Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Csipkebogyó praktikák az őszi edzéseken

Ősz van. – gondolnánk... De még nyáron is ritkán ébredtünk ilyen csodaszép reggelekre.

Ha a köd felszáll, csak az emlékeztet az őszre, hogy a fák többsége már megszabadult nyári zöld ruhájától, és futás közben piros, sárga, barna és arany színű leveleket rugdosunk az erdei utakon.

Ősz van. A nátha, a fáradtság a salaktalanítás ideje. És mit ad isten, a természet készen nyújtja számunkra az egyik legkiválóbb salaktalanítót: a csipkebogyót.

30 okt. 2013 Hozzászólás: Hozzászólás  
Csipkebogyó termés Csipkebogyó termés Wikipedia

Mit is kell tudnunk erről a növényről?

Első sorban és legelőször azt, hogy elég kimennünk kocogni a mezőkre, az erdők szélére, mindenütt megtaláljuk. Rengeteg formájú, és ízű, sokféle állagú csipkebogyó van. Van amelyik már most érik, van, amelyik csak januárban fog, ami azt jelenti, hogy ez a növény egész télen biztosítja a mozgásunkhoz szükséges c vitamint és vasat.

A csipkebogyó éppen azért bírja ki a fagyokat, mert a benne felhalmozott hatalmas mennyiségű c vitamin védi meg a bogyókat.

C-vitamint nagyobb mennyiségben tartalmaz, mint bármely más vad vagy termesztett gyümölcsünk, zöldségünk. A másik anyag, amiből horrorisztikus mennyiséget tárol ez a piros bogyó: az a vas. A vasat senkinek nem kell bemutatnom, aki valaha sportolt.

A C-vitamin természetes antioxidáns, mely részt vesz a sejtképzésben, segíti a vas felszívódását, gyorsítja a kötőszövet újraépülését, valamint döntő szerepe van a fogíny, erek és fogak megújulásában.

Emellett B1-, B2-, és P-vitaminok, szénhidrátok, pektin és szerves savak is találhatóak a csipkebogyóban. A P-vitaminok (bioflavonoidok) kiegészítik az aszkorbinsav hatását, kedvezően hatnak a hajszálerekre, valamint enyhén gátolják a C-vitamin gyors lebomlását.

Hogyan juthatunk hozzá, ehhez a páratlanul értékes gyümölcshöz, anélkül hogy megfulladnánk a magjain és a magházat körülvevő kicsi szálkás szőrein?

A megoldás meglepően egyszerű. A kisfiam már öt évesen is képes volt megenni a csipkebogyót ezzel a módszerrel.

1. Elhatározzuk, hogy kimegyünk a természetbe futócipőben és megfelelő ruházatban arra az esetre, ha csipkebogyózás közben kedvünk támadna futni egyet.

2. Felkeressük a lakóhelyünkhöz legközelebb eső patakos, mezős, erdős területet, és megkeressük a csipkebogyóbokrot.

3. Nem keverjük össze a galagonyával, ami egy szívgyógyszer és legfeljebb annyira hasonlít a csipkebogyóra, mint a macska a mosómedvére.

4. Ha megvan, akkor megnézzük, érett e. Megnyomjuk a bogyókat, és ha mindenütt puhák, akkor érettek.

5. Most figyeljetek, mert most jön a lényeg. Leszeded a bogyót, és a két kezed ujjai közéveszed, úgy hogy felfelé álljon a lyukas része, amelyik részével az ághoz kapcsolódott. Enyhén préselni kezded kifelé belőle a szinte folyékony belső részt, ami úgy jön ki, hogy a magok a szőrökkel bent maradnak.

6. A zsebünkbe rejtett kis zacskóba beledobáljuk a bogyókat, aminek kiszívogattuk a belsejét, és otthon beáztatjuk, a kezünkkel teljesen szétnyomva a bogyókat. Hagyjuk egy napot ázni, majd másnap, amikor úgysem megyünk futni, mert bringázni megyünk, reggel megisszuk. Garantáltan jobb hatása lesz, mint a legjobb energiaitaloknak. Főleg ha egy kis mézzel is megbolondítjuk. Alkoholt nem javasolt hozzátenni, mert piszkosul beerjed.

Hatóanyagai

A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

  Malomsoky Ildikó – Tóth Viktor (X2S TEAM)  | Wikipedia

 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk