Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2019. március 25. Hétfő  Ma Irén, Írisz és Irina napja van. Gyümölcsoltó Boldogasszony

Teszt: Nahrin BASICO – testi egyensúly, lelki béke

 • Állapot: Aktuális

A BASICO egészen különleges helyet foglal el a táplálékkiegészítők között, hiszen szervezetünk számára alapvető szabályozó folyamatokra hat közvetlenül. Mielőtt azonban rátérnénk a termék tesztre néhány gondolat a szervezet egyensúlyi állapotáról, a sav-bázis egyensúlyról és a légzés fontosságáról.

20 jún. 2011 0 comment  

 

Szervezetünkben az élettani folyamatok alatt olyan anyagok keletkeznek melléktermékként, amelyet a szervezet kijuttat magából, mert felhalmozódásuk káros, akadályozza a normális működést. Ez lényegében minden élő szervezetnél hasonlóan működik.

Az ember szervezetében jelentős változások nem történhetnek a legfontosabb jellemzők esetében, mert az rendellenes működéshez vezet. Ezeket a jellemzőket számos hatás befolyásolja, értékük sohasem stabil, de az élő szervezet alapvetően igyekszik megtartani azt a belső egyensúlyt -homeosztázist-, ami biztosítja a működéshez szükséges feltételeket. Ilyen pl. az állandó testhőmérséklet, nyomásviszonyok, és ilyen a kémhatás is.

teszt, Nahrin, BASICO, test, egyensúly, lelki, béke, nyomelem, sav-bázis

Bár testünk különböző részein eltérő a pH érték, csak nagyon kis tartományban változhat károsodás nélkül. Pl. vérünk 7,38-7,42 pH értékű, vagyis enyhén lúgos. Ha ez a kémhatás eltolódik savas irányba, testünk foggal-körömmel próbálja visszabillenteni az egyensúlyt a rendelkezésre álló készletek feláldozásával.

Szerencsére vannak "beépített" közömbösítő mechanizmusok, ilyen pl.: a légzés, veseműködés, különböző puffer-rendszerek, de előfordul, hogy ez sem elég. Bázikus, azaz lúgosító anyagokat von ki különböző helyekről, pl. kalciumot a csontjainkból, melynek "mellékhatása" lehet a csontritkulás.

Egyéb tünetek is jelentkezhetnek, pl. kimerültség, fáradékonyság, koncentráló-képesség csökkenése, izom- és izületi problémák, anyagcsere-zavarok, bőr-, haj-, köröm elváltozások. Ezek a tünetek azonban nem jelentkeznek azonnal; hónapokon, éveken át terheli szervezetünket, mire kialakul a tényleges elváltozás.

Szervezetünk savassága szempontjából döntő a széndioxid anyagcsere. Ebből következik, fontos, hogy mennyire vagyunk képesek jól és egészségesen lélegezni. A felületes, apró, kapkodó légzés, (aminél nem lehet normális sem a kilégzés, sem a belégzés) sajnos ma nagyon jellemző az emberekre, mert a helyes légzést vagy tapasztalatból kell megtanulni (pl. aktív és intenzív sportolással) vagy megfelelő tanulással (chi-kung, jóga, tai chi,...). Sajnos a helyes légzést még a sportolóknál sem hangsúlyozzák, mondván „majd megtalálja a saját magának megfelelő légzést" - ebben van is igazság, de odafigyeléssel még hatékonyabbá lehet tenni a szervezetünk számára.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A BASICO szerepe, hogy a szervezet munkáját segítse az egyensúly fenntartásában, nemcsak azzal, hogy megfelelő mennyiségű segédanyagot juttat a szervezetbe, hanem azzal is, hogy összetétele révén meg is könnyíti a szervezet munkáját.

A 40 napos teszt alatt folyamatosan mértem a szervezet pH értékét, az adatokról az alábbi grafikon mutat képet. A mérés természetesen nem laboratóriumi, az értékek nem feltétlenül pontosak, de a tendencia szempontjából elegendő információt jelentenek – amelyet alátámasztanak a közérzetemben és a sportteljesítményemben megfigyelt változások is.

 • Regenerációs képesség javulása (könnyebben, gyorsabban pihentem ki egy-egy versenyt, edzést)
 • koncentrációs képesség javulása
 • ingerküszöb eltolódása (hétköznapian fogalmazva nehezebben lettem ideges, ingerült)
 • jobb kedv

 

teszt, Nahrin, BASICO, test, egyensúly, lelki, béke, nyomelem, sav-bázis

 

Azonban fontos megjegyezni, hogy a BASICO sem csodaszer! Magában nem képes megoldani egy helytelen életmód minden hibáját! A javuláshoz mindenképpen fontos a következőkre figyelmet fordítani – akár egyenlő, akár különböző mértékben:

 • táplálkozás
 • mozgás
 • légzés
 • folyadékfogyasztás
 • mentális és lelki egyensúlyra való törekvés

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A BASICO összetétele (kiemelve a lényeges alkotóelemeket):

Inulin: polymer fructose (térhálós szerkezetű gyümölcscukor) mely átalakulás nélkül ürül ki a vesén át a felesleges Nátrium só megkötésévei, de a hasznos kálium só a szervezetben marad! Az inulin a hasznos bélbaktériumok anyagcseréjét segíti, így a vitaminok felszívódása javul!

Kalciumkarbonát: a szervezetben a kalciumnak a csontok felépítésén kívül az izmok, (szívizom is), központi idegrendszer, véralvadás ép működéséhez alapvető fontosságú ásványi anyag. Könnyen kiürülhetnek a tartalékok a helytelen: sok fehérjét tartalmazó táplálékok miatt. Kismamáknak, serdülő korban fontos az egyenletes bevitele a magnéziummal, omega zsírsavakkal együtt.

Kálium-citrát: a második legfontosabb ásványi anyag; a víz és elektrolit forgalom fenntartásához szükséges. A sejtek ozmotikus nyomásának állandóságáért is felel. Az ideg-izom ingerület továbbításában is lényeges ásvány. Vizelettel ürül ki, hasmenésnél sok kálium ürülhet ki. Vesebetegségekben emelkedhet a vér kálium szint je, de könnyen túladagolható a kálium sók bevitelévei is! Ezért kell betartani a beviteli mennyiséget!

Magnézium-karbonát: a csontok, fogak, felépítéséhez a másik alapvető fontosságú ásványi anyag. A központi idegrendszer ép működéséhez és a szívizom, izmok összehúzódásához létfontosságú ásvány. Sportolóknak, kismamáknak, serdülőknek kötelező a pótlása. A szénhidrát anyagcsere enzimjeinek aktiválásában döntő szerepe van.

Nyomelemek:

Szelén: a sejtlégzésben vesz részt. (a glutationperoxidase Co-factora). Szabadgyökfogó, gátolja az öregedési folyamatokat. A gyorsan szaporodó, megújuló sejtvonalak (bőr, bél, herék: dajkasejtjei), minden sejt DNS megkettőztetésekor ez a nyomelem jelenléte szükséges. Erősíti az A, C, E-vitaminok hatását.

Vasszulfát (Fe): a vas (Fe) az emberi szervezetben az 02 szállításában a legfontosabb nyomelem. A vörösvértestekben, a hemoglobin gyűrűben található felveszi az oxigént, leadja a sejteknek. majd felveszi a C02-t és leadja a tüdőben. Más enzimek alkotója is: myoglobin (izomfehérje), ezért hasznosul a húsokból legjobban. A vas hiányában a vörösvértestképzés csökken, de az immunrendszer 'sejtjeinek anyagcseréje is, ezért növekedhetnek a fertőzések is. Pótlása a legfontosabb az összes nyomelem közül.

Cinkoxid (Zn): számos enzim alkotóeleme. A vörösvértestek képzésében, a májban, bélben működő enzimek co-faktora. Segíti a szervezetből a nehézfémek kiürülését. Fiziológiásan aktív formába alakítja az A vitamint: ez a folyamat is a májban zajlik. Az immunsejtek képzésében is részt vesz. Serdülőknek, kismamáknak, szoptatós anyáknak fontos a rendszeres pótlása.

Mangánszulfát (Mn): a szénhidrát anyagcsere. A csont-porc felépítésében résztvevő enzim alkotója. Az inzulin szintéziséhez és felszabadításához és a B 1 vitamin hasznosításához szükséges. A festékanyagok (melanin) előállításához is fontos. Cukorbetegek és csontritkulásban szenvedőknek különösen lényeges nyomelem.

Rézszulfát (Cu): a vörösvértest képzés harmadik legfontosabb nyomeleme a vas felszívódását segítő enzim része is. Kénben gazdag fehérjékkel együtt jól szívódik fel. A szervezetben, a májban, agyban a legnagyobb a koncentrációja. Sok más enzim alkotója is: a méregtelenítő enzimek egy részében is fontos szerepet játszik. A magzati anyagcsere első három hónapjában a legfontosabb nyomelem.

Összefoglalva: a Basico a szervezet túlsavasodása ellen hat, segít a nyomelem és ásványi anyag pótlásában, valamint az anyagcsere egyensúlyban tartásában, akkor ha életmódunkon és táplálkozásunkon egyaránt változtattunk!

Nahrin Basico weboldal

 

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

 

Utoljára frissítve: vasárnap, 06 november 2016 15:13

Új hozzászólás

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Alig 11 nap alatt 1016 km, nehéz terepen... Erre mondják azt, hogy nem semmi B-) #terepfutas #trailrunning #trailhttps://t.co/ucHxPSxReU
A hétköznapokról és a tereőfutásról beszélgettünk Diana Panczel-val, aki nagyon sok motivációs municiót adhat azokn… https://t.co/ks7LCxeAWF
Jó kis tornatermi edzések voltak, mostanában máshol vagyunk hétfőnként, de gyakrabban tartjuk szabadban az edzéseke… https://t.co/S5OUO0IYpW

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

 • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
 • egyedi megjelenés, csapatmez
 • váráslási kedvezmények
 • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)