Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

First Tactical Specialist 3-Day hátizsák teszt Kiemelt

frissítve

A zsákot 2021-ben az Elite Challenge felkészüléshez választottam, valamint a hátizsákoló edzések magasabb szintre emeléséhez. Szerettem volna egy közepes méretű, komoly igénybevételre tervezett hátizsákot tesztelni, kipróbálni. Nagyon sok zsák leírását, tesztjét néztem át, végül emellett döntöttem. Lássuk, egy év intenzív használat után, jó volt-e a döntésem?

03 nov. 2022 Hozzászólás: Hozzászólás  
First Tactical Specialist 3-Day taktikai hátizsák teszt First Tactical Specialist 3-Day taktikai hátizsák teszt Fotó: Tóth Viktor

A választás szempontjai: erős anyag, jó hordozhatóság, könnyű és sokféle funkcionalitású kezelhetőség. Szerettem volna egy nem hagyományos kialakítású zsákot, azokkal már több évtizedes tapasztalatom van. Azt, hogy pontosan mit jelent a „nem hagyományos”, arról később. Az is kiemelt szempont volt a hátizsákolás miatt, hogy nemcsak nagyobb terhek hosszú távra szállításában, hanem gyors mozgásban, akár futva is kényelmes legyen. Ezt a zsákot használó egységek ismerete és a sok évtizedes tapasztalatom alapján „tippeltem”, hiszen olyan tesztet sehol nem találtam, ahol a terepfutásról írtak volna bármilyen nagyobb hátizsákkal kapcsolatban.

Egy különlegesség a vásárlásnál: használati megfontolások miatt a derékpántot külön lehet\kell megvenni. Így maga zsák olcsóbb, mint a konkurens zsákok, amelyeket pánttal együtt árusítanak, de együtt nagyjából egy árban vannak.

A zsák hivatalosan 56 literes, ami egy nagy rekeszből és nagyon sok különböző méretű zsebből, tárolóból tevődik össze. Nyilván ezek lemérése pontosan elég nehéz, de a főrekesz tényleg elég nagy, más hasonló méretű zsákok "csomag összemérő próbájával" én 48-50 literesre mértem, a kisebbek - amelyek nagyon praktikusak - simán összehozzák a többit.

Első benyomások

Az anyaga, a csatok, a hevederek, a zsák kialakítása rögtön szimpatikusak voltak, az előzetes információk alapján elvártakat bőven felülmúlták. Anyaga CORDURA 1000D, ami erős és mégis hajlékony, könnyű, jól viselhető. Az YKK®cipzárak, amelyek tökéletesen működnek, de nekem egy kicsit alulméretezettnek tűnnek a felhasználáshoz képest. A cipzárak "segédpántjai" erősek, de kesztyűben (főleg téli kesztyűben) nehezen megragadhatóak. Később talán majd nagyobbra cserélem őket, mert nem volt velük semmi probléma a teszt több, mint egy éve alatt. Szélsőséges, de nem harci körülmények között hiba nélkül teszik a dolgukat. A csatok a Duraflex® kínálatából kerültek ki, erősek, könnyen kezelhetőek.

Adatok

Méret: Zsebek, rekeszek: 7 külső, 3 belső

  • Fő rekesz: 33 cm x 55.9 cm x 21.6 cm
  • Első rendező rekesz: 26 cm x 12.1 cm x 3.2 cm
  • Admin zseb: 30.5 cm x 43.2 cm x 5.1 cm
  • Oldalzseb (jobb és baloldalon): 16.5 cm x 43.2 cm x 5.6 cm

Űrtartalom: 56 l

Súly: 2000 g

Anyag: CORDURA 1000D

A cikk folytatódik a hirdetés után...

 

Tervezés, anyagok

A dupla sűrűségű, széles és formázott vállpántok, a dupla rétegű alsó rész (esővédő huzat rekesszel), a belső többszintű hurkos rögzítőplatform, a zsák minden része a MOLLE/PALS technológiával kompatibilis – többek között ezek emelik ki a hátizsákot erősségben, megbízhatóságban és viselője kényelmében a konkurensek közül.

Az átgondoltan tervezett kialakítás miatt a hely elegendő lesz felszerelés számára többnapos túrán, bevetésen. A hordhatósága 50 kg-ig kényelmes, többet nem teszteltem vele. A First Tactical új Hook & Hang Thru™ rendszerével a Specialist 3-Day ideális hátizsák hosszabb küldetésekhez is.

Részletek

Egészen egyedi tulajdonsága a Specialist 3-Day hátizsáknak, hogy áthelyezhető (akár el is távolítható) kompressziós pántokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik viselőjének tehertől függően a csomag optimális személyre szabását.

(Katonai vonatkozás: A First Tactical összes hátizsákja rendelkezik a Hook and Hang Thru™ rendszerrel, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a fegyverek kéz nélküli és biztonságos szállítása érdekében elcsúsztassák fegyverek tokját a csomag hátulján.)

Használat közben

A két legfontosabb és már nagyon hamar nyilvánvalóvá váló tapasztalat:

1. a kezelhetősége, használhatósága kiemelkedően gyakorlatias, könnyű és ezeket minden körülmények között megtartja (viharban, sárosan, mély vízben átgázolás után).

2. kényelmes, nagy terheket is könnyen vihetünk vele – ugyanakkor hangsúlyoznom kell, hogy ez nem a turisztikai kényelem! Talán úgy tudnám ezt leírni, hogy kis súllyal (<10-13 kg) kényelmetlenebb, mint egy jó túrazsák, de ennél akár jóval nagyobb súly esetén sem veszít semmit a kényelmességéből, amit azért a legtöbb túrazsákról nem mondhatunk el.

Ráadásul a tesztjeim nagy része a hátizsákolás edzések köré épültek, így kisebb-nagyobb súllyal is bizonyította, hogy az átlagosnál nagyobb sebességgel gyaloglás vagy akár lassabb futás sem okoz problémát. Ez pedig megint csak ritka tulajdonság. Ezt köszönheti a kialakításának, ami nagyon eltér a hagyományos hátizsákokétól, a súlypontja eleve sokkal közelebb kerül a törzshöz, lent tartja a test tömegközéppontjánál, így a mozgás természetessége alig változik a súly illetve a tempó növelésével.

A zsák nagy rekeszébe könnyű mindenhez hozzáférni, ha körben teljesen kinyitjuk a cipzárakat, igaz ehhez le kell fektetni a zsákot. Az ilyen típusoknál meg kell szokni, hogy a zsákot úgy kell a földre tenni csomagoláskor, hogy a hátrész koszolódását (por, homok), átázását (vizes, saras talaj) elkerüljük.

Nekem az vált be általánosan, hogy nekitámasztom valaminek a felső részét úgy, hogy a zsák kb. 30-60 fokos szögben álljon. Így pakolni is könnyű, koszos sem lesz. Nagy víz, sár esetén kőre, fára fektetem fel. Ha ezt a problémát áthidaljuk, akkor nagyon könnyű bármit elővenni vagy elcsomagolni.

A nagy rekesz belső rendező zsebeibe is praktikusan lehet a kisebb, ritkábban használt holmikat rendezni. A kisebb, gyakrabban használt felszerelésnek az első és oldalsó zsebeket javaslom, azokat minden helyzetben könnyű elérni, kezelni. Én azért nem teszek ételt oldalra, mert az nem igényli a gyors elővételt, akkor miért foglalnám vele az „értékesebb” helyeket! Egy-két energiaszelet – amire akár menet közben szükség lehet – elfér a ruha vagy a derékpánt kis rekeszeiben.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Az első zsebek jól felépítettek, kisebb-nagyobb nyitott vagy zárható helyet találunk az apró, de fontos dolgoknak. Az oldalzsebek ezzel szemben semmilyen extra felosztást nem tartalmaznak, közepes méretű felszerelésnek biztosítanak helyet.

A hátizsák felfüggesztési rendszere meglehetősen egyszerű, mégis nagyon jól működik. Nincsen magassági állítási lehetőség, ezért 160 cm alatt és 200 cm felett nem igazán használható optimálisan. A pántok, a csatok, a hevederek minősége, tartóssága és kezelhetősége átlagon felüli és ezt szélsőséges időjárásban, sárosan, jegesen, havasan is bizonyították. Gyorsan szárad a vászon és hátrész, a pántok, ellenben a derékpánt szivacsa jóval lassabban. Pedig elvben ugyanaz a belsejük. Ehhez kapcsolódik a zsák tisztításának a kérdése is: az anyaga kifejezetten jól mosható, szárítható.

Extrák

A MOLLE hevederek a zsákon, a zsebeken és a derékpánton is stabilak, könnyen kezelhetőek. Talán kicsit merevebbek a szokásosnál, de ez nem okozott semmilyen problémát. A kompressziós hevederek csatlakozási pontjai állíthatóak, így különböző feladatokhoz más-más beállítással használhatjuk őket optimálisan.

A zsák alsó részén kis rekesz található az esővédőnek, ami nem szériatartozék. Én egy MIL-TECH ripstop ponyvával szereltem fel, ami az amúgy vízlepergető zsák esőállóságát nagymértékben megnövelte. Anélkül 1-2 órás kis vagy 10-15 perces nagy esőt tartott távol az anyaga, azzal együtt több órás eső után is száraz maradt a bepakolt felszerelés.

+ ami tetszett

  • jól átgondolt, praktikus kialakítás, elrendezés

  • erős és könnyű anyag

  • a hátrendszer és pántok kényelmesek, nagy fokú mozgékonyságot biztosítanak nagy súllyal is

  • hordozó fülek erősek és kényelmesek

  • leszerelhető derékpánt, amely málhaövként is használható akár nagy súllyal is

- ami nem tetszett

  • Cipzárak füle lehetne nagyobb

  • Derékpánt kemény és vastag

  • Esővédőt külön kell beszerezni

Ajánlás, összegzés

Akár általános, akár speciális feladatokra is ajánlom, hiszen kialakításához és tervezett felhasználáshoz képest meglepően könnyű, könnyen kezelhető.

Kifejezetten javaslom a zsákot nagyobb sebességű túrázáshoz nehéz terepen, hiszen anyaga és formája miatt nagyon jól ellenáll a terep kihívásainak. A MOLLE rendszer miatt jól és kényelmesen bővíthető, a külső felfüggesztési pontok erősek és stabilak, az ott elhelyezett nagyobb méretű felszerelés sem okoz problémát.

Nem ajánlom utazáshoz, bár csak a derékpánt merevsége miatt nem kényelmes utazáshoz – azt jobb leszerelni ha vonattal, busszal hosszabban utazunk –, maga zsák még arra is megfelelő.

 

Technikai mátrix

Súly

         

a 2.0 kg önsúly a méret és az anyagok minősége miatt maximálisan elfogadható

Anyag

         

1000D Cordura - nem kell többet mondani

Kezelhetőség

          Tökéletes, praktikus, kényelmes 

Felfüggesztés

         

erős és kényelmes, minden mozgásnál jól testreszabható

Felső zseb

         

szemüvegnek, apró holmiknak - egy picit lehetne nagyobb

Nagy rekeszek

           jól kezelhető, átlátható, a kis extra szerelékek növelik a hatékonyságot

Oldalzsebek

         

praktikusak, jól kezelhetőek, , tökéletesen kezelhető cipzárral, extra hevederekkel

Külső eszközök, hevederek

         

hevederek helyzete állítható, ez ritkaság - minden más magas színvonalú

Esővédő huzat

         

nincsen alapból, de a hely kialakítása tökéletes, ugyanakkor a tépőzár miatt egy kicsit gyenge, hiszen ide lehet rögzíteni az alsó hevederekhez matracot, sátrat - de nehezebb tárgyat nem

Hivatalos oldal

firsttactical.com

 

Free Joomla Lightbox Gallery
Utoljára frissítve: hétfő, 20 november 2023 13:44

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...