Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Atléták terepen - terepfutás vs. pálya és utcai futás

  • Állapot: Aktuális

Erdélyi Zsófia és Gyürkés Viktória gondolatai a terepfutásról, edzésről és a futóversenyek (terep, aszfalt, pálya) közötti különbségről. Mindketten ismert atléták, minden típusú versenyen van tapasztalatuk (az ultra futást leszámítva): 3000 akadályon, 1500, 5000, 10000 m-en valamint országúton maratonon és félmaratonon. A mezei és más terep szakágakba is ellátogattak (több dobogós helyezéssel), edzéseik egy részét terepen végzik.

02 ápr. 2015 Hozzászólás: Hozzászólás  
Gyürkés Viktória 800m rajt Gyürkés Viktória 800m rajt all-athletics.com

 

(Erdélyi Zsófia írása)

Gyürkés Viktóriát kérdeztem a terepfutás és a pálya szezon különbségeiről, aki 2015 március 14-én állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára a Mezei Országos Bajnokságon. A pálya szezonban főleg 3000m akadályra fog készülni, de 5000 méteren is rajthoz szeretne állni majd.


Nekem az Egyesült Államokban töltött egyetemi tanulmányaim alatt volt lehetőségem jobban megismerkednem a mezei futás komolyságával. Amerikában az úgy nevezett cross country (mezei) futás nagy tekintélynek örvend, amely köré egy rendesen felépített szezont szerveztek. Egy szezonban minimum 6 verseny van, amin részt tudnak venni az atléták, ami bővülhet 2 komolyabb versennyel, az egyik az Országosra való kijutást alapozhatja meg, míg a másik pedig az Országos Bajnokság.

Külföldön, olyan országokban ahol nagyobb hagyománya van a mezei futásnak, és komoly versenyeket rendeznek, ott biztos vannak olyanok akik a mezei versenyeket helyezik előtérbe a pályával szemben.Gyürkés Viktória

Viki remekül megfogalmazta a legfontosabb tényezőjét a felkészülésnek. Van aki a mezeit tartja fontosabbnak, és van aki a pályát. Két különböző verseny tipusról van itt szó, amiben egy hatalmas hasonlóság van, a futás. Annak ellenére, hogy sok atlétával együtt Viki is a pályát részesíti előnyben, azért szívesen indul terep versenyeken, főleg kiegészítésképp, kizökkenve kicsit a monotonitásból.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Magyarországon, mostanában kezd kialakulni egy komolyabb versenyzési rendszer a mezei versenyek köré. Spiriev Attila sportigazgató bevezette a Mezeifutó Magyar Ligát , ami ebben a szezonban 5 versenyt foglalt magában, az Országos Bajnokságot is bele értve.

Viki lát kapcsolatot a mezei és pálya versenyek között, főleg azoknak, akik hasonló távokon indulnak pályán, mint ami a mezei hossza. Véleménye szerint a mezei egy jó felkészülés lehet a pálya szezonra.

Amerikában, maga az élvezet egy cross country versenyen elindulni, a rengeteg szurkoló, és a hangulat miatt. Imádtam a csapatot, a légkört, és azt, hogy rengetegen állunk rajthoz, de magán a terepen egyszerűen képtelen voltam jól futni.

erdelyi zsofi field running usc team
Fotó: https://www.rvgoddess.com A verseny előtti csapatkiáltás a USC csapatommal (Erdélyi Zsófia sapkában látható)

Ebből a tapasztalatomból kiindulva gondolom úgy, hogy egy mezei, vagy akár egy terepfutás teljesen más hozzáállást igényel, mint mondjuk egy utcai vagy egy pálya verseny. Természetesen egy mezei, és egy terepfutás között is lelhető fel különbség, vagy akár az utcai és pálya versenyek között is, de most a mezei-terepfutást rakom egy csoportba és a pálya-utca lesz a másik.

Viki a mezeire való felkészülését a következőképpen meséli:

“Mi külön nem készültünk a mezei szezonra, főleg hogy két héttel a fedett pályás bajnokság után, már mezei bajnokság jött. Az erős, résztávos edzéseimet benn végeztem –Syma Csarnok-, és csak azután kezdtük a kinti résztávozást. Ilyenkor kint már hosszabb résztávokat futunk, próbálunk készülni a hosszabb távra a mezein.”


A felkészülés

-A legszembetűnőbb különbség a terepviszonyokban látszódik meg. A pályán, vagy utcán -hacsak nem kátyús aszfalton futunk – minimális esélye van annak, hogy a bokánk ide-oda csukladozzon, míg terepen ez szinte elkerülhetetlen. Elég nehéz megakadályozni, hogy bokánkat egy terepfutás alkalmával ne érjék kisebb-nagyobb sérülések, de bokaszalagjainkat erősítve, esetleg a kisebb fajta rándulásokat megúszhatjuk komolyabb probléma kialakulása nélkül.

- A másik fontos különbség, hogy az ellépés ereje a puha terepen csökken, így nehezebben tudunk olyan sebességet elérni, mint mondjuk utcán, vagy pályán. A terepen való hatékony futás érdekében, én mindenképpen fontosnak találom, hogy olyan körülmények között történjen a legtöbb edzésünk, ami a legjobban hasonlít a terepre.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Amit Viki is fontosnak tart, és tanácsol:

“Egy mezei felkészülésben fontosnak tartom, hogy a táv egészére fel legyen készülve az ember, minél erősebb ritmust tudjon elfutni minél tovább. Ha lenne elég idő mezeire készülni, akkor fontosnak tartanám a különböző terepeken való edzéseket is, mert érdemes lenne megedzeni, megerősíteni azokat a kis izmokat is, amik egyenletlen terepen segítenek a koordinált mozgásban és az egyensúly megtartásában. Gondolom, aki speciálisan mezeire készül, az ezeket meg is teszi.”


Amerikában a legtöbb mezei futóversenyt golf pályán rendezték, ami elég messze áll, mondjuk egy Hármashatár-Hegyen történő futástól, de a golf pályának is meg vannak a sajátos buktatói, mint például a süppedős füve. Mi rendszerint, egy füves 600 méteres körön végeztük az edzéseink, hogy szokjuk a viszonyokat.

tatra terepfutas zsorun
Fotó: www.facebook.com/ZsoRuns Tátrában, könnyű futásom

Szükséges megemlítenem a lejtő és emelkedő előfordulását a terepfutások folyamán. Ilyen jelenséggel nem fogsz találkozni, egy ovális alakú 400 méteres pályán. Személy szerint, azért nem szerethetem annyira a mezei versenyeket, mert sosem készültünk rá, olyan nagy mértékkel, mint például egy pálya versenyre. De erről is van személyes tapasztalatom.

2012-ben Szentendrén rendezték a Mezei Országos Bajnokságot, majd pár hétre rá a Mezei Európa Bajnokság is ugyanazon a pályán került lebonyolításra. Elég gyilkos pályának tartottam, a hosszú emelkedőivel, majd meredek lejtőivel, és amikor úgy érezted, hogy sík is, akkor is aljasan emelkedett. Szóval az országos bajnokság előtt egyszer sem volt alkalmunk, a kijelölt pályán edzeni, de még emelkedő környékére se mentünk nagyon.

Az országos bajnokság nem sikerült valami jól, és olyan izomlázzal keltem fel másnap, amit régen éreztem már. Szóval elhatároztuk, hogy az Európa Bajnokság miatt, amikor csak tudunk, kimegyünk a kijelölt pályára edzeni, vagy emelkedős részt keresünk a környéken. Egyszóval gyakoroltuk az emelkedőt és a lejtőt is. Az Európa Bajnokságon magabiztosabban álltam rajthoz, és erősebbnek is éreztem magam az emelkedőkön.

gyurkes viki masz

Az emelkedőn való futást Viki is fontosnak tartja

”Én közel minden héten futok tempósan hegyre, nagyobb szintkülönbséggel, de ezt is utcai körülmények között. Ez nagyban szolgálja, hogy az esetleges emelkedőket a versenyen jobban bírom.”


Amint láthatjátok, egy mezei vagy terepverseny változatos terepviszonyoknak megfelelő felkészülést igényel, míg mondjuk egy pálya versenyre való felkészülésnél elég ha szárazon a pályán futunk körbe-körbe. Természetesen a pályán lévő versenyekre való felkészülést is kidíszíthetjük, más terepen történő edzésekkel, de nem minden esetben tartom szükségesnek.

A következő részben megismerkedhettek versenytaktikai különbségekkel és hasonlóságokkal a mezei és pálya versenyek között.

Gyürkés Viktória

Erdélyi Zsófia

 

Utoljára frissítve: csütörtök, 08 október 2020 16:44

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk