Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Összefoglaló a londoni ötkarikás játékok extrém versenyeiről

  • Állapot: Archív

[extrem.hu] Ebben a rövid összefoglalóban összegyűjtöttük, hogyan szerepeltek az extrém sportok a londoni ötkarikás játékokon.

Kezdjük az összefoglalót a mountain bike-kal, annak ellenére, hogy a számot az olimpia utolsó napjaiban bonyolították le.

A cross country kategóriának két magyar szereplője is volt, Benkó Barbara és Parti András.

londoni, ötkarikás, játékok, extrém, verseny, triatlon, bmx, MTB, hegyikerékpár, Risztov, Parti, Benkó

A két versenyző egész éves jó teljesítményéről rendszeresen hírt adunk, így senkinek sem okozott meglepetést májusban és júniusban, hogy a rendelkezésre álló két magyar kvótát Benkó és Parti érdemelte ki.

20 aug. 2012 Hozzászólás: Hozzászólás
(0 szavazat)
 

Férfi kategóriában csúnyán leszerepeltek a szám királyai, a franciák. A versenyszám 1996-os atlantai debütálása óta minden évben szereztek érmet sőt a pekingi futamon dupláztak is, Julien Absalon első helyen, míg Jean-Cristophe Péraud a második helyen végzett. Ezzel szemben Londonban Péraud a 28. helyen zárt, a címvédő Absalon pedig be sem fejezte a versenyt.

Sajnos a magyar csapat férfi tagja, Parti András sem tudta befejezni a versenyt, óriásit esett, súlyos agyrázkódással szállították kórházba. Jó hír, hogy András már jól van, lábadozik sérüléséből.

Míg a férfi kategóriában csúfosan leégtek a franciák, addig a nőknél történelmet írtak: a verseny történetében még sohasem szerzett érmet francia női hegyikerékpáros, azonban ez most összejött, Julie Bresset a címvédő német Sabrine Spitzt győzte le, és szerzett aranyat.

A harmadik helyen az amerikai Georgia Gould ért célba, míg magyar szempontból Benkó Barbara nagyszerűen helytállt és élete első olimpiáját a 27. helyen fejezte be.

A biciklizés BMX szakága négy évvel ezelőtt mutatkozott be az olimpiai programban. A férfiaknál nem sok változás történt, legalábbis ami az első helyet illeti, ugyanis a szám újrakoronázott királya a dán Maris Strombergs lett. Megtört azonban az amerikaiak uralma - még 2008-ban két érmet, ezüstöt és bronzot szereztek, addig idén csak egy hetedik hely jött össze nekik - és feljöttek helyettük a hollandok, ausztrálok és a kolumbiaiak. Az ausztrál Sam Willoughby alig lemaradva Strombergs mögött a második helyig jutott, a kolumbiai Carlos Oquendo pedig a harmadik lett.

A nőknél teljesen átalakult az élmezőny. Megtört a francia uralom, az első helyen a kolumbiai Mariana Pajón ért célba, aki kolumbia történetének második olimpiai aranyérmét szerezte, őt az új-zélandi Sarah Walker és a holland Laura Smulders követett szorosan a dobogón. A franciák a negyedik illetve a hetedik helyig csúsztak vissza, valamint meglepetés az is, hogy az amerikaiaknak mindössze egy nyolcadik hely jött össze.

A számnak pekingben voltak magyar versenyzői is, azonban a londoni játékokat Hódi Anikó és Radasics Vilmos is kihagyta.

...

londoni, ötkarikás, játékok, extrém, verseny, triatlon, bmx, MTB, hegyikerékpár, Risztov, Parti, Benkó

A vizes sportoknál meg kell említenünk Risztov Éva elképesztő magyar sikerét, aki a 10 km-es női maratonúszásban páratlan aranyérmet szerzett. A második alkalommal megrendezett számban Éva történelmet írva, rajt-cél győzelemmel, váratlanul, szinte a semmiből szerzett aranyérmet. Tempóját ellenfelei képtelen voltak tartani, a címvédőként induló brit Keri-anne Payne még a dobogóról is lecsúszott és csak a negyedik lett. Risztov mögött az amerikai Haley Anderson ért be másodiknak, az olasz Martina Grimaldi pedig harmadiknak. A kanadai színekben induló, magyar származású Balázs Zsófia a 18. lett. A férfiaknál Gercsák Csaba képviselte Magyarországot, aki szintén a 18. helyig jutott. A férfi aranyat a tunéziai Oussama Mellouli, az ezüstöt a német Thomas Lurz, a bronzot pedig a kanadai Richard Weinberger szerezte meg.

Triatlonban a férfiaknál Brit testvér sikereket, a nőknél pedig célfotós izgalmakat hozott a történelem harmadik olimpiai triatlon versenye. Az 1500 méter úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km-es úszásból álló versenyszámot a férfiaknál a brit Brownlee testvérek uralták. A jobb eredményt az idősebbik, ezáltal tapasztaltabb testvér, Alistair Brownlee szerezte meg, győzelmével egyébként a papirforma igazolódott be. A két brit fiú közé a spanyol Javier Gomez ékelődött be a második helyre. A bronzot a már említett 22 éves Jonathan Brownlee szerezte meg.

A nőknél elképesztő izgalmakat hozott a véghajrá. A svéd Lisa Norden, a svájci Nicola Spirig és az ausztrál Erin Densham végig kiélezett küzdelemben, fej-fej mellett haladva teljesítették a kijelölt távokat. Végül Norden és Spirig két másodperccel gyorsabbnak bizonyult az ausztrállal szemben, de kettejük csatájáról csak a célfotó döntött a svájci javára. Minket Kovács Zsófia képviselt, aki az 51. helyen fejezte be a versenyt.

Öttusában, vagy más néven modern pentatlonban négy magyar versenyzőért is szoríthattunk. A világ talán legösszetettebb versenysportja 1912 óta minden olimpiai évben része a programnak. A vívást, úszást, lovaglást, futást és lövészetet felvonultató sportban a magyarok közül Marosi Ádámnak, Kasza Róbertnek, Tóth Adriennek és Kovács Saroltának szoríthattunk. Legjobb eredménnyel a 2009-ben világbajnoki címet szerző Marosi zárt, aki harmadik helyével dobogóra állhatott; Kasza az előkelő 12. helyet szerezte meg, Tóth 20. lett, Kovács pedig a 33. helyen végzett.

A férfiaknál egyébként a világ jelenlegi legjobbja, a favorit orosz Alexander Lesun, nagy örömünkre Marosi Ádám miatt nem szerzett érmet. A második helyen a kínai Cao Zhongrong az elsőn pedig a cseh David Svoboda végzett.

A nőknél a nagyszerű futásának köszönhetően, athéni ezüstje és pekingi bronzérme után a litván Laura Asadauskaite megszerezte a hőn áhított aranyérmet is. Másodikként a brit Samantha Murray ért célba, harmadik pedig a brazil Yane Marques lett, aki bronzéremmel a nyakában készülhet a rio-i rendezésű 2016-os olimpiára.

Teljes cikk: extrem.hu

 

A www.terepsport.hu oldal főszerkesztője, koordinátora. A X2S TEAM edzője és versenyzője.

Bemutatkozás duplanyil

Webhely: www.triatlonedzo.hu/

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk