Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Altama Helios SBM taktikai és outdoor bakancs Kiemelt

Az Altama bakancsok a hírnevük miatt már önmagukban is izgalmas teszt felszerelésnek számítanak, hiszen a márka elsősorban a különleges katonai egységeknek készít lábbeliket. Így nagy örömmel fogadtam a felkérést, hogy teszteljem az Altama 2021-ben megjelent "Helios SBM" típusát. Az "SBM" jelentése "soles by Michelin", azaz a talpat a legendás francia gumigyár szállítja. Ettől még érdekesebbé vált a feladat, hiszen több szempontból lehet és kell vizsgálni egy terméket, ha egészen új fejlesztések állnak a mögötte. A bakancsot több feladathoz teszteltem: túrázás, hátizsákolás és taktikai / airsoft tevékenység.

09 márc. 2022 Hozzászólás: Hozzászólás  
Altama Helios SBM taktikai és outdoor bakancs Foto: triatlonedzo.hu

Hátizsákolás leírás | tesztek

altama helios sbm boots test terepsport outdoor rucking new

A bakancsot alapvetően nyári feladatokhoz tervezték, én decemberben kezdtem tesztelni, így nagy melegben nem volt eddig alkalmam kipróbálni.

Első benyomások

Méretéhez képest könnyű és légies. Magas szárú bakancs, robusztus, erőteljes és mégis elegáns megjelenéssel, minden terepre elegendő vastagságú talppal. Kézbe véve az első érzés az volt, hogy "milyen finom cipő"... részleteiben is kidolgozott, sehol nem elnagyolt, láthatólag átgondolt tervezés eredménye. De ez majd a használat közben derül ki igazán.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Ránézésre, az első felvételkor és tapintásra is olyan lábbeli benyomását keltette, amelyet jó hordani, szinte várja a feladatokat, hamar össze lehet vele szokni és igazi jó barátként nem hagy cserben.

A legelső "akció" élmény még az éles próba előtt ért: összeszokás közben a cipő talpa a szokásos mesterséges talajokon (műkő, márvány, parketta...) olyan fokú tapadást mutatott, amelyet még cipő esetében nem éreztem! Szinte tapadt az amúgy sima, csúszós talajra. Ehhez képest vajon mi lesz majd a terepen? Hamarosan kiderült...

Mivel keményebb bakancsról van szó, amellyel jobban össze kell csiszolódni, az első komolyabb utam - pár alkalmi városi használat után - egy rövidebb, 13 km-es hátizsákolás volt a Kevélyek körül, 12 kg-os málhával. Sem a sebességgel, sem a kényelemmel nem volt gond!

Adatok

Sarok magasság: 25

Előtalp magasság: 18

Drop: 7 mm

Súly: 777 gr

Anyaga: Fleshout bőr, vászon, Michelin fejlesztésű speciális gumi

Fűzés: Integrált textilhurkos fűzőrendszer

Vízállóság: mérsékelten vízálló, kisebb esőt, vizes füvet, gyors patakátkelést kibír, de nagyobb vízben, esőben azért beázik, hiszen nem vízálló, nyári bakancs.

altama helios sbm boots test terepsport outdoor rucking work

Részletek, tapasztalatok

Elsősorban rövidebb túrákhoz, hadijátékokhoz (airsoft, számháború),  hátizsákolós edzésekhez választottam ezt a bakancsot. Illetve a korábbi tapasztalataim alapján az EC-hez hasonló próbák, terhelések elvégzéséhez, ahol nehezebb (10-20 kg) hátizsákkal is kell stabilan, biztonságosan gyalogolni, akár futni hosszabb távokat, akármilyen terepen és időjárási körülmények között. Az ALTAMA Helios SBM szinte minden követelménynek kiválóan megfelelt!

A bakancsot főleg téli időjárásban (hideg, eső, sár, hó, jég) használtam 10-25 km közötti távokon, 12-17 kg közötti zsákkal. Voltunk esőben, sárban, patakban, meredek emelkedőkön és lejtőkön, de homokban és betonon is. Mivel a leírás szerint nyári bakancsról van szó, a téli használatban eleinte kicsit bizonytalan voltam, de aktív mozgással -10 fokig gond nélkül használtam.

altama helios sbm boots test terepsport outdoor rucking full mud

A legfontosabb benyomások és tapasztalatok 

  • a lábat stabilan tartja, nagy málhával terhelten is
  • kiváló a fűzője és a fűzési rendszere
  • a talp nedves, csúszós szilárd talajon fantasztikusan tapad
  • a talp kemény mégis rugalmas, csillapít és elnyeli a terep egyenetlenségeit
  • a bakancs orra jól bírja az erős külső behatásokat
  • meglepően jól ellenáll a nedvességnek, hóban, sárban alig lett belül nedves (noha nyári és kicsit sem vízálló a minősítése)

Színe az általam korábban megkedvelt "coyote" ("prérifarkas"), ami sok szempontból nagyon jó választás: a kosz, a por, a sár alig látszik rajta, könnyen tisztítható, beleolvad a környezetbe, jól illik a legtöbb ruházathoz. Ez utóbbi persze nem igazán gyakorlati kérdés, de azért lényeges tud lenni...

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A legjobban száraz körülmények között teljesít, legyen az köves vagy föld út, aszfalt vagy murva. A többi bakancshoz képest kiemelkedő eredményeket a mély homokban és a csúszós felületeken hozza, ott a legtöbb versenytársat magasan lekörözi. Piliscsaba környékén több olyan útvonalam van, ahol mély homokban lehet megtenni hosszú kilométereket, ezek kedvenc teszt terepeim, az ALTAMA Helios SMB tökéletesen vette az akadályokat.

Mesterséges talajon (airsoft, városi használat) a tapadása kiemelkedő még akkor is, ha azok nedvesek.

Vizes, nedves körülmények között is jól használható, nem vízálló, de vízlepergető, azaz nedves fűben, sárban, kisebb esőben nem ázik be, vízen átkelésnél vagy nagyobb esőben lassan, de biztosan. Ez melegebb időben semennyire sem gond, hiszen gyorsan szárad. De ameddig gyors tempóban haladok, futok, addig ez még télen sem probléma - ezt a több évtizedes terepfutó tapasztalatom alapján tudom.

Tervezés, anyagok

Minden része magas minőségű anyagokból készült, a varrások pontosak, erősítettek, a ragasztások precízek és a teszt eddigi közel 350 km-re alatt semmilyen hiba nem merült fel. A bakancs paneljeinek formázása, szabása tökéletesen követi a láb mozgásának vonalát, igényeit úgy, hogy nemcsak tartja és támasztja a lábat, hanem segíti is a mozgást. Ez a tulajdonság nagyon sok helyzetben bizonyításra került, egyszer sem okozott csalódást.

Kiemelt tulajdonság: megfelel az AR670-1 előírásoknak (katonai szabvány)

altama helios sbm boots test terepsport outdoor rucking huge ruck

Felsőrész - Erős és merev kialakítás, amely ugyanakkor nagyfokú szabad mozgást biztosít megfelelő stabilitással. A belső kialakítása stabilizálja és támogatja a lábat természetes helyzetében és mozgásában. A sarok és a magasított szár merevített, szilárdan tart. A lábujjaknak elegendő hely jut amely a TruFit technológiával együtt tökéletesen személyre szabható. A belső bélés gyorsan szárad, jól vezeti el a nedvességet.

Fűzés, illeszkedés - Integrált textilhurkos fűzőrendszer, amelyben a háromszoros kötésű nylon szál szárazon és nedvesen is szilárdan tart. A bordázott nyelv nemcsak kényelmesen simul a lábra, hanem távol tartja a szennyeződéseket, port, törmeléket is.

Talpbetét - formázott, közepesen kemény anatómiai taplbetét, amely a TruFit rendszer része. 

Talp - SBM ("soles by Michelin") formázott, közepesen kemény anatómiai talpbetét, amely a TruFit rendszer része. A talp mintázata első ránézésre egyszerű, azonban a részletek rejtik a lényeget: a kicsi többirányú bevágásokkal, hornyokkal tarkított felület kiválóan viselkedik sziklákon, homokban, laza talajon, sárban és aszfalton is. Egyedül a mély sárban és a nagy hóban nem igazán biztos benne a lépés.

Ajánlás, összegzés

Bátran ajánlom minden olyan terepen történő mozgáshoz, ahol fontos a sebesség, a dinamika, a stabilitás és a súly. Strapabíró, kényelmes, könnyű - kifejezetten olyan sportoláshoz, túrázáshoz, ahol vagy a terep, vagy a felszerelés nagyon nehéz, de nagyobb távokat kell minél gyorsabban megtenni. Nem túracipő, egyértelműen bakancs, azaz erős és robusztus, mégis könnyű, gyors és kényelmes.

+ ami tetszett

  • súly: 777 gramm (9 / 43 méret)
  • tapadás
  • kényelem
  • szellőzés
  • tartósság

- ami nem tetszett

  • mély sárban és hóban az oldaltartása gyenge
  • az első pár hosszabb, nehezebb használat után 2 alkalommal is törte a lábamat - pedig akkor nem kellett volna -, de utána megint tökéletesen illeszkedett (ezért simán lehet, hogy az én hibám, figyelmetlenségem  volt az a 2 alkalom)

Technikai mátrix

Súly

         

 777 g 

Kényelem

         

 Tökéletes illeszkedés, robosztus terepjáró érzés, kiemelkedően stabil tartás. -10 fokos téli időjárásban is kellően meleg volt, de +10 fokban futva sem okozott problémát a szellőzése.

Anyag

         

 Kiválóan szellőzik, harmatos fűben, kis pocsolyákban nem ázik be. (Vízbe lépve nem sokáig bírja, de akkor sem azonnal ereszti át a vizet.) A téli, gyakran saras terepen 350 km használat után sincsenek rajta látható sérülések.

Talp

         
  • beton 4.5
  • sziklás terep 4.5
  • erdei terep 5
  • homok - laza talaj 5
  • sár 3
  • mély sár 2
  • nedves sziklák - gyökerek 4.5
  • talptisztulás 4

Fűző

         

 Minden helyzetben könnyen köthető, stabilan tart. Még az egyszerű masnival is!

Általános

         

 Tökéletes választás hadijáték, airsoft, taktikai műveletek esetén.

Túrázáshoz akkor javaslom, ha jellemzően nagyon változatos terepen, tempóban és mozgással haladunk. A klasszikus "egyenletes sebességgel megyünk a túraúton" természetjáráshoz nem a legjobb választás.

altama helios sbm boots test terepsport outdoor rucking sole mud

Utoljára frissítve: hétfő, 20 november 2023 13:44

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk