Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Ritkán vannak szívproblémái a maratoni futóknak

szívprobléma, maratoni futó, sport, életmódCsaknem 11 millió maratoni és félmaratoni futó adatait elemezték tanulmányukban amerikai kutatók, akik szerint ritkán fordul elő a hosszútávfutások alatt szívleállás.

Aaron Baggish és kutatócsoportja tanulmányát a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóirat legfrissebb számában tette közzé. Az elemzésbe bevont 10,9 millió ember 2000 és 2010 között az Egyesült Államokban megrendezett maratoni vagy félmaratoni futóversenyeken vett részt. Közülük összesen 59-nél fordult elő szívleállás a verseny alatt vagy az azt követő egy órán belül, amelyhez riasztották a rendezvény egészségügyi biztosítását ellátó mentősöket.

13 jan. 2012 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

A szívleállás hátterében lehetett szívroham, súlyos ritmuszavar vagy nem azonosított ok, tünetként azt tapasztalták, hogy a versenyző eszméletét vesztette és nem volt pulzusa. Végül negyvenkét futó halt meg, a többiek újraélesztése sikeresnek bizonyult.

Átlagosan 184 ezer futóból egynél fordult elő szívmegállás és 259 ezer versenyzőre jutott egy haláleset. Ez az arány korábbi tanulmányok szerint alacsonynak számít a más sporttevékenységek közben előforduló esetekhez képest.

Mint Baggish elmondta, a halálesetek száma a második 5 évben emelkedett, ami annak tulajdonítható, hogy egyre többen vesznek részt maratoni vagy félmaratoni futáson, köztük kevésbé edzettek is rajthoz állnak. Kiemelte, hogy a szívleállások aránya jelentősen eltért a férfiak és a nők között, az 59 eset közül 51 férfival történt.

31 esetben találták meg a kutatók a szívleállás okát, ezek többsége az artériák elzáródása volt vérrögképződés miatt, illetve a verőerek megvastagodása, megkeményedése. A futók többsége nem volt tisztában azzal, hogy szíve egészségügyi állapota miatt kockázatot jelent számára a versenyzés.

Forrás: MTI

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk