Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Fitt nő, testarányok 2. rész

Néhány öltözködési tanács a testalkatok és a testi adottságok figyelembevételével.

19 jan. 2012 Hozzászólás: Hozzászólás   Tugyi Márta
Fitt nő, testarányok 2. rész Foto: pixabay

1. Arányos testalkat – karcsú S – vonal

A legnőiesebb sziluett, a test arányos, a ruha vonalvezetése követheti a test vonalát. Öltözködésében a finom, nőies elegancia domináljon.

2. Alacsony és vékony testalkat

A testmagasság 160cm-nél kisebb, a csukló körfogata 14 cm vagy annál kevesebb. Az öltözet összeállításában egy szín több árnyalatát használja, kerülve a harsogó kontrasztokat. A nagy léptékű minták előnytelenül zavaróak. Az anyagok legyenek finomak, minőségiek, vékony szövésű hosszanti csíkkal, kis pöttyel vagy nyomott, apró virágmintával.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

3. Magas és sovány testalkat – I vonal

Az mondható magasnak, aki 170 cm-nél nagyobb, vékonynak pedig, ha csukló körfogata 14 cm körüli. Ez a típus bátran használhat öltözékében több szint erős kontraszttal, határozott, nagy mintákkal. A klasszikus Chanel-kosztümöt erre a típusra tervezték. Kerülni kell a túl magas cipősarkat.

4. Alacsony és kerek testalkat – O vonal

160 cm-nél kisebb és molett típusnak olyan öltözék előnyös, ami nyújtja az alakot, hosszított kiskabátok, ejtett derekú ruhák, kívül hordott blúzok

5. Magas és erős testalkat

Általánosságban elmondható, hogy a ruhaanyagtól a kiegészítőkig, mindent nagy méretükhöz kell megválasztani. Amelyik testrész aránytalan, ne emeljék ki. Törekedni kell a nőies hatásokra.

Dayna O’Connell - fitnesschicks.com

Testformák

Körte forma:

A vállnál szélesebb a csípő. Az ilyen alkatú törekedjen a vállak és a csípő egyensúlyának megteremtésére. A disztingvált, változatos színtónusok ügyes kombinációival és a feltűnő, nagyméretű kiegészítők használatával irányítsa a felsőtestre a figyelmet. A gallérokat az alkalomnak megfelelően szőrmével, gyönggyel, sállal hangsúlyozza. Minden előnyös, ami a csípőn nem feszes.

Vastag láb esetén a harisnya legyen sötét vagy a szoknya színével megegyező, a cipő ne legyen lapos vagy túl magas sarkú. Rövid láb esetén tilos hosszú szoknyát lapos sarkú cipővel viselni.

Atlétikus forma:

Ide tartoznak azok a nagyon fiús, sportos alkatú nők, akiknek mellkasa szélesebb, mint a csípője. A csípő és a fenék nem gömbölyű, hanem lapos. Cél, hogy a testarányokat öltözködéssel egyensúlyba hozzuk. Ezért előnyösek a szoros szövésű, ropogós anyagú blúzok, határozott, egyszerű szabásvonalú felsőrészek, kiskabátok. Kerülni kell a nagy virágmintás és a kockás ruhadarabokat.

Az atlétikus alkatú nő megengedheti magának, hogy lábait rövid szoknyában mutogassa. A testhez simuló sztreccsnadrág hosszított fazonú inggel, laza kötésű, hosszú pulóverrel párosítható.

Pocakos forma:

A gömbölyű női alkat sohasem megy ki a divatból, de a has hangsúlyozása már sokat ront a varázslaton. Erre a legjobb „orvosság" kétségtelenül a mozgás és korszerű táplálkozás. Öltözködéssel el kell terelni a figyelmet a test középvonaláról. A figyelem forduljon az arcra, a lábra, miközben a rafinált szabásvonalak, a réteges öltözködés előnyösen takarja a pocakot.

Egy szép dekoltázs, figyelemre méltó kiegészítők a figyelmet lekötik. Az ilyen alkatú még csak kísérletet se tegyen a sztreccs anyagokból készült nadrágok, szoknyák viselésére, a magasított derékmegoldásokra, a pliszírozott, rakott szoknyákra. Soha ne hordjon a szoknya derekába betűrt, vastag anyagú blúzt. Hordjon hosszított mellényt, blézert, kardigánt.

Minden olyan ruhafazon előnyös, amelyik nem szabott derékvonalban, nem igényel övet, és nem feszül.

Deszka forma:

A váll és a csípő elölnézetből lényegében egy vonalban van. Az ilyen alkatú nőnek öltözködési stílusának a nőiesség jegyeit kell viselnie. A szabásvonalak kerekítsék a lapos testvonulatokat, azaz a szoknya hajtása emelje ki a csípőt, a felsőrész zsabója, hajtókája dúsítsa a mellet. A szoknya lefelé szűküljön és érjen térdig. Ha hosszabb, akkor előnyösebb a bő, húzott fazon.

Bármilyen nadrág hossz előnyös, bátran viseljen nagy mintájú kockás, virágos, extravagáns modelleket. Felsőkből a rövid fazon előnyös. Felejtse el a bakancsokat, a lapos sarkú cipőket.


A ruházat a jó ízlésről tanúskodik. Akkor mondjuk, hogy ízléses valaki, ha korának, az alkalomnak megfelelően öltözködik. Az egyéni ízlés és a divat határozza meg az öltözet stílusát.

Mivel az öltözetnek fontos funkciója van, ezért mindig megfontolandó, hogy mit vegyen fel, ha kimozdul otthonról. A ruházat sosem volt magánügy – még ha sokan annak vélik is – hanem mindig függvénye, egyszersmind pedig meghatározója annak a kornak, amelyben viselője él. Ahogy a kultúra többi eleme, természetesen az öltözködési stílus is a kultúra változásának függvénye.

A mindennapi élet során, a munkahelyen, az utcán közlekedve, a szórakozóhelyeken a fitt nő „kirí" a többi nő közül. Ez elsősorban nem az öltözékén látszik, hanem a tartásán, a járásán, a mozdulatain, a kedélyén. „Süt róla" a harmónia. Ez azonban nem velünk született adottság. Ezért nagyon tudatosan kell dolgozni, nap mint nap!

Szakmai segítséget nyújtott Dr. Jakabházy László a Testnevelési Egyetem docense.

Tugyi Márta
Szakkozmetikus, sportoló, Saucony nagykövet

Utoljára frissítve: szerda, 09 június 2021 13:47

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk