Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. április 18. Csütörtök  Ma Andrea és Ilma napja van.  

Nem kell egyszerre diétázni és edzeni...?

fogyókúra, életmód, diéta, fitnesz, wellness, táplálkozás, egészség"Egy új tanulmány megcáfolta azt a széles körűen elfogadott meggyőződést, mely szerint a súlycsökkenés legeredményesebb módja a diéta és a rendszeres mozgás együttes alkalmazása. A kutatók szerint ugyanis a diéta egymagában is annyira hatékony, mint testedzéssel egybekötve."
[ hvg.hu ]
25 márc. 2007 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

Az alábbi hír szerint nem kell mozogni az eredményes fogyáshoz. A cikkben számos önmagát cáfoló utalás van.

 

„Ahhoz, hogy tömegveszteség történjen, az elfogyasztott, valamint az anyagcsere és a fizikai tevékenység által elégetett kalóriamennyiség közötti különbséget kell fenntartani; teljesen mindegy, hogy a kalóriacsökkentést úgy érjük el, hogy kevesebbet eszünk, vagy többet égetünk el sportolással.”- mondta Leanne Redman, a Louisiana-ban található Baton Rouge-i Pennington Biomedical Research Center szakembere.

{accesstext mode="level" level="registered:author:editor:publisher:manager:administrator:super administrator"} A tartalom további részének elérése csak regisztrált felhasználóknak!||

A kutató ezzel azt állítja, hogy a 'kevés evés + kevés mozgás' lényegében ugyanazt jelenti, mint a 'sok evés + sok sportolás'. Meglehetősen furcsa egy tudóstól, ha azt is figyelembe vesszük, hogy elég csak megnéznie egy (sport)élettan könyvet, amiből azért ki lehet hámozni, hogy a mozgás, egyes izomcsoportok aktivizálása nemcsak az adott izomcsoportot fejleszti erősíti, hanem, az egész szervezetet - az pedig energiát fogyaszt (általános iskolai anyag).

Mellesleg persze, hogy mindegy eszünk vagy mozgunk, de a cikk elején azt állítja, hogy a a kettő együtt nem hatékonyabb. Itt pedig másról beszél. A kettő módszer együtt hatékonyabb, mint az egyik magában - ugyanakkor minden embernél másképpen hat lelkileg, hogy mit képes elviselni, mi számít neki többet! Ha valakinek szenvedés a mozgás, akkor biztosan nem lesz annyira hatásos, mint egy másiknak, aki örömét leli benne.

Természetesen lehetnek kisebb-nagyobb különbségek, de erősen megkérdőjelezem azt, hogy a kisérlet valóban mérvadó. Miért is? Lássuk a további adatokat:

A tanulmány elkészítéséhez 35 túlsúlyos – 16 férfi és 19 nő – különben egészséges felnőtten végezték el a féléves vizsgálatot. Az alanyok közül 12-en kifejezetten csak diétáztak - 25 százalékkal csökkentve a kalória bevitelüket. A másik csoport mérsékelt étrend mellett edzett, 12,5 százalékkal csökkentve a kalória bevitelt, és 12,5 százalékkal többet elégetve. A 11 fős kontrollcsoport semmit nem változatott étkezési vagy sportolási szokásain.A kutató és kollégái azt tapasztalták, hogy két tesztcsoport – bár különböző módszerekkel – mégis megközelítőleg azonos eredményeket ért el: 10 százalékkal csökkent a tömegük, 24 százalékkal a zsírkészletük, és 27 százalékkal a belső szervek között felhalmozódó hájuk. (Ez utóbbi kapcsolatba hozható a szívbetegségekkel.) Ezért, ha a kilók számának mérséklése a cél, erre a diéta és a sport is egyaránt alkalmas – mutatott rá a tanulmány. Ám, a kutatók szerint a rendszeres testmozgással javulhat a közérzet, csökkenthető a szívbetegségek, a cukorbaj, és egyes daganatos megbetegedések kialakulásának veszélye.

Itt nem lenne igazán elhanyagolható, hogy a csoportokban mekkora volt a férfiak és a nők aránya..? Egy ekkora konroll csoportban a 'megközelítőleg azonos eredmény' meglehetősen semmitmondó, 2-3 %-os statisztikai eltérés is 2-3 kg-t jelenthet, ami - lássuk be - egy fogyókúrázó számára nem mindegy.

Az meg egyenese furcsa, hogy a 10%-os tömegcsökkenés mellett a zsírcsökkenés 24% - ami a sportolóknál érthető különbség (mozognak, az izmok fejlődnek), de a nem mozgó embereknél hova tünt? Ez valószinűleg a tanulmány 'felfedezése', hogy ne csináljunk semmit, akkor is ugyanúgy megy minden. Kérdéses az is, hogy pontosan mit és hogyan mozgtak többet az kontrollcsoportban, mint a nem mozgóknál (és ők valóban nem mozogtak többet?).

A vizsgálat emellett azt is kimutatta, hogy az edzésekkel nem sokat tehetünk bizonyos területek javításáért: a zsír az egész testről egyenletesen fogyott, a problémás helyekről se több, se kevesebb. „Kísérletünk bebizonyította, hogy a fogyókúra olyan módon megy végbe, mint ahogyan az egyének halmozzák zsírkészletüket. Egy alma mindig alma lesz, és egy körte is mindig körte marad” - összegezte az eredményeket a szakember, hozzátéve, mindez azt mutatja, hogy az emberek „zsírraktározása genetikailag programozott, amit a fogyókúra nem írhat felül.”

{/accesstext}

A végző megállapítás pedig egyenesen értelmetlen, hiszen ebben az esetben az összes body-builder abba is hagyná a sportot. Igaz, hogy vannak alkati tulajdonságok, de legfeljebb az igaz, hogy ezeket valakinek könnyebb, valakinek nehezebb megváltoztatni. Mellesleg a tudós a saját logikai csapdájába dől - sajnos az alma sem lesz mindig alma, és a körte sem lesz mindig körte, hála a tudomány nagyszerű eredményeinek.


Szerintem a mozgást kihagyni a fogyókúrából az egyik legnagyobb hiba, de az biztos, hogy sok embernek, akinek szüksége lenne súlycsökkentésre, annak csak nagyon óvatosan lehet elkezdeni a spotolást, hiszen egy bizonyos súlytöbblet felett a csontok-izületek nagyon megsínylik, ha nem fokozatosan és lassan terhelik őket.

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk