Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Interjú Rakonczai Beáta atlétával, londoni olimpiai résztvevővel a MAHFUSZ évzáró terepfutásán

  • Állapot: Archív

A MAHFUSZ hangulatos versennyel zárta az 2011-es évet – Malacvágat néven minden korosztálynak rendeztek terepfutó versenyt a Bókay kertben. Köszönhetően a sportág egyre növekvő népszerűségének, az esemény minden rajtjához sok induló állt fel. A legnagyobb versenyt az 5 km-es elit táv jelentette, ahol a magyar élmezőny több tagja is versengett az elsőségért.

Végül a férfiaknál Kállay Dániel (VEDAC), a nőknél Kovács Zsófia szerezte meg az aranyérmet és a szilveszteri malacot.

interjú, Rakonczai Beáta, atléta, londoni olimpia, MAHFUSZ, terepfutás

A női versenyen indult és második helyen futott célba Rakonczai Beáta maratonfutó, aki októberben szerezte meg a kvalifikációt a londoni olimpiára. Ennek kapcsán beszélgettünk vele.

03 jan. 2012 Hozzászólás: Hozzászólás
(0 szavazat)
 

 

X2S: Mennyire volt ez a verseny jelentős számodra?

A Frankfurti maratonon futottam meg az olimpiai szintet október 30.-án. Azóta két kisebb versenyen indultam november végén és a decembert pihenővel töltöttem. A mostani futás előtt 1 hete kezdtem futni, így inkább edzés és átmozgatás jellegű versenynek nevezném.

Az 5 km pont elegendő volt a versenytársak között egy kis közös évbúcsúztatásra és a futóhangulat megtalálására.

X2S: Az olimpia miatt most másképpen készülsz, mint máskor? Változtatsz a távokon, intenzitásokon emiatt?

A mostani időszak azért különleges számomra elsősorban, mert egy ideje már 8 órás munkában dolgozom és emiatt is különösen jó eredmények tartom az olimpiai szint teljesítését. Peking és Athén előtt másként készültem a versenyekre, akkor 2:30-as időkkel szereztem meg a kvalifikációt, most pedig 2:36:53-t futottam. Nagyon más a készülési és pihenési beosztásom, nem is az olimpiai felkészülés az, ami igazán befolyásolta az edzéstervet.

Nyíregyházán élek és dolgozom. Edzőmmel György Rolanddal ennek tudatában átdolgoztuk a felkészülést és mindketten nagyon örültünk a sikernek. A felkészülésben ezt az irányt kell folytatnunk.

X2S: Egyedül edzel vagy van egy jól bevált csapatod?

Főleg egyedül edzek, bár alkalmi csapatok össze szoktak állni és ilyenkor sokkal jobb az edzés, de világéletemben egyedül edzettem. Amikor 2:29-es egyéni csúcsomat futottam, akkor is szinte csak egyedül készültem.

X2S: A londoni pályáról mit tudsz, készülsz-e rá?

A kvalifikáció még annyira friss, hogy igazából nem is tudtam tudatosítani az olimpia tényét, ennyire a részletekbe meg pláne nem ástam be magamat. Elkezdem a felkészülést és majd utána szerzem meg a pályainformációkat.

Nem ezzel fekszem, kelek, még odébb van a verseny. Addig sok mindent tervezek, tavasszal szeretnék egy maratont futni, most még arra koncentrálok.

X2S: Ez benne lenne a felkészülésben az olimpiától függetlenül is?

Igen. A klasszis futók általában 2 maratont terveznek egy évben, nem véletlen, hogy a nagy versenyek tavasszal és ősszel kerülnek megrendezésre. Nem túlmisztifikálva a maratont, azért tudni kell, hogy nem két 21 km lefutása, hanem 42 – ami tempóban, felkészülésben, pihenésben egészen mást igényel, mint a rövidebb távok. A maratonra sokkal nehezebb koncentrálni, arra készülni, hogy minden stimmeljen azon a napon – itt nem lehet egy hét múlva ismételni. De még egy hónap múlva sem...

X2S: Mentális edzést, ráhangolódást gyakorolsz-e az edzéseken, jóval a verseny előtt is, vagy inkább csak a közeljövőre koncentrálsz?

A felkészülés alapvetően magában foglalja a ráhangolódást, a maratonra készülve sok hosszú futást kell teljesíteni, közben pedig nagyszerű alkalom nyílik az elmélyedésre.

X2S: Milyen hosszú távokat futsz edzésen?

Még maraton közeli távokat sem futok, hiszen edzésen is érvényes a regenerációra, pihenésre vonatkozó elv, azaz nem igazán lehetne rendszeresen edzésmunkát végezni ilyen távok mellett.

X2S: Terepen szoktál futni?

Igen, nagyon sokat futok erdőben, amikor csak lehet a nem specifikus edzéseket ott végzem. Betonon és pályán is sokat futok, a tempó és a ritmus futásokat.

X2S: A táplálkozásodról tudsz valamit mondani? Mennyire figyelsz oda erre?

Nem azért figyelek oda erre, mert jobban futnék tőle, hanem egyszerűen azért mert amúgy is fontosnak tartom az erre odafigyelést. Nem bigott módon, de a fehér cukrot, fehér lisztet kerülöm, amikor csak tehetem, a biotáplálkozást részesítem előnyben. De akkor is így tennék, ha nem lennék futó.

X2S: Mit használsz frissítést, gyakorlod-e edzésen?

A maratonra készülve mindenképpen kell gyakorolni a frissítést. Talán a világon egyedüli vagyok, aki csak vízzel frissít, mert nagyon érzékeny a gyomrom, semmilyen izo italt nem tudok inni. Sem edzésen, sem versenyen. Verseny előtt feltöltöm a szervezetemet, de a versenyen szigorúan be kell tartanom ezt a megkötést.

A cukros dolgokat amúgy sem tartom jónak, legfeljebb csak a verseny utolsó 1-2 km-n, mert minden ilyen anyag felborítja a vércukor szintet és maximum akkor ér valamit, ha utána folyamatosan van utánpótlás. A szőlőcukros frissítést is teljesem elhibázottnak tartom. Hallottam, hogy nálatok a X2S versenyeken sincsen soha szőlőcukor. Ez nagyon helyes!

X2S: Mi lesz a következő versenyed, amire készülsz?

Most az alapozásra koncentrálok, tavasszal pár rövidebb edzőverseny és egy maraton – de sem időpontokat, sem helyeket nem tudok meg. Idén nem tudok majd edzőtáborba menni,l ezért az időjárás nagyon nagy mértékben befolyásolja a formaidőzítésemet, ehhez kell majd versenyeket találni.

X2S: Köszönjük az interjút, sikeres és eredményes felkészülést!

Eredmények (teljes lista  >>>)

Felnőtt  Férfi (5000 m)

1 110 Kállay Dániel VEDAC Felnőtt (1990) 0:14:42

2 109 Szalai Benjamin VEDAC Felnőtt (1992) 0:15:02

3 16 Józsa Gábor Felnőtt (1983) 0:15:04

 

Felnőtt  Nő (5000 m)

1 11 Kovács Zsófia Felnőtt (1988) 0:17:23

2 105 Rakonczai Beáta Felnőtt (1977) 0:17:39

3 63 Badis Anissa Zsófia Felnőtt (1987) 0:17:48

 

A versenyen az időmérést a Balaton Time és a X2S biztosította.

Fotó: X2S, Galéria

 

A www.terepsport.hu oldal főszerkesztője, koordinátora. A X2S TEAM edzője és versenyzője.

Bemutatkozás duplanyil

Webhely: www.triatlonedzo.hu/

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk