Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Rendhagyó terepfutó cipőteszt - 5 év Salomon Speedcross cipővel Kiemelt

Nem véletlen ennek a tesztnek a születése. A X2S TEAM tagjaival együtt rendszeresen használunk futócipőket sok éven keresztül, de teszteket általában az első pár hónapban írunk.

A Salomon Speedcross olyannyira ikonikus terepfutó cipővé vált az elmúlt 1-2 évben, hogy arra gndoltunk megosztjuk sok éves tapasztalatainkat az első Speedcross cipőkkel és az utódokkal kapcsolatban.

Tesztalany: 2008 évjárat SALOMON Speedcross 2 terepfutó cipő.

19 márc. 2014 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

Első verseny: 2009 május.

SALOMON Speedcross 2 statisztika
  2009 2010 2011 2012
Edzés 380 km 275 km 225 km 82 km
Verseny 46 km 73 km 85 km 33 km
Összesen 426 km 348 km 310 km 115 km

A Speedcross igénybevételéhez hozzátartozik, hogy a 2009-2011 időszakot lényegében ebben versenyeztem végig, amiben volt számos tereptriatlon, köztük a Visegrádi patakfutásos extrém triatlon, a saras ITU tereptriatlon VB, XTERRA Szardínián, Csehországban, az ETU tereptriatlon EB Szlovákiában és számos magyar cross és terepfutó verseny.

Amit a Salomon Speedcross cipővel kapcsolatban mindig is szem előtt tartottam a 4 éves időszakban:

  • a cipő gyors - nem használtam lassú futásokhoz
  • versenyorientált cipő, könnyített - nem futottam benne olyan hosszú távot, ahol nem tudtam biztosan, hogy bírom a tempót végig
  • kerültem a betont, aszfaltot a cipőben - edzésen mindig, versenyen ahol lehetett
  • egyik cipőmet sem mosom mosógépben, ez sem volt kivétel

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a képeken látható sérülések 2012-ben jelentek meg a cipőn, tehát 3 év intenzív használat után.

Benyomások, tapasztalatok

Minden hazai terepen és inden időjárásban futottam a cipőben. Nem egy alkalommal úgy is, hogy csuromvízes volt (patak, jég, hó, Spartan Race), de akkor is fogta, tartotta a lábat, nem nyúlt meg az anyaga. A tapla egyszerűen kifogástalan tereptalp, a sarat kidobja, erdei talajon, sziklán, sárban, homokban, köveken, gyökereken... talán egyedül az apró kavicsos lejtőkön nem tartja meg a lábat teljesen. De van olyan cipő, ami ott is 100%?

Hóban és laza talajban kifejezetten élvezetes a futás a Speedcross cipővel, hiszen minden irányban tartja a lábat, nemcsak a előre és hátra. Jégen persze ez a cipő is csúszik, de ahogy van egy kis gödör, egyenetlenség, máris stabilizálódik.

Negatívumok: anyaga elég vastag, így lassabban szárad, mint egy laza felsőrészű cipő. A talp magas, így néha túl párnázott és túl instabil. Nálam ez a futások kb. 5%-ban jeletett gondot.

Ugyanakkor nem lehet kizárni azt sem, hogy mint minden könnyített versenycipő a Speedcross is könnyebben sérül és talán kevesebbet bír, mint egy masszív edzőcipő. Nálam sokáig bírta, de én foglalkoztam azzal, hogy a cipőt csak arra használjam, amire tervezték, emellett az ápolását is körültekintően és gondosan végeztem. Kiemelném, hogy ez a cipő nem való "trappolásra", légiesen, gyorsan, dinamikusan kell/érdemes benne futni. Ahhoz viszont óriási segítséget is ad a kialakításával.

2012 telén szereztem a következő, immár Speedcross 3 CS cipőmet. Ebben főleg télen és versenyen futottam eddig közel 500 km-t, de még apró sérülés sincsen rajta. Csapattársaimnak, akik maguk is általában a tereptriatlon miatt a rövidebb (kb. 30-40 km), de gyorsabb távokat részesítik előnyben haosnlüóak a taapsztalataik. Aki már túl van az 800-1000. km-n, azoknál megjelennek a kopás nyomai - de a Speedcross terepfutó cipők olyan helyekre készültek, ahol meglepő lenne, ha nem kopnának el.

{gallery id=SalomonSpeedcross4Years rows=2 cols=3}test/gal/SalomonSpeedcross4Years{/gallery}

Talán volt már olyan cipőm, ami többet bírt időben és távban, de ha a pozitív (sebesség, dinamika, stabilitás, hatékonyság) értékeket nézzük, akkor messze az egyik legjobb választás - nagyon kevés cipő ér fel hozzá ebben a felhasználási szegmensben!

Nem jó a cipő azoknak, akik szeretnek laposabban, minimalistábban futni. A korai tesztben is írtam és azóta is az a véléeményem, hogy a Speedcross túl magas ahhoz, hogy elég stabil legyen. Gyors futásnál nincsen szerepe, közepesen gyors futás esetén már lehet zavaró, lassabb futásnál kifejezetten imbolygó.

Ezt az észrevételt meghallgatta a Salomon és megjelent 2013-ban a FellRaiser, ami minden előny megtartásával kiküszöbölte ezt a hibát. Igaz a csillapítás rovására - a cipő még gyorsabb, még dinamikusabb, de kevesebb benne az ütéselnyelő anyag.

Néhány X2S TEAM tag, akik a cipőt hasonló körülmények között használták:

Poór Brigitta

Ziskó Balázs

Sipiczki Csaba

Gombos Károly

Mester Bálint

Szabó Tamás

Száraz Dénes

Összefoglalva: arra, amire a SALOMON SPEEDCROSS cipőt tervezték, tökéletesen megfelel. Ez pedig a gyors, dinamikus, lendületes terepfutás, mindenféle terepen, kivéve a jeget. A cipő könnyített versenycipő, azaz elsődleges a hatékonyság és a teljesítmény, a tartósság és a kényelem másodlagos. Ennek ellenére azoknak, akik megfelelően használják, 1000 km feletti stabil teljesítményt jelent.

  Az első teszt 2009-ből: Salomon Speed Cross 2 terepfutócipő

Utoljára frissítve: kedd, 07 november 2023 18:52

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...