Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. április 19. Péntek  Ma Emma napja van.  

Norvég kutatók szerint heti 12 perc edzés is elég

intenzív,edzés, erőnlét, vérzsír, fitt, oxigénMár heti 12 percnyi intenzív mozgás is elég ahhoz, hogy egészségesek és jó kondícióban maradjunk – állítják norvég kutatók. A 12 perces kemény edzést még csak nem is egy szuszra, hanem három részre osztva javasolják.

Az uralkodó nézet és egészségügyi javallat szerint hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású – például élénk tempójú gyaloglás –, vagy 20 perc nagyon intenzív mozgás szükséges az egészség megőrzéséhez. 

31 máj. 2013 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

A norvég tudósok, a trondheimi Tudományos és Műszaki Egyetem kutatói 24 egészséges, bár túlsúlyos férfin teszteltek különféle edzésmódokat tíz héten át. Tizenkettővel hetente háromszor 16 perces – erőteljes, de valamivel szolidabb – edzéseket végeztettek, a másik tucattal csak négyperceseket. A végeredmény nem mutatott jelentős erőnléti különbséget a két csoport között, azaz a hetente összesen 48 percet edzők nem voltak fittebbek, mint a 12 percesek.

Előbbiek oxigénfelvevő képessége 13 százalékkal javult, az utóbbiaké 12-vel, a vérnyomás és a vércukor szintje átlagosan ugyanannyira csökkent mindkét csoport tagjainál. A koleszterin- és vérzsírszintet ugyanakkor a rövidebb, de valamivel még intenzívebb edzések jobban csökkentették. A norvég kutatók meglátása szerint az érrendszeri betegségek okozta idő előtti halálozás megelőzése az általánosan javasoltnál jóval rövidebb idejű, ám erőteljesebb edzéssel is lehetséges.

Az alkalmankénti 4 perces intenzív edzés a hétköznapi életben egyenértékű azzal, ha valaki egy lépcsőházban felgyalogol sietve a 10. emeletre.

A norvég tanulmányt ismertető The Daily Telegraph című brit lap megjegyzi, hogy orvosok arra figyelmeztetnek: a nagyon intenzív edzés fokozhatja az agyvérzés és a szívinfarktus kockázatát az edzés alatt és közvetlenül utána, ezért inkább csak fiatalabbaknak javasolják, az idősebbek zömének nem.

Bővebben... https://hvg.hu/egeszseg/20130531_Norveg_kutatok_szerint_heti_12_perc_edzes#rss

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk