Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Az anyatej világnapja

anyatej, világnap, szoptatás, csecsemőMa van az anyatej világnapja: folyik a kampány a minél hosszabb idejű szoptatásért. Sokan viszont hiába adnának babájuknak anyatejet, az literszám kerül a lefolyóba.

Miközben az anyatej világnapját ünnepeljük, sok baba kénytelen a számára legideálisabb táplálék nélkül felnőni. Hiába akar, nem mindenki tud ugyanis szoptatni: ilyenkor más édesanya anyateje lenne a megoldás. Nagyvárosokban úgy-ahogy működik a begyűjtés, kistelepüléseken viszont leginkább a védőnők agilitásán múlik a sikeres adok-veszek. Jó esetben a fagyasztóban tornyosulnak a tejes üvegek, rosszabb esetben veszendőbe megy az értékes táplálék. Pedig legalább a begyűjtött mennyiség háromszorosára lenne szükség.

01 aug. 2011 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

A WHO és az UNICEF ajánlása szerint az anyatejen kívül semmilyen más táplálékra, még vízre sincs szükség ahhoz, hogy egy csecsemő tápanyag- és folyadékigényét kielégítsük az első hat hónapban. Ezen időszak után a csecsemők kezdenek másfajta ételeket is fogyasztani, miközben a szoptatás folytatódik kétéves korig, vagy azon túl.

Egy csecsemőnek napi 7,5 dl tejet ír jóvá az egészségbiztosító, ha háztól házig kapja a tejet. Igaz, elsősorban koraszülötteknek, ikreknek, tehéntej-allergiás vagy más betegségben szenvedő babáknak jár, de ha az orvos indokolja, azok a babák is megkaphatják, akik hiányt szenvednek belőle.   

 Ki jogosult az „adományra”?

– A koraszülött,
– kis súlyú újszülött,
– az érett újszülött és csecsemő, ha súlyos táplálkozási allergiában, felszívódási zavarban, hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved, és az anya saját tejével táplálni nem tudja.
Ezeken az eseteken túl jár akkor is: ha az anya  fizikailag alkalmatlan az anyatejjel történő táplálásra;
– olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti,
– olyan gyógyszert szed, amelynek szedése a szoptatás időszakában ellenjavallt,
– súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van,
– pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi,
– a szoptatás időszakában meghalt, vagy a gyermeket elhagyja.

Sokan nem felelnek meg a jogszabályban előírtaknak, mégis szükségük van anyatejre, például:
– ha a babát nem az édesanyja neveli,
– örökbefogadó anyukák,
– ikrek,
– hormonális betegség miatt kevés anyatej termelődik,
– kevés az orvos által felírt tej,
– túllépte a jogosultsági határt – időben, testsúlyban vagy egyéb jellemzőben,
– szüksége van biztonságra, ha a saját tej mennyisége lecsökkenne.

Az anyatej előnyei

    • A legtökéletesebb tápanyagforrás, fehérjéi sokkal könnyebben szívódnak fel, mint a tápszereké, vagy a tehéntejé, és kalcium, valamint vastartalma is jobban hasznosul.
    • Semmi másban meg nem található, és elő nem állítható hormonokat, növekedési géneket, enzimeket, immunerősítő anyagokat tartalmaz, melyek pótolhatatlanná teszik.
    • Védi az újszülöttet a fertőzésektől, és segít a későbbi megbetegedések, úgymint asztma, cukorbetegség, vagy elhízás megelőzésében.
    • Az anyánál szerepet játszik a méhösszehúzódásban, a későbbi mell- és petefészekrák elkerülésében.

Azok a kisbabák, akiket édesanyjuk 6 hónapos korukig vagy még tovább kizárólag anyatejjel táplál, sokkal kevésbé hajlamosak az asztmára, mint azok, akik tápszeren nőttek fel – állítják a kutatók. Sőt a szakemberek szerint minél tovább szoptatják a nők a gyermekeiket, a kockázat annál inkább csökken.


Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk