Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Helikon-tex Trekking Tactical (VersaStretch) túra és taktikai nadrág Kiemelt

A természetjárás, túrázás egyik fontos kelléke a nadrág. Érthető, hiszen ilyenkor a lábunk mozog a legtöbbet, így a cipő/bakancs és a nadrág vannak kitéve a terhelés nagy részének. Arról nem is beszélve, hogy a terepen az indák, aljnövényzet is extra próbát jelentenek a felszerelésnek. Mindig figyeltem arra, hogy jó nadrágot használjak a természetjáráshoz, így a kíváncsian vártam a Helikon-tex Trekking Tactical nadrágjának tesztelési lehetőségét. Nem csalódtam... sőt!

20 okt. 2021 Hozzászólás: Hozzászólás  

Első benyomások

Könnyű. Nagyon könnyű nadrág. Kellemes tapintású az anyaga. Azonnal érezhető, hogy olyanok tervezték, akiknek fontosak a "jól használható", a "tartós" és a "kényelmes" minőségek. Belebújva az érzés egészen meglepő, hiszen részben olyan, mint egy futónadrág - rugalmas, jól illeszkedik, követi a test vonalát, nem szorít, mégis testhez álló -, részben olyan, mint egy taktikai nadrág - erős, vastag és tele van praktikus zsebekkel. Az anyaga "VersaStretch®", amely már ekkor a kedvencemmé vált. 

Röviden jellemezve: még nem volt ilyen kényelmes nadrágom.

A nadrág első komolyabb használatára egy rövidebb túrán (pontosabban hátizsákoláson) került sor, ahol minden szempontból kiválóra vizsgázott.

A legfontosabbak

  • minden körülmények között kényelmes marad
  • vizesen sem nyúlik meg (akár harmat, akár eső, akár izzadtság)
  • gyalogláshoz, futáshoz, mászáshoz is tökéletesen használható
  • csendes (hogy ez miért fontos, arra később térek vissza)
  • mérsékelten szélálló
  • mérsékelten vízálló
  • jól szellőzik

Heikon tex Trekking Tactical uphill run

Adatok Helikon-tex Trekking Tactical (videó)

Súly: 450 g (S-es méretben itthon 430 g-t mértem)

Anyag: 93% nylon, 7% elasztán

  • Elasztikus derékpánt, hátul magas derékkal, tépőzárral rögzítve
  • Összesen hat zseb, ebből kettő csípőzseb, megerősített élekkel
  • Megerősített térd, amely alkalmas betét befogadására
  • YKK® cipzár

Jelenleg három színben kapható: fekete, szürke, tajga zöld (nekem ez utóbbi van)

Black Shadow Grey Taiga Green

Minden mérethez három hosszúságú szár tartozik: long, regular, short

Magyar forgalmazó weboldalakatonaishop.hu 

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Tervezés, anyagok, használati tapasztalatok

A Helikon-tex Trekking Tactical anyaga (VersaStretch®) hatalmas meglepetést okozott. A képek alapján (mielőtt megkaptam tesztelésre, szokásom szerint utánanéztem) egy merevebb, vastagabb anyagra számítottam. Ehhez képest nagyon finom tapintású, extra rugalmas anyagot vehettem a kezembe, amely mégis erőt sugárzott. Ezt a terepen is bizonyította, a szederbokrokon keresztülcsörtetés a legtöbb nadrágot, ruhát kikezdi, eddig csak a vastag katonai anyagokkal volt jó tapasztalatom ilyen körülmények között. Ellenben a Trekking Tactical anyagában semmi nyoma nincsen annak, hogy az elmúlt hetekben sárban, esőben, bozótban, sziklafalon sőt klasszikus terepfutáshoz is használtam.

Heikon tex Trekking Tactical upper front

A bozótjáráshoz egy különleges szempontból is megfelelő: anyaga mozgás közben nem ad hangot. Legalábbis sokkal halkabb, mint a nadrágok többsége! Ez két szempontból fontos: 1. a természetet sokkal könnyebb megfigyelni, átélni, ha menet közben a nadrág nem zörög minden lépésnél, 2. ha közelről meg akarunk figyelni szabadon élő állatokat, akkor jó ha csendben vagyunk.

A teszt alatt két alkalommal is esett az eső, az egyik ráadásul éjszakai túra volt, hidegebb és szelesebb időben. A vízállóság nem lehet teljes, hiszen nem esőnadrágról beszélünk, vagy különleges membrános felszerelésről. Ennek ellenére a kisebb esőket simán kibírja, a nedves, harmatos fűben gázolás sem áztatja át jó ideig. De ennél sokkal fontosabb, hogy nagyon gyorsan szárad! Ez az én esetemben különösen jelentős, hiszen erősebben izzadok és általában hátizsákolok, azaz sokat futok a hátizsákkal. Mégsem volt soha sokáig izzadt a ruhám. Ilyenből egy felsőt is szeretnék...!

Heikon tex Trekking Tactical profile crafter

Hat darab jól kialakított zsebet használhatunk a nadrágon. Ezek szimmetrikusan helyezkednek el, 1-1 első zseb megerősített élekkel (pl. késhez), 1-1 kisebb combzseb (mobiltelefonnak, tájolónak, multiszerszámnak...) és 1-1 hátsó zseb. Mindegyik rugalmas, azaz sokkal jobban pakolható, mint azt a mérete alapján gondolhatnánk. Ráadásul a rugalmas anyag rögzíti is a zsebben elhelyezett holmit, ami a terepen komoly előny.

Méretenként 3 hosszban kapható, ez megkönnyíti a választást, hiszen így nem kell utólag állítgatni a szárat, amelynek az alján lehetőséget hagytak arra, hogy szűkítő pántot fűzzünk be. Ez nem alapfelszerelés, ezért sem tették bele gyárilag.

Extrák

Az övbújtató esetén a rugalmas anyag nagyszerű tulajdonsága, hogy a normál szélességű öv még a csattal együtt is könnyen átfűzhető a bújtatókon. Ez talán nem nagy plusz, de olyan apróság, amit én - aki az övemen néha elég sok mindent hordok - nagyon tudok értékelni.

A nadrág felvételét cipzár és annak lezárását tépőzáras pánt segíti. A tépőzáras megoldással már találkoztam korábban, nekem nagyon szimpatikus - sokkal gyorsabb, praktikusabb, mint a gomb. Ráadásul könnyen javítható.

A nadrág térdénél belső zseb található, amelybe térdvédő panel tehető. Ez akár lehet a térdmelegítő funkció miatt is hasznos, de elsősorban a taktikai helyzetben fontos, amikor gyakori a letérdelés, kúszás, gördülés.

Heikon tex Trekking Tactical knee

+ ami tetszett

  • anyag
  • hihetetlenül kényelmes
  • praktikus szabás és kialakítás
  • zsebek
  • kezelhetőség

- ami nem tetszett

  • a combzseb annak ellenére, hogy praktikus és kényelmes egy esetben mégis gondot okozhat (figyeltem rá, ezért nem történt baj): az ott elhelyezett felszerelésre könnyű rágördülni, ha az ember egy akadályon mászik, gördül át. Ez normál esetben ritkán fordul elő, de egy airsoft - taktikai jellegű helyzetben már gyakoribb. 

Ajánlás, összegzés

A "legkényelmesebb nadrág" jelzőt már leírtam. Az egyik legpraktikusabb is, amivel életem során találkoztam. Néhány zsebet el tudnék még rajta képzelni, de a nadrág jellegéből adódóan azoknak mégsem lenne igazán helye - nem arra tervezték, hogy sokat pakoljunk az oldalzsebekbe, ezzel lassítva a mozgást. Én szükség esetén amúgy is combpanelt használok, így a nadrágon lévő nagy zsebek általában nem hiányoznak.

Heikon tex Trekking Tactical upper knife

A kényelmessége kapcsán azt tudom hozzátenni, hogy a vékonyabb combú emberek számára biztosan lazább érzést jelent a nadrág, de az anyag fantasztikus rugalmassága miatt az sem jelent túlzott bőséget.

Ár-érték arányban szintén a legjobbak között van, ilyen áron, ennyire tökéletes holmit ritkán lehet kapni. Hasonló paraméterekkel (hasonló, mert ilyennel még nem találkoztam!) csak sokkal drágább ruházatot lehet beszerezni.

Én biztosan télen is fogom használni, mert intenzív mozgás mellett egy vékony aláöltözettel bőven elég akár -5-15 fokban is. Ezt terepfutóként nyugodtan ki merem jelenteni, hiszen évtizedek óta futok, túrázok télen (sőt, vannak tapasztalataim a skandináv téli futásról is), és a leghidegebb időben sem kellett túl vastag ruha - ameddig mozog az ember. De erről majd télen beszámolok, kiegészítem a tesztet. Hidegebb időben pedig egy felső bővebb réteggel lehet kiegészíteni, a "réteges öltözködés" jegyében.

Helikon-tex Trekking Tactical 3 évszakos túraviseletnek tökéletes - hacsak nem ragaszkodunk egy "mindenben tökéletes" termékhez (ami józan gondolkodással csak egy idea).

A nadrág nyári változata AeroTech® anyagból készült, ami vékonyabb, szellősebb, de többi paraméterében alig marad el a VersaStretch® anyagtól. Általános és outdoor használatra én még nyáron is ezt a nadrágot választanám, mert erősebb és jobban illeszkedik a vadonjárás körülményeihez. Könnyebb kiránduláshoz, utazáshoz, városnézéshez azonban a másik anyagból készültet ajánlom.

Technikai mátrix

Súly

         

a 450 g súly maximálisan elfogadható

Anyag

         

a VersaStretch® az egyik legjobb ruházati alapanyag, amivel outdoor életem alatt találkoztam

Kényelem

          TÖKÉLETES

Zsebek

         

jó helyen vannak, kényelmesen elérhetőek, praktikusan használhatóak - a "4" osztályzatot csak a tesztben említett mozgásformák közbeni probléma miatt kapott

Szélállóság

           az októberi nagy szelekben (pl. a Nagy-Szénáson hajnalban) is teljesen szigetelt, alig éreztem, hogy fújt a szél - ugyanakkor könnyű és vékony anyag, így teljes szélállóságot nem is lehet tőle elvárni

Vízállóság

         

mérsékelten vízálló, de a legtöbb vászon / átlagos túranadrághoz képest így is sokkal jobb

Szellőzés

         

az őszi napsütésben már kánikula nem volt, de nagyon meleg még igen és ebben a melegben futni hátizsákkal mégsem volt kényelmetlen, izzadós érzés

Erősség

         

több, mint 200 km túrázás/hátizsákolás/terepfutás után (amelynek közel fele a bozótban vezetett) nincsenek rajta külsérelmi nyomok - mégsem annyira erős, mint azok a vastag taktikai nadrágok, amelyeket korábban teszteltem (CPU, SFU, BDU)

"Hétköznapok"           

mosás, szárítás, hajtogatás, csomagolás, szállíthatóság... mindenben a legmagasabb értékelést kapta

A nadrág beszerezhető hazai forgalmazónál: katonaishop.hu

katonaishop.hu 

Helikon-Tex Trekking Tactical nadrág taiga green

Utoljára frissítve: szerda, 27 október 2021 12:37

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk