Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Vitaminok: bármit bekapunk?

vitamin, kiegészítő, tabletta, pirulaMár a kisgyerekek is kívülről fújják, hogy a szervezetüknek szüksége van vitaminokra. Azt viszont még felnőttként is kevesen tudják, hogy veszélyes következményei is lehetnek a túlzásba vitt egészségnek! A vitaminok és étrend-kiegészítők felelőtlen szedése ugyanis nemcsak testi, de lelki problémákat is okozhat, vagy éppen felhívhatja azokra a figyelmet.
21 dec. 2009 Hozzászólás: Hozzászólás  

Az utóbbi két évtizedben egyre gyakrabban írnak le a pszichológusok a táplálkozással és egészségesnek vélt életmóddal kapcsolatos lelki anomáliákat. 1997-ben ismerték fel az orvosok az orthorexia nervosára keresztelt legújabb evészavart, ami tulajdonképpen az egészséges életmód eltúlzását jelenti. Az érintettek rögeszmésen ragaszkodnak az egészségesnek vélt táplálékokhoz, csak bioételeket hajlandóak elfogadni, vitaminokat és étrend-kiegészítőket szednek, mert úgy képzelik, a hagyományosan elkészített élelmiszerek nem megfelelőek a szervezetüknek. Naponta átlagosan 4-5 órát töltenek ezek beszerzésével, és egyszerre akár 7-8-féle bogyót, vitaminkészítményt, vagyis étrend-kiegészítőt is szednek.


„Pedig ezeknek a vitaminoknak, étrend-kiegészítőknek – a gyógyszerekhez hasonlóan – mellékhatásaik lehetnek. Kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel, és a túladagolás számos problémát okozhat. Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik az élelmiszereket. Az egészség kulcsa a helyes étkezés, még vitaminok, ásványi anyagok szedése esetében is” – figyelmeztet Lelovics Zsuzsanna dietetikus, a pécsi egyetem munkatársa. Az A-vitamin túladagolása például a csontok törékenységét okozhatja, így idősebbeknél növelheti a combnyaktörés kockázatát.

 

„A különböző evészavarok, vitaminfüggőségek a jól szituált emberekre jellemzőek” – emeli ki Túry Ferenc pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének vezetője. Ők megengedhetik maguknak a nem ritkán több tízezer forintos készítményeket, illetve a mindennapjaik – általában a munkájuk miatt – tele vannak stresszel. Ezt pedig valahogyan le kell vezetni, és az egészségromboló életmódot hirtelen, és könnyűnek tűnő megoldásokkal akarják jóvátenni. Akik például nem tudnak vagy nem akarnak leszokni a dohányzásról, gyakran szednek antioxidánsokat, hogy a cigaretta káros hatásait enyhítsék. De bizonyos antioxidánsok nem megfelelő szedése például kifejezetten növelheti a tüdőrák kockázatát.

Lelovics Zsuzsanna szerint csak olyan étrend-kiegészítőt, rost- és ásványianyag-készítményt szabad megvenni, amelyet megbízható helyen, szakemberek árulnak, mert csak ezekben van meg a megfelelő hatóanyag. De a hazai táplálkozási szokások szerinte számos esetben nagyobb problémát rejtenek, mint amelyek egy-egy étrend-kiegészítő készítmény használatával orvosolhatók, vagy éppen a túlzott fogyasztásból eredő problémák ledolgozhatók lennének.

 

Fontos, hogy törekedjünk a különböző táplálkozási eredetű kockázati tényezők csökkentésére, amelyeknek primer eszköze az étrend módosítása. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy még sok lehetősége van a lakosságnak táplálkozásával a tápanyagfelvétel optimalizálására. A kiegyensúlyozott, vegyes étrend egyben garancia a túlzott bevitel megakadályozására is.

A témáról bővebben a HVG Egészség Plusz 2010 című kiadványban olvasható.

 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk