Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Exkluzív interjú Gombos Károly sílövővel a Szocsi Téli Olimpiáról Kiemelt

  • Állapot: Archív
Gombos Károly alias „Charlie” a Téli olimpoia sílövő (biatlon) számában indult és kiváló lövészettel mutatkozott be a számára kedvezőtlenebb távon (10 km sprint). Szerdán következik a 20 km-es verseny, ami számára sokkal jobban tervezhető és beosztható.

A sprint verseny után beszélgettünk vele, hiszen Charlie régi terepsportos, tereptriatlonban és terepfutásban is évek óta rendszeresen indul, ráadásul kifejezetten jó eredményeket ért el nemzetközi versenyeken is, a X2S TEAM színeiben.

11 febr. 2014 Hozzászólás: Hozzászólás  
Gombos Károly lépcsőfutóversenyen is készült az olimpiára Gombos Károly lépcsőfutóversenyen is készült az olimpiára X2S TEAM

TS: Mennyire sikerült a felkészülésed, ahhoz képest, ahogyan tervezted? Mi nem sikerült?

Gombos Károly: A felkészülésem a szezonra úgy érzem zavartalanul zajlott. Leszámítva talán a tavaly március végén történt keresztszalag-szakadásomat. Az annyira nem segített, de Dr Tállay András keretorvosunknak egyeztetve, úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk szalag és operáció nélkül, konzervatív gyógyulással és sok gyógytornával stabilizálni a térdemet. Ez úgy érzem tökéletesen sikerült is.

Mi nem sikerült? Úgy érzem minden sikerült. Vagy talán mégsem? Egy olyan felkészülést szerettem volna magam mögött tudni, amiben részemről mindent megtettem. Rengeteg áldozatot is hoztam, nagyon sokat voltam távol a szeretteimtől és ez sokszor igen fájdalmas volt számomra. Nem mentem el pincemesternek Franciaországba ősszel, ahol nagyon jól tudtam volna keresni, helyette edzőtáborokban izzadtam.

Óriási küzdelmek mentek, hogy egyáltalán a befektetett pénzünket visszakapjuk. Ez egy drága sport, szezononként a lécek és a lőszer legalább 600-800ezer Ft-ot visznek el.

Ezt a mi sportvezetésünk még mindig nem igazán fogta föl. Nem sikerült továbbá kijönnie velem az olimpiára sem Édes János lövőedzőmnek, sem Bereczki Brigitta keretedzőmnek. Azt tudtam, hogy ketten valószínű nem jöhetnek egyszerre, de legalább egyiküknek itt lett volna a helye.

Mindkettőjüknek nagyon sokat köszönhetek.

Azt sem szeretném elfelejteni, hogy a kijutásomhoz másik két sporttársam nemzeti pontjai is kellettek, hiszen biatlonban nem csak egyéni, hanem nemzeti kvalifikáció is szükséges. Ha ők nem hoznak nemzeti pontokat az elmúlt két biatlon VB-n, akkor én is otthonról néztem volna az olimpiát. Köszönöm tehát Muskatal Istvánnak és Szabó Milánnak a segítséget.

TS: Technikailag miben jobbak az ellenfelek (fegyver, felszerelés)? Hogyan tudnál a legtöbbet fejlődni, mi kellene hozzá?

Gombos Károly: Technikailag az ellenfelek nem jobbak már puskában és lőszerben sem. Lőszerben talán csak annyival, hogy nekik van korlátlan mennyiségű, nekem meg 1500 db versenylőszerem van kicentizve a szezonra. Ez csak anyagi kérdés.

Amiben igazán nagy különbség van, azok a lécek. Minél nagyobb egy csapat, annál jobb szerződéseket kap a lécgyártóktól. Azoknak a versenyzőknek a 80%-a, akikkel itt az olimpián versenyzem ingyen kapják a léceiket a gyártóktól. Ettől persze még nem csúszik egy léc jobban, hogy ingyen van, de több lécből válogatják ki azt a 10-15 pár lécet, amivel később végigutazzák majd a szezont.

Azért van szükség ennyi különböző lécre, mert különböző keménységű pályákon és nagyon változó hőmérsékletű és kristályszerkezetű havakon zajlanak a versenyek. itt óriási különbségek lehetnek léc és léc között.

Ami még erre rájön, hogy a norvég, amerikai, kanadai, cseh, szlovák, német, osztrák, franci, olasz csapatok mind hatalmas "struktúrázó és waxoló" csapatokkal dolgoznak.

A struktúrahúzó gépek gyémántfejjel karcolják meg a léc talpát, struktúrákat húznak bele, ezeknek a variációja szinte végtelen számú. Ezek a gépek közel 80 ezer Euróba kerülnek és Sochiba a kiszállításuk is nagyjából 20 ezer Euróba fáj Franciaországból.

Egy ilyen géppel természetesen mi semmit nem tudnánk kezdeni, mert ehhez a csapat legdrágább kincse a struktúrázó ember szakértelme szükséges. Az ilyen szakemberek fizetése minden esetben 3000euro fölött van / hó.

Természetesen a kezük alá dolgozik még az egész waxoló csapat. Itt olyan 6-8 fős csapatokról beszélünk, akik nagyobb versenyek alatt akár 10-12 órát is dolgoznak naponta. Teljesen mechanikus munkát kell elképzelni, kenegetik a tesztlécek (a tesztlécek szárazon wax nélkül ugyanúgy csúsznak) talpát a különböző waxokkal (több, mint két tucat gyártó van a piacon és gyártónként rengeteg termékkel), aztán tesztelgetik őket fotocellás mérőkkel, hogy melyik wax csúszik a legjobban, ezt leginkább a léc gyorsulásából lehet meghatározni...

Szerény számítások szerint is egy ilyen istállónak a költségvetése éves szinten akár 1millió euróra is rúghat.

Ehhez képest mi egy kis sárga dobozkával, aminek a mérete 40cm x 70cm x 30cm és Antal Zsolt wax mesterünkkel felvonultatunk mindent, amink van. Én úgy gondolom, hogy ameddig ennyire szerény költségvetésből gazdálkodunk sokkal több értelme lenni leszerződni valamelyik nagy csapattal és fizetni a szolgáltatás igénybevételéért. Jóval olcsóbban jönnénk ki, mint egyébként és lényegesen jobb lécekkel tudnánk versenyezni.

A vezetésünk sajnos tele van korlátolt emberekkel, akik ezt nem igazán értik meg. Remélem majd segíteni tudom a következő generációt azzal, hogy legalább a felszerelésük miatt ne kapjanak egy perc hátrányt már a rajtban… A legnagyobb különbséget technikailag itt látom.

Aztán rájön még erre, hogy nincs otthon megfelelő infrastruktúra ennek a sportnak a bázis neveléséhez. Amennyiben lenne egy sírollerrel használható biatlonpálya, akkor már fel lehet készülni otthon is egy téli szezonra. Gondolok itt a május- augusztus alapozásra. Ezután már el kéne járni havas táborokba is, de a munka jelentős részét és az utánpótlást lehetne otthon nevelni, ami tizedelné a költségeket és növelné a kedvét a gyerekeknek is.

TS: Milyen terveid vannak az olimpia utánra? Milyen versenyek vannak, amelyek az álmaid között szerepelnek?

Gombos Károly:Az Olimpia után indulhatok még a Világkupákon, mert megfutottam a hozzá szükséges szintet. Ennek ellenére, elképzelhető, hogy kihagyom ezeket a versenyeket. Az olimpia után a fő verseny a Grönlandon megrendezésre kerülő Arctic Circle Race lesz. Itt három nap alatt kell majd 160km-t teljesíteni. Sátorban fogunk aludni és magunkra főzni.

Egy 5kg-os túlélő hátizsákkal a hátunkon kell majd leküzdeni a távot és a nagyon nagy szintkülönbséget. Magyar résztvevője még nem volt ennek a versenynek, ezért nagyon remélem, hogy sikerül majd befejnem a versenyt és minél előrébb végezni.

Egy grönlandi ismerősöm mesélt nekem erről a versenyről. A 46 éves Oysteint arról kérdeztem egy közös sífutásunk alkalmával, hogy közel 30 éves karrierje alatt melyik verseny tetszett neki a legjobban. A válasz az ACR volt Grönlandon. Ekkor eldöntöttem, hogyha lesz rá lehetőségem, mindenképpen elindulok majd "a világ legnehezebb és legszebb sífutó versenyén".

Szabadidőmben szeretek sítúrázniés hegyet mászni, nomád bringatúrákat csinálni, hátizsákos utazásokat, vagy csak úgy heverészni egy függőágyban és olvasni. Olvasni nagyon szeretek.

TS: Köszönjük a gyors interjút, hamarosan folytatjuk!

  Forrás:  Forrás: www.terepsport.hu | Fotó: MOB | X2S | Téli Olimpia

 

 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...