Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. április 19. Péntek  Ma Emma napja van.  

Nadezhda Pavlova, Ironman, triatlonista és fotomodell Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Beszélgetőpartnerünk Nadezhda Pavlova, a 27 éves orosz származású, Amerikában élő fotómodell, triatlon versenyző, akinek a legjobb Ironman ideje 9 óra 45 perc, a korosztályos versenyeken rendszeresen dobogós, orosz bajnok.

Jelenlegi lakhelye: Fort Lauderdale, Florida, USA.

Foglalkozása: fotómodell.

17 nov. 2017 Hozzászólás: Hozzászólás  

A foglalkozásod mellé szokatlannak tűnik a triatlon. Hogyan kezdtél el triatlonozni?

Furán hangzik, de teljesen véletlenül! 3 évvel ezelőtt Mallorca szigetén fotóztunk és láttam egy triatlon versenyt. Reggel felkeltem, elmentem kocogni a partra 3 km-t (elég jó tempóban, ahogyan akkor gondoltam) és közben vettem észre a váltózónát, ahol az emberek kijöttek a vízből, futottak a parton, átöltöztek és mentek kerékpározni. Teljesen elvarázsolt! Azonnal beszereztem a legtöbb alap felszerelést és edzőt kerestem. Nem sokkal később, amikor megvettem a neoprén ruhámat is, már a féltávú Ironman versenyre készültem. Azóta is minden pillanatban hihetetlen érdekesnek látom ezt a három sportágat együtt.

Három sportág, háromszoros lehetőség a különleges élményekre. Te mit idéznél fel szívesen?

Egy különös történetet. A bárban üldögéltünk a barátommal egy verseny után és ő megkérdezte: "Tervezed az Ironman versenyt?". Mire én azt feleltem: "Nem vagyok benne biztos... Nőként nem hiszem, hogy erre lenne szükségem.". Erre azt válaszolta, hogy "úgysem tudnád befejezni." Ez igazi kihívás volt nekem és fogadtunk, hogy egy év alatt felkészülök. Ez a fogadás végül nemcsak azt eredményezte, hogy megcsináltam az Ironman versenyt, hanem Oroszországban a leggyorsabb korosztályos versenyző is lettem. Azt hiszem ez motiváló fogadás volt...

Nadezhda Pavlova Ironman triatlon 00

Miért pont a hosszútávú triatlont választottad? Mit csináltál előtte?

8 évvel ezelőtt az orvosok azt mondták, hogy a sportot felejtsem el életem végéig, mert eltörtem egy csigolyámat snowboardozás közben. Nem hittem nekik, elkezdtem erősíteni a hátizmaimat hosszú és lassú gyakorlatokkal, sokat jártam úszni, elkezdtem kerékpározni, majd jött a futás. Végül sikeresen teljesítettem az Ironman versenyt, ahol 3,8 km úszás, 180 km kerékpározás és 42 km futás a táv. Az elmúlt évben összesen 5000 km-t bicajoztam, több, mint 1500 km-t futottam és közel 250 km-t úsztam.

A triatlon mellett különösen fontos az étkezés. Hogyan állítod össze az étrendedet, mi a kedvenced?

Táplálkozás – a triatlon negyedik versenyszáma! Alapvetően megváltozott az étrendem, amióta triatlonista lettem. Számomra az étel a test üzemanyaga, nem több. Az étkezés gyakran a rossz kedv, a magány ellenszere, vagy unaloműző. Sokan azért esznek, mert beleszerettek egy ízbe és nem tudják abbahagyni. Nem kellene az érzéseinket és a hangulatunkat ételbe önteni! A mai ember túlságosan függ az ételektől... Az egyszerűség, a célszerűség és a környezettudatosság kell megjelenjen itt is.

Korábban megtudtam, hogy próbálkoztál a vegán étrenddel is. Hogyan fogadták ezt a környezetedben?

Nagyon sok vegán Ironmant és triatlonistát ismerek, számuk minden évben nő. A legtöbbjük erősebbnek, fiatalabbnak és energikusabbnak érzi magát állati ételek nélkül. Én hasonlóan éreztem, amikor fél évig vegán voltam – vissza is fogok térni, ebben biztos vagyok. Számomra ez most egyszerűen nem belülről fakadó volt, ezért nem folytattam, erőltetni nem akartam. A vegán életmód mindenképpen tisztább és könnyebb, de abban nem különbözik a hagyományostól, hogy ugyanúgy kell figyelni arra, mit eszel, milyen kiegészítőket szedsz – ugyanúgy lehet jól és rosszul csinálni. De a váltás számomra sok új tapasztalatot hozott, ma sokkal kevesebb állati eredetű ételt fogyasztok mint korábban, több növényi alapanyagot megismertem, sokkal színesebb lett az étrendem. A sportban pedig egyértelműen segített.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Gondolom a munkád mellett az edzéseket nagyon pontosan kell beosztanod. Ki segít ebben, ki állítja össze a programodat?

Van egy edzőm, aki a terveket írja. Edző nélkül nem lehet rendesen felkészülni. Az enyém Olaszországban él, én az US-ban, de a mai korban ez nem akadály. Megírja a tervet, én teljesítem, ő pedig elemzi és megbeszéljük. Hetente 6 napon edzek, általában 8-14 órát a felkészüléstől függően. Az edzőm mindig tart legalább egy pihenőnapot.

Az egészben a legrosszabb, amikor pihenni és "semmittenni" kell. De tudom, hogy erre szükség van, megtanultam a gerincemmel kapcsolatban. Fontos, hogy minden sportoló tudatosítsa, hogy nem kell büntetésnek venni a pihenőnapokat. Meg kell találni azt, ami akkor a legjobban pihentet. Ilyen egyszerű...

A sport áthatja az egész életet… ezt sokan megtapasztalják a triatlonban. Mi a sport szerepe az életedben, hogyan viszed be a mindennapjaidba, a munkádba az Ironman érzést?

A triatlon és az Ironman több, mint sport, sokkal inkább életstílus. Megváltoztatja az étrendet, az időbeosztást, a világról alkotott képet, az emberi kapcsolatokat. Sőt még a jegyességet is ;-)

A sport rendszert és rendet hozott az életembe, hiszen sokkal pontosabb és összeszedettebb lettem, az időmet hatékonyan használom fel. Másként ugyanis nem lehet felkészülni... Ha megnézzük a napirendünket, az időbeosztásunkat, mennyit vagyunk a közösségi hálón, mennyit vagyunk a nem annyira fontos emberekkel, mennyit unatkozunk meetingeken és felesleges utazásokkal, akkor azt látjuk, hogy a rendszeres edzésekkel nemcsak jobb az egészségünk és a közérzetünk, hanem másra is több időnk jut! Ez paradoxonnak tűnik, de a hatékony időbeosztás ilyen sokat jelent! Több időnk is lehet, mint valaha volt. Persze a felesleges dolgok elmaradnak...

A sport és az edzés szabályai a mindennapokban is jelentkeznek, csak a sportban talán hamarabb látszik a siker vagy a kudarc. Például, ha egy célt türelemmel, állhatatosan és rendszerben próbálsz meg elérni, akkor sokkal hamarabb és biztosabban eléred, mint kapkodással és türelmetlenséggel. Minden nagy célhoz idő és türelem szükséges, de így minden elérhetővé válik! Ha rendszeres és türelmes vagy, akkor rövid idő alatt elérheted azokat a célokat – akár a maratont, akár az Ironmant – ami addig elképzelhetetlen volt! Betegségek, sérülések és más akadályok persze mindig szembe fognak jönni, de ha állhatatos és motivált vagy és szükség esetén tudsz segítséget kérni, akkor végig tudsz menni az úton.

Nadezhda Pavlova Training for triathlon world championship in Hawaii 2017 15

Hogyan ajánlanád egy a sporttal most ismerkedő embernek a triatlon szépségét, különlegességét?

A triatlon – tökéletes kombináció egy harmonikus és egyensúlyban lévő testet és lelket felépíteni, tiszta fejjel és erős akarattal, egy út ahhoz, hogy egész életedben büszke lehess magadra, nagyszerű történeteket mesélhess az unokáidnak, megmutasd magadat a világnak.

Minden elért cél megváltoztatja az életedet, minden lépés közelebb visz egy újabb barátsághoz, kapcsolathoz, akár a sportról, akár a mindennapokról van szó. Akár a szerelemhez is... hiszen ki ne szeretne bele egy sportos és fitt triatlonistába :-) Akárhogyan is, az elért célok emelik a méltóságodat, a mosoly már nem hagyja el az arcodat, a dolgok elveszítik a fontosságukat, kevesebbet aggódsz az életben, és minden sokkal tisztább lesz. Talán van oka annak, hogy miért ne próbáld ki? Az első igazán nagy cél elérése és a hozzá vezető út maga egy csoda, az Ironman pedig egy ilyen igazán nagy cél! Nem hasonlítható semmi máshoz! Csak el kell kezdened...

Mi az a 10 legfontosabb tanács, amit egy kezdő triatlonistának adnál?

  1. Találj egy jó edzőt. Mindenképpen a technika fejlesztésével kezdjed. Könnyebb az elején javítani a hibákat, mint később.
  2. Tervezd meg az évedet a versenyek és a pihenők figyelembevételével.
  3. Találd meg az az egy-két elérhető célt, ami motiváló lehet a nehezebb napokban, amikor fáradt vagy beteg vagy.
  4. Összpontosítás, kitartás, állhatatosság.
  5. Segíts a családodnak, hogy ők is segíthessenek neked. legyen a segítség kölcsönös.
  6. Ne egy mai túlzásba vitt edzéssel pótolj egy tegnapi kihagyást. Az edző tanácsai és tervei nem véletlenszerűek, konzultálj vele.
  7. Legyen néhány hatalmas célod és néhány reális. Egyenként érd el őket, de mindig legyél képes tovább lépni a következőre.
  8. Tanuld meg a tested jelzéseit figyelni és megérteni, ne legyél függő a technikától, ne az okosóra, a teljesítménymérő, a pulzusmérő mutassa meg hol tartasz. Azt neked kell érezned, az eszközök csak segítenek.
  9. A triatlon nem az edzés részem, hanem egy életstílus. Pihenj megfelelően, aludj eleget, táplálkozz megfelelően, tartsd be a terveket, de legyél képes rugalmasan kezelni a változásokat. Használj táplálékkiegészítőket – csak ha szükséges! –, mint a vitaminok, a BCAA, l-glutamin, glükozamin.
  10. Élvezd amit csinálsz, legyen örömöd benne.

Köszönjük a beszélgetést, további sikeres felkészülést!

További információk:  WEBFacebook 

Az interjút készítette Tóth Viktor.

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: péntek, 17 november 2017 14:25

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk