Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Csak óvatosan - valóban lehet kapni a tökéletes húshelyettesítőt?

A húshelyettesítő, húspótló amerikai találmányról a hvg.hu oldalon jelent meg a következő cikk (fontosabb részleteket emeljük ki).

"Lehet, hogy megoldódik az emberiséget fenyegető egyik legnagyobb probléma, mégpedig, hogy kifut az élelmiszerből. Egy amerikai startup ugyanis olyan növényi alapú húshelyettesítővel állt elő, amit nem tud megkülönböztetni az átlagember az eredeti húskészítménytől. Bill Gates is lát fantáziát a dologban."

Utánajártunk, hiszen minden sportolónak érdemes tudnia, hogy mit eszik, mit iszik. Bár sokan nem foglalkoznak a témával elég komolyan, de egyre több olyan sportoló van, akit érdekel az ételek minősége és eredete.

A HVG cikkben sok homályos és nem kifejtett rész van, elsősorban hiányzik az a növényi alapanyag, amiből készülnek az új ételek.

17 júl. 2014 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

A hvg.hu így folytatja:

Pont olyan jó a hamis csirke, mint az igazi

A probléma nem új keletű, világszerte többen kísérleteznek már, hogy megtalálják méltó helyettesét a húsnak, holland tudósok tavaly már laborban kitenyésztett hússal is előálltak, amit hamburger formájában tálaltak a tesztelőknek, akik elég hasonlatosnak vélték ízét a hagyományos burgerhez.

Most azonban egy amerikai startup úgy tűnik, olyan helyettesítőt talált, amit jó eséllyel meg sem lehet különböztetni az igazi hústól, pedig növényi alapanyagokból készült. A Beyond Meat megoldásaannyira meggyőző, hogy egy étteremlánc vásárlói nem tudtak különbséget tenni a helyettesítőből és a csirkéből készült cézársaláta között.

Az egész emberiséget érintő problémára kínált megoldás Bill Gates érdeklődését is felkeltette, aki befektetőként vesz részt a projektben. A terméket 4 ezer amerikai kereskedelmi egységben már meg is lehet vásárolni.

A cég alapítói szerint, nem csak hogy nem lehet különbséget tenni, de ráadásul az általuk előállított marha, csirke vagy disznót imitáló élelmiszer egészségesebb is eredeti társánál, miközben ugyanazt a proteinadagot kínálja, csak éppen kevesebb koleszterinnel, zsír nélkül.

A poziítv hangvételű cím rendben van ("Már lehet kapni a tökéletes húshelyettesítőt!"), az már elég köztudott és elfogadott, hogy a húsfogyasztás és a húsipar körül problémák vannak. A vízválasztó a "teljes elhagyás", amire igazából a legtöbb embernek nincsen szüksége, csak normális, értékes szinten kellene tartania a húshoz való viszonyát, nem pedig csak a mennyiségi értékeket figyelembe venni. 

BeyondMeat Package Nutritionals web Beefy

Azonban a cikk innen kezdve a fellegekben jár. Mi közelebb próbáltunk vizsgálódni a gyártó, forgalmazó honlapján.

  • Bill Gates neve mostanában sok "életmód" és "egészség" támában felmerült, de a legtöbb esetben mellé került a "GMO, génmanipuláció, géntechnika" is - ami valahol nem meglepő a legnagyobb számítsátechnikai üzletemberrelkapcsolatban. Ez volt az első negatívum lehetősége. A cég honlapján a legfotnosabb válaszok kizárják a GMO és más módosítások alkalmazását a termékekben.
    • vegán
    • gluténmentes
    • kóser
    • GMO FREE
  • Nincsen megemlítve, hogy miből is készülnek a termékek. A szója több keresésben is megjelenik, de konkrét összetevő lista csak kicsit bújtatva jelenik meg: szója és más növényi fehérjék képezik a termékek alapanyagait, amelyeknek hangzatos, bár nem különösebben fantáziadús nevet adtak a készítők: "Beef-free crumbles", "Chicken-free strips" és különböző variációik. Ezek mindegyike tartalmaz szóját, de elsősorban borsó, bab és amarant fehérjét tartalmaznak.
  • A hvg cikk világmegváltó termékeknek álltíja be ezeket, ami majdhogynem "fizetett hírdetés" szagú, hiszen
    • ilyen jellegű termékeket évek (évtizedek) óta fogyasztanak mág a magyar vegánok is (szejtán, búzahús,...)
    • a hústermelés kontra növénytermesztés nem a gyökere a problémának, csak egy eredménye - amikor megváltozik az emberek hozzáállása (és ez az ipar és amédia által is támogatva lesz), akkor minden be tud állni a saját egészséges egyensúlyára. Addig azonban a média és az iper dönti el, hogy mit együnk. Kivéve azokat, akik valóban tudatosan figyelnek önmagukra és a környezetükre.
    • a világ szegény / éhező országaiban sem ez jelenti a megoldást, bár a megoldásnak a része lehet

Az biztos, hogy a termék azoknak, akik szeretnének a hús helyett valami mást, de hasonlót enni, megoldás lehet. Ugyanakkor fenntartásaink vannak azzal kapcsolatban, hogy még az így előkészített ételek is lehetnek-e valóban organikusak és környezetbarátok, amikor a felsorolt alapanyagokból otthon is pillanatok alatt finom, friss ételeket lehet főzni, sütni - akár a cég termékeit is könnyedén el lehet készíteni otthon.

Minden olyan késztermék, amelynek a csomagolását és az extra költségeit is kell fizetni, nagyobb ökológiai lábnyomot hagy, mint azok az ételek, amelyeket az alapanyagokból otthon készít el az ember.

Ha érdekel egy tudatos életmódot is magában foglaló edzésrendszer és sportcsapat, akkor itt érdeklődhetsz:

  Edzés cikkek, tervek, tanácsok: triatlonedzes.hu

Cikkünk nem táplákozási szakcikk, de a több, mint 10 edzéséven (amelyet vegán sportolóként és edzőként éltünk át), valamint a témában megjelent tanulmányainkon és előadásainkon alapul. Várjuk véleményeteket és kérdéseiteket!

  Forrás: HVG cikk | Beyond Meat |  

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk