Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Öt új ötlet visszértágulat ellen

A visszértágulat, vagy orvosi nevén varikozitás a felületes vénás rendszer idült megbetegedése, amely szinte kizárólag az alsó végtag vénáin fordul elő. Az érintett erek kóros mértékben kitágulnak, kanyargós lefutásuk jól látszik a lábszár vagy a comb bőre alatt.

A visszeresség kialakulásában elsősorban a vénák falának veleszületett, örökletes gyengesége játszik szerepet. A vénák kitágulásához hozzájárulhatnak egyéb tényezők is, pl. fogamzásgátló tabletta tartós szedése, terhesség, elhízás, álló vagy ülő foglalkozás, székrekedés, nehéz súlyok emelése. 

ötlet, visszértágulat, véna, sport, mozgás, egészség

A visszérbetegség lényege az, hogy elromlik a vénákban a vér egyirányú - a szív felé tartó - áramlását szabályozó billentyűk működése, emiatt visszafelé, továbbá kóros módon a mély vénák felől a felületesek felé is áramlik a vér, ami ez utóbbi erek túlterhelését és bennük a vér pangását eredményezi. A hosszasan fennálló betegség következtében már az egész végtag vénás keringése károsodhat, továbbá a visszeresség fokozza a kitágult vénák területén a gyulladás és a vérrögképződés veszélyét.

14 márc. 2012 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

Egyen bogyós gyümölcsöket!
A földi szeder, málna és eper flavonoidokat tartalmaz, melyekről kimutatták, hogy erősítik az erek falát, ezzel megakadályozzák a visszértágulat (közkeletű nevén: visszér), így az aranyér kialakulását. Szokjon rá a bogyós gyümölcsökre – akár vacsora utáni desszertként, akár a reggeli gabonapehely mellé!

...és vadgesztenye-kivonatot
E fa termésének kivonata az egyik leghatásosabb ellenszer a visszértágulat okozta kellemetlenségekkel szemben. A Harvard Medical School kutatói összesen 16 vizsgálatot összegeztek: ezekben több ezer olyan ember vett részt, akinek a lábában gyengék voltak a vénabillentyűk. Azt találták, hogy a vadgesztenye-kivonatot szedők negyedannyiszor éreztek fájdalmat, mint azok, akik placebót kaptak. A csoport felénél csökkent a lábdagadás, és 70 százalékuknál enyhült a viszketés. Arról is beszámoltak, hogy a lábukat kevésbé érzik fáradtnak és nehéznek. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a vadgesztenye magjában lévő hatóanyag, az eszcin erősíti a kisebb erek falát. Brit kutatók szerint ez a gyógynövénytermék ugyanolyan hatékony lehet, mint a kompressziós harisnya. A kivonat szokásos napi adagja 300 mg (ez 50-75 mg eszcint tartalmaz). A nyers vadgesztenyét viszont nem ajánlott rágcsálni, annak hatását és biztonságosságát nem tisztázták.

Ne erőlködjön!
Ha túlságosan nagy a hasprés, például székrekedése van és nem tud székletet üríteni, nő a nyomás az alsó testfél visszereiben. Skót kutatók arról számoltak be, hogy ez a fajta erőltetés a férfiaknál majdnem kétszeresére növeli a visszérproblémák kockázatát. Annak érdekében, hogy elkerülje a székrekedést, igyon sok vizet, és fogyasszon több élelmi rostot!

Használ a Gotu kola is
Az ázsiai gázló (Centella asiatica), ez a Madagaszkáron, Indiában és Srí Lankán honos gyógynövény a kutatások szerint enyhítheti a lábfájdalmat, a lábdagadást, és -bizsergést, valamint azt,  hogy nehéznek érezze a lábát. Hatására erősödik a vénák fala, ezáltal javul a vérkeringés. A napi ajánlott mennyiség 30-39 mg.

Egy pohár bor is csodákra képes
Spanyol kutatók 1778 ember kórtörténetét elemezve rájöttek, hogy azoknál, akik mindennap megittak egy pohár bort, 50 százalékkal kisebb volt a visszértágulat kialakulásának a kockázata, mint azoknál, akik ennél kevesebbet – vagy többet – ittak. Más vizsgálatok azt sugallják, hogy a borban található flavonoidok és szaponinok segítenek megőrizni az erek falának rugalmasságát és egészségét. Persze a bor ellen is akadnak érvek – viszont remek ételek készítéséhez is felhasználható.

+1 tipp

ötlet, visszértágulat, véna, sport, mozgás, egészségA mozgás minden formája segít a visszér kialakulásának megelőzésében! Legjobb mozgásformák a séta, túrázás, Nordic Walking, kerékpározás, úszás, torna, kettlebell, pilates, jóga.

A futás erdei / természetes talajon megfelelő, betonon azonban árthat. Erre érdemes figyelni a cipőválasztásnál, az edzésterv készítésnél és a kivitelezésnél is!

A megerőltető mozgások közül is nagyon lehet javasolt, de ezeket nagyobb odafigyeléssel szabad elkezdeni: falmászás, sziklamászás, testépítés, megerőltető aerobic.

A már kialakult visszér esetében azonban óvatosan és szakember segítségét igénybe véve érdemes elkezdeni a sportot, mert könnyen kárt lehet okozni a megerőltetéssel!

 

Rizikófaktorok

- terhesség idején a szervezet hormonháztartása megváltozik, a vénák rugalmassága csökken, illetve a vérnyomás a vénákban megnő (nagyobb nyomás a medencénél levő vénáknál), így a vénák túlságosan kitágulnak és a vénabillentyűk elégtelenül működnek

- a fogamzásgátló tabletták szedése illetve a menopauza idején alkalmazott hormonterápiák is a fent leírt tüneteket idézik elő - a fizikai nyomás kivételével

- az elhízás és a zsírszövetek felhalmozódása akadályozza a vénás keringést, és a vénák kitágulásához vezet

- lúdtalp illetve a vázizomzat struktúráját érintő egyéb elváltozások

- nem megfelelően kezelt törések illetve az alsó végtagok sérülése

- szűk illetve magas sarkú cipő használata

- sok állással illetve üléssel járó életmód

- a medence környékén kialakuló gyulladásos illetve daganatos folyamatok, amelyek a vénákra fizikai nyomást gyakorolva akadályozzák a szabad vérkeringést az alsó végtagokból

Forrás: rd.hu | Wikipedia | triatlonedzes.hu

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk