Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

TESZT: YATE bivak zsák, 10.000mm, dupla cipzár Kiemelt

A bivak zsák (bivouac, bivy, biwak) egy fontos és lényeges felszerelése az extrémebb körülmények között túrázóknak. Ugyanakkor a megszokott/átlagos/hétköznapi körülmények között erősen megérdőjelezhető a szükségessége. Én évtizedek óta bozóttúrázom, de soha nem volt bivakzsákom, mindig megoldottam a szabad ég alatt, vagy ponyvával vagy épített menedékkel. Most eljött az ideje, hogy kipróbáljam ezt az újfajta outdoor élményt és írjak róla pár gondolatot.

16 máj. 2023 Hozzászólás: Hozzászólás  
Pilisi bivakolás áprilisban Pilisi bivakolás áprilisban Fotó: Tóth Viktor

Lehetőségem volt választani sokféle termék közül, ezért tisztázni szeretném miért ezt választottam. A szempontjaim ezek voltak:

  • súly és méret
  • vízállóság
  • használhatóság / praktikusság
  • csomagméret

Mivel nem szeretek sátrazni (*), viszont szeretem a "vadkemping" táboromat minél egyszerűbben, gyorsabban, kompaktabban megoldani, ezért általában a ponyvás táborozást részesítem előnyben. Gyors, könnyű, egyszerű. De... van olyan időjárás, amikor nem igazán komfortos, ha azzá akarom tenni, akkor építeni vagy rögtönözni kell. A bivak zsák egy olyan köztes megoldás, amely segít a szélsőséges helyzetekben biztonságosabb és kényelmesebb szálláshelyet készíteni. Egy kicsit több, mint a ponyva és kevesebb, mint a sátor.

yate bivy bag terepsport teszt detail act4

(* — bizonyos helyzetekben szeretek sátrazni, de főleg olyankor, amikor egy helyben táborozok hosszabb ideig. De az más kategória. Vándorlás közben a sátrazás túl nagy kötöttség és szöszmötölés, megfoszt a gyorsasággal járó örömöktől és élményektől.)

A választás során megnéztem több bivakzsákot is, köztük a legprofibb katonaitól kezdve a legprofibb expedíciósig.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A katonai bivakzsákok általában erősek, nagyon vízállóak (jellemzően a Gore-tex valamelyik felsőkategóriás membránját használják), de ennek megfelelően nehezek és nagyméretűek (a csomagméretük is). 1 kg feletti súllyal (tárolózsákkal együtt) és jellemzően 40x20 cm körüli csomagmérettel rendelkeznek. Áruk 100 Euro felett van (a használtak kis szerencsével 60-70 Euróért is megkaphatóak).

A profi túra bivakzsákok 400 gr körüliek és 20x10 cm csomagméretűek. Áruk azonban szintén 100 Euro felett mozog. Hátrányuk - a méret és súly csökkentés miatt - a kisebb kényelmi fokozat és a gyengébb ellenállóképesség. Akár a vízállóságot, akár a külső behatásokkal szembeni tartósságot nézzük.

Vannak a "túlélő" fóliák, amelyek közül az erősebbeket lehet használni bivakzsáknak is. Ezek 150-250 gr körüli súllyal és viszonylag jó vízállósággal rendelkeznek, de a tartósságuk és a komfortjuk elég alacsony. Árban ezek (és most csak a minőségiekről beszélek, nem az egyszer használatosokról) 50 Euro körül kezdődnek.

yate bivy bag terepsport teszt detail act6

A fentiekhez képest mi az, ami miatt a "Yate Bivak Bag" zsákra esett a választásom?

  • tároló zsákkal együtt 650 gr — köztes súly, de van több oka, pont olyanok, amelyek számomra fontosak
  • mérete olyan, hogy nemcsak a hálózsák, hanem a matrac is belefér — sokkal jobb és kényelmesebb az alvás, ha a matrac belül van és szárazon marad
  • integrált, de levehető szúnyogháló — ritka "extra"
  • két oldalon derékig cipzározható — a legtöbb könnyű bivakzsák csak bebújós, ami nagyon kényelmetlen tud lenni
  • alul  és felül is 10000 mm vízállóság — ez az érték csak a top kategóriás zsákoknál található 
  • lélegző anyag — nem mindegy, hogy megvéd az időjárástól vagy amellett szellőzik is
  • ára 50-60 Euro körül mozog
  • csomagmérete 30x13 cm — bőven vállalható, akár egy nagyobb zsebben is elfér, de a hátizsákon szinte észrevétlenül elhelyezhető

A bivakzsák akár hálózsák helyett is használható, melegebb időben simán elegendő a belülre elhelyezett matraccal együtt. Esetleg takarózni lehet egy pulóverrel, amikor hűvösebb az idő. Ezt még nem volt alkalmam kipróbálni, de van annyi outdoor tapasztalatom, hogy ezt nyugodtan kijelenthetem.

A típusnak van egy "fejlettebb" verziója, amely cipzárral teljesen kinyitható. Ennek a zsáknak előnyei teljesen szétnyitva:
  • két hálózsák alá is tehető, ha vizes a talaj és nincsen más alátét (amire sok jó megoldás van)
  • esővédő / szélfogó tető készíthető belőle, ha nincsen erre a célra szolgáló ponyva

Hátrány a kicsit nagyobb súly, a nagyobb meghibásodási lehetőség és a magasabb ár. Én ezek miatt a hátrányok miatt választottam az egyszerűbbet, de nem bántam meg. A célnak tökéletesen megfelel, számomra a "full zip" tulajdonságai nem jelentenek igazi előnyt.

Adatok

Felső anyag: Nylon Taslon 70D/160T - 5000 mm + 5000 g/m²/24H

Alsó anyag: Poliészter 210D 10 000 mm

Szélesség: 100 cm

Hossz: 220 cm

Súly: 690 gr (tároló zsákkal együtt)

Csomag méret: 30 x 13 cm

 

Ajánlás, összegzés

  +   ami tetszett 

  • kényelem (könnyű belebújni, nyitni és zárni)

  • tartósság

  • víz és szélállóság

  • kezelhetőség (erős és sárban is jól működő cipzárak, rovarháló)

  • szellőzés, lélegzés

  -   ami nem tetszett, vagy kritizálható

  • súly (bár a 690 gr a tároló zsákkal együtt tényleg 100-150 gr-mal több, mint egy sokkal drágább és gyakran kisebb tudású bivak zsáké)

  • a tároló zsák nagy, sokkal kisebbre is lehet hajtogatni gond nélkül

 

A YATE BIVAK BAG DOUBLE ZIP fantasztikus időjárás elleni védelmet, kényelmet, szellőzést és légáteresztő képességet kínál, mindezt közepes súlyban. Azonban ár-érték arányban én ezt találtam a legjobbnak. Míg más modellek csak egy vagy két területen nyújtanak kiemelkedő teljesítményt, a Yate Bivy mindenhol átlag feletti. A legtöbb tesztelt és fontos tulajdonságban jóval az átlag felett teljesített, az összesített pontszáma magasabb volt, mint bármely más bivak zsáknak, amivel találkoztam. Egyedül a súlyába lehet belekötni, de amelyik zsák hasonló paraméterekkel rendelkezik, az alig könnyebb, de sokkal drágább. A Yate tele van jó tulajdonságokkal, vásárlóbarát az ára, erős és tartós (ebben a katonai modellekre hasonlít inkább, ez is magyarázat a súlyra).

Összegezve: a legjobb áron egyesít minden jó tulajdonságot amire vágyunk.

Egy ideális világban minden helyzetre más és más speciális bivak zsákot használnánk, de a valóságban valószínűleg csak egye szerezhetünk be. Ha nem akarunk aránytalanul sokat költeni egy kicsit könnyebb vagy kicsit kisebb bivakzsákra, akkor a Yate bivy minden helyzetben kiváló társunk lesz, a heves esőtől kezdve egészen a havas téli túrákig. A kis súlytöbbletet számomra mindenképpen ellensúlyozza a vízállóság, a kezelhetőség és a tartósság.

Technikai mátrix

Súly

         

 Közepesen könnyű (300 gr és 1200 gr között találhatóak bivakzsákok), de az anyag erősségéhez, vízállóságához és az extrákhoz (hosszú cipzár, szúnyogháló) képest maximálisan elfogadható.

Anyag

         

 Erős, tartós, jól csomagolható.

Kezelhetőség

           Erős és jól működőcipzár, könnyű be- és kiszállás.

Tartósság, strapabírás

           Más zsákokkal összehasonlítva kifejezetten strapabíró felszerelés.

Ellenállóképesség

         

 Viharos időjárásban, esőben is száraz maradt belül. Az alsó része erősebb anyagból van (201D), érezhetően jól hárítja a sérüléseket. Mivel én mindig viszek alátét ponyvát, így direktben nem tettem ki a talaj viszontagságainak.

 Extrák

           Belső zseb, szúnyogháló, kényelmes belső tér, matraccal és hálózsákkal együtt is marad hely a mozgásra.

 

 YATE weboldal: en.yate.cz  | A tesztelt zsák itt érhető el

További érdekességek, hasznos információk a túrázásról, bivakolásról

FELKÉSZÜLÉS, EDZÉS

FELSZERELÉS, TESZT, AJÁNLÓ 

 

Free Joomla Lightbox Gallery
Utoljára frissítve: kedd, 23 április 2024 18:22

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk