Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Téli túlélőverseny a legelszántabbaknak - Arrowhead Winter Ultra

  • Állapot: Archív

A tengerentúlon mindenki megtalálhatja a számára megfelelő kihívásokat. Még azok az ultramaratonisták sem szenvednek hiányt, akik az igazi extrémitásokban lelik örömüket.

Az egyik ilyen nem mindennapi erőpróba a legendás Badwater Ultramarathon, amelyet a szélsőségesen meleg időjárási körülmények miatt emlegetik a legnehezebb futóversenyek egyikeként. A másik végletet az Arrowhead Winter Ultra.

13 febr. 2011 Hozzászólás: Hozzászólás  

Ez utóbbinak az USA 32. tagállama, Minnesota szolgál otthonául. A 2006 óta évente megrendezésre kerülő ultramaratoni rajtja az észak-minnesotai International Falls, ahonnan a futók, kerékpárosok és sífutók 135 mérföld leküzdését követően érkeznek meg a Tower nevű kisváros közelében lévő célba.

Az Arrowhead State Trail-en minden év februárjában lebonyolításra kerülő verseny nem csak a 217 kilométeres hossza miatt, hanem a sokak számára felfoghatatlan távolsághoz párosuló, kvázi-sarkvidéki időjárási feltételek miatt tartozik a világ leginkább embert próbáló ultramaratonjai közé.

Habár hetente kétszer is gondoskodnak a hókotrók arról, hogy az utak a legnagyobb havazások idején is járhatóak legyenek, azonban önmagáért beszél az a tény, hogy a hőmérséklet az év ezen időszakában nem ritkán -30 fok alá süllyed.

Aki azt hiszi, hogy mindössze a verseny hossza és a szélsőséges időjárási körülmények az egyedüli nehezítő tényezők, az nagyot téved. Az Arrowhead Winter Ultra igazi kihívása abban rejlik, hogy ez egy többnyire önellátáson alapuló verseny.

A váltásruhát, az ennivalót és a frissítőitalokat minden indulónak magának kell vinnie, ki hogyan tudja, de általánosan elterjedt mód ezeknek a szánkón történő húzása. A kötelező menetfelszerelés részét képezi a síp is, amit bárminemű veszély esetén az indulóknak meg kell fújniuk, ezzel a szervezőség, illetve a sporttársak tudomására hozni, hogy valakinek segítségre van szüksége.

A számok hűen tükrözik ezeket a nehézségeket: a -37 fokban rendezett idei versenyen 58 kerékpáros, illetve 54 futó indult, az előbbiek közül 39-en, míg az ultrafutók mezőnyéből 18-an tudták abszolválni a 135 mérföldes távot. Ellenben mind a hat sífutó kapitulálni kényszerült.

A futók közül a leggyorsabb teljesítő John Storkamp lett: a 32 éves amerikai sportoló 44 óra 32 perc alatt ért International Fallsból Towerbe. A gyengébbik nem képviselői közül Barb Owen volt az egyedüli, aki le tudta küzdeni a verseny teljes hosszát, viszont neki is 57 óra 38 percet igényelt mindez.

Külön érdekességként említhető a sokáig éllovas szerepét betöltő John Logar esete. A nyugat-virginiai orvos túl gyorsan kezdett, ami idővel megbosszulta magát: az erős tempó miatt túlzottan átizzadt ruhában való futás nagyon sok hőt vont el Logar szervezetétől. A verseny ezen szakaszában a feladás gondolatával is kacérkodó amerikai sportoló végül a harmadik helyen ért célba.

Ezek alapján nyilvánvaló mindenki számára, hogy az Arrowhead Winter Ultrán egyáltalán nem a gyorsaság a siker kulcsa. A győzelemhez, illetve a célba érkezéshez megfelelő állóképesség kell, illetve ami még fontosabb: egy olyan taktikus versenyzés és megfelelő felszerelés, amivel a hipotermia kiküszöbölhető.

Forrás: www.hunrun.com

Videó a versenyről

Utoljára frissítve: kedd, 15 szeptember 2020 16:23

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...