Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Élet a halál után - avagy sport a profi karrier befejezése után

  • Állapot: Archív

Perczel ZsófiaPerczel Zsófia Perczel Zsófi, aki profi sportolói karrierje: Eb-helyezése, rothi 7. helye, valamint Ironman országos bajnoki címei után levezetéseként quadriatlonozni kezdett, és nyert három világbajnokságot (gyenge mezőnyben - mondja ő), jó tíz éve eltűnt a triatlon-világból. Párjával, a triatlonos körökben ugyancsak ismert Baranyai Lászlóval egy vértes-alji kis településre, Bodmérra költözött. Vele beszélgettünk.

10 júl. 2007 Hozzászólás: Hozzászólás
(0 szavazat)
 

- Miért éppen ezt a falut választottátok?

- A hely kiválasztásában nagy szerepe volt annak, hogy a házból kilépve rögtön sportolni: futni, mountain-bike-ozni lehet. A telkünk felső részét rét meg erdő határolja; ha sífutni akarok, sem kell messzire menni. A Vértes – bár hálaisten egyre több montissal találkozom – csendes, háborítatlan hegység, és noha szinte minden útját, ösvényét bejártuk már, az évszakok meg az időjárási viszonyok változtával mindig meg tud lepni új színeivel, hangulatával.

- Az úszást nem említetted. Holott triatlonistaként éppen ez volt a legerősebb számod, több nemzetközi versenyen, Európa bajnokságokon is elsőként jöttél ki a vízből.

- Hogy aztán a bringázásban visszaessek… De komolyra fordítva a szót – bár sajnos az előbbi is komoly megjegyzés volt – bevallom: nem hiányzik. Sportolói pályafutásomat úszóként kezdtem, hat éves korom óta két évtizeden keresztül naponta fél ötkor keltem, hatkor már a vízbe csobbantam… szép volt, jó volt, elég volt.

Ha már az úszásnál tartunk… sokan azt tartják, hogy a triatlon-úszás más mint a „rendes” úszás, a változatos viszonyokra: hullámzásra, szélre, a folyóvízre külön készülni kell. Én ezzel nem értek egyet: úszni kell jól megtanulni, a technikát elsajátítani. Ne legyen gond, hogy ha balról jönnek a hullámok, csak jobbra vegyed a levegőt, ne ijedj meg, ha megpróbálnak kiszorítani, s hosszú másodpercekig nem kapsz levegőt…

- Ezek szerint egyetértesz Kropkó Péternek azzal a „mániájával”, hogy a triatlon alapja az úszás, rossz úszóból sosem lesz jó triatlonista.

- Abszolút mértékben. Peti a húsz évig tartó pályafutása során rengeteget látott, hallott, az apró, de létfontosságú trükkök a vérében vannak… amit ő nem tud a versenyzésről, azt nem is érdemes tudni. Éppen ezért szerintem nem is az utánpótlással, hanem az élversenyzők menedzselésével kellene foglalkoznia. Vagy legalábbis ezzel is. Nem feltétlenül az edzéseik tervezésével… ismétlem: a menedzselésükkel. Hogyan utazzanak, milyen szállást válasszanak, mikor menjenek be a depóba, mikor jöjjenek ki… a sok azonosan felkészült versenyző között az ilyen apróságok dönthetnek.

Ibiza
Ibiza, quadriatlon világbajnokság

Visszatérve az úszás kiemelt szerepére. Kerékpározni, bár az is igen bonyolult, összetett mozgás, később könnyebben meg lehet tanulni, mint úszni. Én magam, aki nem rendelkezem valami jó izomzattal, is aránylag jó bringássá válhattam volna, ha tovább csinálom, és többet montizok.

- És a futás?

- Az valahol a kettő között van. Laci (Baranyai – a szerk. megjegyzése) szokta mondani, hogy abból, akinek „nincs jól beakasztva a lába”, sosem lesz igazi futó. Ebben van igazság, bár a szorgalom itt is csodákat tehet. Mióta a bolyozás megengedett, a futás lépett elő kulcsszámmá – sajnos ezt sokan nem veszik észre.

- Egyetlen, két évvel ezelőtti x-terrán való indulást kivéve, profi pályafutásod befejezése óta nem láttunk versenyen.

- Lehet, hogy ez nem hangzik rokonszenvesen, de az ember ne legyen ott másodhegedűs, ahol egykor prímás volt. Heti három-négy alkalommal eljárok futni, biciklizni… bőven elég nekem, ha egyedül, vagy a barátaimmal együtt jól meghajtom magam. A sport az életem részét képezi, és feltehetőleg azt is fogja mindvégig.

- A munkád mellett jut rá elég időd?

- Jut. Ezt nem mindenki mondhatja el magáról… a munkámat is, akár a lakóhelyem kiválasztását, bizonyos fokig a sportolásomnak rendeltem alá. Éveken át nagy ügyvédi irodákban dolgoztam, ahol, ha este hat-hétkor felálltam, hogy hazainduljak, úgy néztek rám, mint a véres kardra: mi van, hova rohansz ilyen korán? Nahát, ebből elegem lett. Jelenleg a magam ura vagyok, egyéni ügyvédként cégügyeket intézek, szakterületem a közbeszerzés. Ez részben elméleti munka, s bár itt is kell ügyfelekkel találkoznom és tárgyalnom, az időmet jobbára én magam osztom be.

- Állapotodat látva, nem kerülhető meg a kérdés: a gyerek is sportolni fog?

- Hogy versenyszerűen-e, azt majd maga dönti el. Mindenesetre korán megtanítom úszni, sőt, leviszem majd egy klubba is.

- Mikorra várható a gyermeked megszületése?

- Mire ez a cikk megjelenik, lehet, hogy már ő is megvan. Már tudjuk, hogy lány lesz. Egykori nagy riválisom, Laci lánya, Judy is gyereket vár, ő már a harmadikat, két lány után egy fiút… mi a magunk részéről most is mindent megteszünk a triatlonos utánpótlásért.

 

[ Perczel Zsófia ]

A www.terepsport.hu oldal főszerkesztője, koordinátora. A X2S TEAM edzője és versenyzője.

Bemutatkozás duplanyil

Webhely: www.triatlonedzo.hu/

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk