Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

MARDINGTOP 70 hátizsák - több mint túra, de csak majdnem taktikai (+videó)

Sorozatunkban most egy átmeneti zsákot mutatok be nektek - a Mardingtop 70 alkalmas bushcraft, airsoft, kalandtúra felhasználásra, de inkább egy strapabíró és jól kezelhető túrazsákról van szó. Többnapos kemény túrákon, vándortáborokban volt a társam, néhány apró kellemetlenségen kívül nem okozott gondot, sőt kifejezetten kellemes meglepetésekkel szolgált. A márka egy másik zsákjával már volt tapasztalatom, sajnos az ott jelzett pár hiba többsége ennél a zsáknál is megtalálható, de másik (talán újabb) hátizsákoknál már javított a cég! Remélem ez a trend folytatódik! Így a zsák 3+ / 4- körüli osztályzatot kap, a hibák javításával elérheti a 4+ értéket is.

18 jan. 2024 Hozzászólás: Hozzászólás  
Mardingtop 70 hátizsák Mardingtop 70 hátizsák Foto: terepsport.hu

A korábbi Mardingtop 65 teszt után fokozott érdeklődéssel vártam mi a különbség, mi marad változatlan. Korrekt csomagolás, jó ügyfélszolgálat - nem lepett meg, hogy gyorsan kézhez kaptam a csomagot. Elsőre egy tetszetős, jól összerakott felszerelésnek tűnt a hátizsák. Ez az érzés fokozódott, amikor kézbe vettem. Erős, de kellemes tapintású anyag, jó hevederek, jó csatok. Megvan az első piros pont. Izgatottan forgattam, megtalálom-e azokat a részleteket, amelyekre legjobban kíváncsi voltam. Megtaláltam... Sajnos csak egy részüket javították, a többi maradt a régebbihez hasonlóan. Ez az első fekete pont...

Vegyes érzelmekkel indultam neki az első útnak, mert összességében nagyon pozitív volt a megismerkedés, de nagyon sajnáltam azt a pár kihagyott javítási lehetőséget... Ezekről a részleteknél írok.

Első benyomások

Megismerkedés (videó>>>)

Az első rövidebb túra alatt nagyon hamar összeszoktunk, sok minden kiderült: a jó tapasztalatok és sajnos néhány kellemetlen is. 15 kilogrammot pakoltam bele, több részt kihasználatlanul hagyva egy tempós 20 km-re indultam vele. Kényelmes, jól állítható, minden támasztási pontja megfelelő. Nem túl puha és nem túl kemény. Mivel a zsák elég nagy, ugyanakkor könnyű, ezért a stabilitását nem lehet teljesen a beállításokkal biztosítani, ha rosszul pakol bele az ember. Egy igazi taktikai zsák esetében a felfüggesztés, az anyagösszeállítás olyan, hogy rosszul pakolva is könnyen kényelmessé tehető. Ennek az ára azonban a jóval nagyobb súly. A Mardingtop 70 ellenben könnyű és erős, valahol a túra zsákok és a katonai zsákok között helyezkedik el (ebben a jellemzőben is).

mardingtop 70 military tactical bushcraft backpack test terepsport action winter

A gyaloglás, a meredek mászás, a gyors lejtőzés is jó élmény volt a zsákkal. Az egyik zavaró hiba csak akkor jött elő, ha futottam: a vállpántot a zsák tetejéhez húzó heveder (ami fontos állítási lehetőség), a rázkódástól kilazult. Sajnos ez később sem változott, amikor már nem új volt a heveder...

A követező többnapos túrán már a pakolhatóság, hozzáférhetőség is vizsgázott és nem okozott csalódást. Meggyőzően teljesített nehéz felszereléssel, esőben és nagy melegben. A másik probléma itt jelentkezett: a vállpántok a zsák méretéhez képest (mivel nagy, azaz lehet bele sokat pakolni) keskenyek, nehéz csomaggal, hosszú túrán már nem a legkényelmesebbek. De ehhez 15 kg felett kellet terhelnem a Mardingtop 70 zsákot és 30 km felett menni. A tapasztalataim szerint ez a súly és terhelés a legtöbb túrazsák esetében kritikussá válik.

Adatok

Méret: 82 cm x 30 cm x 22 cm

Űrtartalom: 70 liter (a fő rekesz űrtartalma - a külső zsebekkel és tárolókkal ez kb. 15 literrel több)

Súly: 2.45 kg

Anyag: 600 D Polyester, YKK cipzárak

Tervezés, anyagok

Az egyik kedvencem a teljes első hozzáférés. Mivel nagy a belső tér, ezért erre szükség is van. Nagyszerűen működik, a ki- és bepakolás sokkal egyszerűbb, átláthatóbb, mint a hagyományos zsákok esetén. A rekeszfedélen lévő extrák pedig még jobb elrendezési lehetőségeket rejtenek: cipzáras hálós zseb, a külső és belső oldalon is MOLLE hevederek, kívül egy kisebb mérető cipzáras zseb. Egyedül akkor lehet kellemetlen ez az elrendezés - de erre azért könnyű figyelni - ha a rekeszfedélre nagy méretű vagy nagy súlyú holmit rögzítünk, hiszen ekkor a kinyitás, a hozzáférés macerásabb. De azt mindenki tudja (ha eddig nem, akkor mostantól igen...), hogy ide nehezet nem is jó tenni. A "nagy" (pl. egy matrac vagy kinyitott poncho) pedig szintén tehető máshova.

A cipzárak, a csatok, a pántok jó anyagból és jól kezelhetően készültek, az egyetlen probléma a már említett felső állítóhevedernél volt, minden más esőben, hidegben és kánikulában is megfelelően működött.

mardingtop 70 military tactical bushcraft backpack test terepsport poster

Részletek

A Mardingtop 70 természetesen felső nyílással is rendelkezik, a szokásos két záró csatos megoldással. A fedél belső oldalán információs ábra található. Innen egy kicsit hiányoltam a belső rejtett "iratzsebet", de mivel azt amúgy sem gyakran használom, nem volt nagy a trauma...

A fedél külső részen van a taktikai zsákokra jellemző "patch" hely, ahova tépőzáras jelzést lehet feltenni. Természetesen megtalálható a felső zseb, amely elég nagy és mégis stabil, kicsit nehezen hozzáférhető. Talán zavaró lehet a rögzítő heveder, ami itt kapcsolódik össze, de ez is ad plusz merevséget és biztonságot. A fedél tetején is MOLLE háló található, valamint két rögzítő heveder (pl. matracnak vagy az esőkabátnak).

A Mardingtop 70 zsák mindkét oldalán nagy zsebek találhatóak, MOLLE pántokkal ellátva. Tágasak, könnyen elérhetőek, de mélységük miatt apróságokat csak becsomagolva érdemes itt tartani. Alattuk gumis tartózseb várja a hosszú és vékony felszerelést (állvány, rudak). Ez talán lehetne kicsit mélyebb és tágasabb nyílással rendelkező, de nekem a közel 300 teszt kilométer alatt nem volt rá szükségem. Sajnos kifolyónyilások itt sem találhatóak (ahogyan máshol sem). Ez viszont elég nagy probléma, ha nehezebb körülmények közé kerül a zsák.

mardingtop 70 military tactical bushcraft backpack test terepsport camelbak

Oldalt két-két jól megtervezett hevederrel lehet leszorítani a felszerelést vagy összébb húzni a zsákot. A "jól megtervezett" azt jelenti, hogy jó anyagból, jó helyen, elegendően hosszú pántokkal rendelkezik a zsák. Ez sajnos ritka, gyakran spórolnak a gyártók.

Extrák

A főrekeszben oldal található két kisebb zseb, ami nagyon praktikus a többnapos túrák esetén (én ide szoktam tenni a táborozásnál szükséges kisebb dolgokat, amelyek nem kellenek napközben, tehát feleslegesen foglalnák a helyet a külső rendező zsebekben, ugyanakkor a hálózsák, ponyva... elővételével elérhetővé válnak).

Ugyanitt található az ivózsáktartó zseb, a kivezetőnyilásokkal együtt. Ezek elegendően nagyok, könnyen át lehet fűzni a ivózsák csövét. Sajnos ez is gyakran alulméretezett.

A zsák alján található cipzáras zsebben található a hátizsák telepakolt méretének megfelelő esővédő huzat. Szuper, nagy esőben is (ha nem feszíted rá a zsákra túlságosan). Azt mondjuk nem értem, a teljesen erdei színű zsákon miért pont itt van egy rózsaszín heveder...

A zsák minden részén MOLLE hevederek vannak, pontosan és átgondoltan szervezve, jól használhatóan.

A belső merevítés külön érdekes, hiszen két részből áll: a szokásos aluminium lécek, amelyek egy műanyag lapra vannak rögzítve és így merevítik a zsák hátoldalát. A műanyag lap felhasználható rögzítésnek, sínnek elsősegélynyújtás közben. De ásni is lehet vele...

Részletes bemutató (videó>>>)

  +   ami tetszett 

  • első nyitás

  • belső zsebek (oldal, cippes)

  • 600 D anyag

  • esővédő

  • kezelhetőség

  -   ami nem tetszett 

  • hordozó pánt/fül gyenge

  • vállpánt keskeny

  • felső heveder csúszik

  • kifolyó nyílások hiányoznak

  *   javasolt fejlesztés

  • rendező zseb (de ez MOLLE kiegészítővel pótolható)

  • nagyobb alsó oldalrekesz

  • első hordheveder (vagy alul, vagy oldalt)

  • kivehető derékpánt

Ajánlás, összegzés

A zsák minden részletében nagyon jó, ugyanakkor alulméretezett. Ha a méretét és a (célzott) felhasználását nézzük, akkor a csatok, a hevederek (főleg a hordheveder) gyengébbek, mint az optimális lenne. A tervezés és a kivitelezés ugyanakkor magas minőségű, így a célnak megfelelően, de "óvatosan" használva teljesen megállja a helyét. Csak a tervezett felhasználásnál pont az óvatosság nem az elsődleges szempont...

Túrafelhasználásra 160 cm felett ajánlom, hiába állítható a hátrendszer, a zsák magassága miatt alacsonyabb felhasználó számára már instabilitást okozhat. Túrázni nagyon jó, hiszen kényelmes, erős és kiemelkedően praktikus.

mardingtop 70 military tactical bushcraft backpack test terepsport adjustment

Bushcraft vagy taktikai felhasználásra csak erős korlátozással tudom ajánlani, pont a kritikus részek hiánya vagy gyengesége miatt. Használat közben odafigyelve a zsák néhány kritikus pontjára azonban jó szolgálatot tesz minden bozótjárónak.

Ár-érték aránya nagyon jó, de durvább igénybevétel esetén nem számíthatunk hosszú élettartamra.

Technikai mátrix

Súly

4          

 Méretéhez, kialakításához, anyagához képest könnyű, de a sok hevedernek megvan az ára.

Anyag

4          

 A 600 D anyag, az YKK cippek, a csatok tökéletesek. Az esővédő szintén. Az egyetlen csúszó heveder ezt nem tudta lerontani.

Kezelhetőség

5            Túrázni tökéletes, nehéz körülmények közé gyenge. Most mint túrazsákot értékeltem!

Tartósság, strapabírás

4            Jó anyagok, erős varrások. Túrazsákként elegendő a hordfogantyú erőssége, erős igénybevételre gyenge! 

Felfüggesztés

3          

 Keskeny a vállpánt - főleg a zsák méreteteit figyelembe véve. A derékpánt, a derék- és háttámasz viszont kitűnő.

Felső zseb

4          

 Mérete,kialakítása jó, a hozzáférés egy kicsit nehézkés.

Belső rendező zsebek

5            Jó helyen és jó méretben.

Oldalzsebek

4          

 Elegendően nagyok, de a hozzáférés kicsit nehézkés, mert az anyagnak nincsen elegendő tartása.

MOLLE

5          

 Minden helyen pontos, precíz, erős.

Külső eszközök, pántok

3          

 Teljesen jók, de a csatok lehetnének erősebbek, az oldalsó rekeszek nagyobbak. A kifolyónyílások hiányoznak.

Esővédő huzat

5          

 Megpakolva is elegendően nagy, jó az elhelyezése, jól bírja az esőt.

 Extrák

5            Belső merevítés, derékpánton a zsebek, fedőlapon a kis rendezők.
Összesített pontszám 4,25            

Lelőhelyek (megbízhatóak, korrektek)

Gyártó weboldala: mardingtop.com

AliExpressaliexpress.us

Free Joomla Lightbox Gallery
Utoljára frissítve: péntek, 19 január 2024 11:16

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk