Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Téli életmód tanácsok frontérzékenyekség és lehangoltság ellen

Télen is jönnek, mennek a frontok, változékony az időjárás, ráadásul a kevesebb napfény miatt sokkal komorabbak az emberek. Emiatt szükséges, hogy a hangulatunk és az egészségünk még több törődést kapjon.

A téli életmód egyik alapja, hogy igyekezzünk minél többet a napon lenni - mivel rövidebbek a nappalok, ezért erre sokkal kevesebb időnk van, mint nyáron. Amikor egy kicsit is kilátszik a nap a felhők mögül, akkor egy pár másodpercre fordítsuk arcunkat a nap felé (lehetőleg ne egy ablakon keresztül, de még az is jobb, mint a semmi). Naponta ismételjük néhány alkalommal és hangulatunk, sőt egészségünk is sokkal jobb lesz.

Hogyan enyhíthetjük még a panaszokat?

19 dec. 2013 Hozzászólás: Hozzászólás  


Jótékony gyógyteák

A citromfű egyaránt képes enyhíteni a meleg- és a hidegfrontokat kísérő tüneteket: két-három teáskanálnyi szárított citromfüvet forrázzunk le két-három dl vízzel, hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le. Naponta három csészényit is megihatunk belőle.
Migrénes tünetek hatékony csillapítója a cickafarkfűtea: egy csapott evőkanál cickafarkfüvet forrázzunk le két dl vízzel, öt-tíz percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. A nap folyamán arányosan elosztva több csészényit is elfogyaszthatunk belőle.

A fronthatások okozta pszichés panaszok, levertség, szorongás, depresszió ellen kiváló az orbáncfűből készített tea. Úgy nyugtat, hogy közben nem csökkenti a koncentrációs képességet. Két teáskanál orbáncfüvet forrázzunk le másfél dl vízzel, tíz percig hagyjuk állni, reggel és este igyunk meg belőle egy-egy csészényit.

Váltózuhany, illóolajok, friss levegő

– Ha a testünket arra tréningezzük, hogy képes legyen védekezőképességének javítására, azzal megkönnyítjük számára a változó légköri viszonyokhoz való alkalmazkodást is. Ilyen „edzésmódszer” például a váltózuhany rendszeres alkalmazása: zuhanyzáskor folyassunk a testünkre felváltva hideg és meleg vizet, a műveletet mindig a hideggel fejezzük be. Az erek „tornáztatása” nagyszerű immunerősítő. Hasonló eredményt érhetünk el szaunázással: a forró levegő és a hideg víz váltakozó ingerei a szervezet változástűrő képességét javítják.

– Illóolajokkal is enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket: aromalámpába téve négy-öt csepp citromfűolaj csillapítja a feszültséget, mérsékli a gyors szívverést. A fürdővízhez adott levendulaolaj is kiválóan nyugtatja az idegeket, ha pedig a levendulaolajat a tünetek jelentkezésekor a halántékunkra dörzsöljük, elűzhetjük a kínzó fejfájást.
– Mivel a mozgásszegény életmód elősegíti a frontérzékenység kialakulását, már napi félórás, a szabad levegőn tett séta is sokat enyhíthet a panaszokon. Ha pedig még a nap is süt, tovább fokozhatjuk a pozitív hatást, hiszen már napi tizenöt-húsz percnyi napfürdőzés képes javítani a szervezet általános védekező képességét.

Ételek, amelyek segítenek

Melegfrontra érzékenyek egyenek minél több káliumtartalmú élelmiszert, ilyenek a karalábé, a karfiol, az olajos magvak, a paradicsom és a halak. Vitaminok közül a B2-, C- és K-vitaminok fokozott bevitele ajánlott, amely tejtermékek, főzelékfélék, savanyú káposzta, citrom és csipkebogyó fogyasztásával oldható meg. Hatékonyak a magas kálium- és magnéziumtartalmú zöldségek és gyümölcsök, így például a banán, az alma, a burgonya, a szőlő.

A hidegfrontot megérzők panaszain a B1-, D- és E-vitamin segíthet, amelyek az élesztőben, a búzacsírában, a zabpehelyben, a tengeri halakban, a hidegen sajtolt növényi olajokban találhatóak meg. A nyomelemek közül a jód, a kalcium és a magnézium lehet jótékony hatású, ezért célszerű minél több tejterméket, burgonyát és hüvelyes növényt enni. A hidegfrontra érzékenyek számára ajánlottak a fehérjében gazdag táplálékok, így például a sovány húsok, a sajt vagy a tojás is.

Célszerű minél kevesebb fekete teát, kávét, csokoládét és kakaót fogyasztani, a bennük lévő koffein és teobromin ugyanis erősíti a frontérzékenység tüneteit. Válasszuk inkább a gyümölcs- és zöldteákat, a csokoládé iránti vágyunkat enyhíthetjük értékes hatóanyagokban gazdag aszalt gyümölcsökkel, dióval, natúr mogyoróval, mandulával!

– Akiknél a frontok levertséget, fáradékonyságot okoznak, fűszerezésre használják előszeretettel a serkentő, energetizáló hatásáról ismert rozmaringot!

  Forrás: Receptek frontérzékenyeknek a Mindmegettén!

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474