Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Juhász Patrik Ákos, pályacsúccsal és maximális ITRA ponttal zárta a HOKA Mátrabérc Trails terepfutó versenyt Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Juhász Patrik új fejezetet nyitott a Mátrabérc UTT történetében: a Muzsla Trail versenyt 2 órán belüli idővel nyerte meg, ami eddig még senkinek sem sikerült. Így az új pályacsúcs és az idei tervek bőven elegendőek voltak egy gyors interjúra. 

Ráadásul egy másik csúcs is megdőlt! Nemcsak azért, mert a "nagy" távot is Patrik nyerte (Milata Patrik interjú), hanem azért, mert nemzetközi értékelésben is új rekord született.

Magyar versenyen még soha senki nem kapott olyan magas ITRA race score-t, mint a HOKA Mátrabérc Trail győztese, Milata Patrik és a Muzsla Trail-en első helyezett Juhász Patrik. Mind a két kiváló sportoló pályacsúcsot érő teljesítményét 846 pontosra értékelte az ITRA!

30 ápr. 2024 Hozzászólás: Hozzászólás  
Juhász Patrik Ákos, pályacsúccsal és maximális ITRA ponttal zárta a HOKA Mátrabérc Trails terepfutó versenyt Foto: Juhasz Patrik archívum

Bemutatkozás

Juhász Patrik Ákos vagyok, egy fiatal terepfutó, aki gőz erővel hajt, hogy céljait megvalósítsa. 10x-es Magyar válogatott terep és hegyifutó, valamint többszörös magyar bajnok/ helyezett vagyok. Világ-és Európa Bajnokságon képviseltem kis hazánkat Olaszországban, Andorrában, Spanyolországban és sok más országban. Imádok nyerni, a világ legjobbjait versenyeken megszorongatni. Legjobb eredményeim közé tartozik a 2022-es és a 2023-as Hegyifutó Magyar bajnoki címeim, a 2019-es világkupa korosztályos 3.hely, valamint 2023-as U23-as Terepfutó Világbajnokságon elért 10.helyezésem.

Hogyan kezdődött a sikersorozatod, mik az első kedves emlékeid?

Nagyon kedves emlék nekem az első magyar bajnoki címem, illetve felejthetetlen élmény volt a tavalyi innsbrucki világbajnokság. Szuper közösség volt, az egész válogatott egy olyan csapatot képzett, ami tele volt nagy tehetségekkel és olyan emberekkel, akik teljesítményükkel nagyon kiemelkednek. Megtisztelő volt ilyen sportolókkal együtt képviselni Magyarországot, tanulni tőlük és az csak hab a tortán volt, hogy mennyire jó volt a hangulat!

A mostani győzelmed és rekordod a Mátrában szenzációs! Jól ismered ezt a terepet?

juhasz patrik hoka running team forest

Kiskorom óta közel áll hozzám a hegy és a Mátra. Apukámmal teljesítettünk teljesítménytúrákat, mikor még mindössze 6-7 éves voltam és így nagyon magával ragadt a természet. Azóta szinte mindennap az erdőben vagy a hegyen vagyok, számomra ez elengedhetetlen része az életemnek, gyakorlatilag lételem. Egy hosszú nap után az egyetemen igénylem is, terápia jelleggel rendbe rakja a gondolataim!

A terepfutást azoknak ajánlanám, akik szeretnének kiszakadni a mindennapi sémából és egy új, mindig változatos hobbit, sportot szeretnének űzni. Nincs olyan edzés a hegyen, ami ugyanolyan és mindig más más inger ér, rendkívül színes és több arcú ez a természet közeli sport.

Milyen cipőben futottál most, mit használsz még egyébként?

Általában a HOKA Speedgoat 5-ben koptatom a kilométereket, egyébként eddig az országos bajnokságon, Muzslán is is ebben futottam. Ez a cipő nekem nagyon bevált, szuper stabilitása van, kiemelkedően jó a csillapítása és nekem egyáltalán nem is nehéz a cipő, így versenyezni is tökéletes. Aszfalton pedig a Hokának a Mach 6-os modelljét használom, nagyon kényelmes és komfortos nagy tempónál, ami nekem nagy szempont, mert 3 perc alatti kilométereknél muszáj, hogy technikailag megfelelő cipő legyen rajtad.

A 3 percen belüli kilométerekhez nem keveset kell edzeni! Minőségben és mennyiségben. Neked mi a kedvenc edzésed?

Kedvenc edzéstípusomnak 2 edzést mondanék, a könnyű hosszabb futásokat és a dombrésztávot.

Az edzéseim kb. 80%-át könnyű intenzitáson, a 2-es zónában futom, és nagyon szeretek lassan futni, így imádom ezeket az edzéseket. A másik nagy kedvenc pedig a dombrésztáv, szeretem azt, hogy a szezon bármelyik periódusába be lehet illeszteni, mindössze annyi, hogy a domb meredekségén, hosszán, ismétlésszámán és a pihenők hosszán kell vàltoztatni és más és más élettani funkciókat és edzésingert érünk el vele.

Nekem ez elengedhetetlen része a felkészülésemnek.

juhasz patrik hoka running team track hoka

Fiatal korod ellenére már nagyon nagy tapasztalat van mögötted. Ki segített ebben példájával?

Több példaképem is van, Szabó Sanyi az, akinek nagyon sok mindent köszönhetek és hihetetlen, amit az asztalra tett a terepfutásban itthon és külföldön is, Jakob Ingebrigsten, a norvég, közép és hosszútávfutó is nagy kedvencem, de akire legjobban felnézek és a legnagyobb példaképem, az nem más, mint apukám.

Apukám és a családom, amivel csak tudnak támogatnak és segítenek, akár önmagukat háttérbe helyezve, az élet minden területén, köztük a hegyifutásban is. Apukám olyan, hogy amit a fejébe vesz és elhatároz, azt megvalósítja, bármilyen nehéz is az ahhoz vezető út, ő kitart és ha az utolsó erejével is, de megcsinálja.

E szempontból is, nagyon felnézek apukámra és a szememben ő az "A" bizonyos példakép. Ezt a mentalitást sikerült kamatoztatnom a futásban, mert az utóbbi években sorra és sorra sikerült nyernem a versenyeket és hozni az jobbnál jobb eredményeket, bár az én mentális erőm a töredéke se, ahhoz képest, hogy apukám milyen erős.

Ezek a szavaid megérnének egy külön beszélgetést! Gondolom, akkor a tervezésben is együtt dolgoztok édesapáddal. Mik az idei fontosabb versenyterveid?

2024-ben még hátra van a Magyar Hegyifutó Bajnokság és jövőhéten egy francia terepfutó verseny, amire meghívottként megyek. Ezenkívűl hegyifutó Európa Bajnokság Franciaországban és terepfutó korosztályos Világbajnokság Montenegróban, ami még hátra van. Ezeken felül szeretnék még világkupákon elindulni és nagyobb külföldi versenyeken is, valamint síkon is próbára szeretném tenni magam.

És távolabbra nézve?

A jövőbeni tervek, pedig minél több versenyt megnyerni és nyitni szeretnék a hosszabb távok felé. A fő célom, hogy támogatókat és szponzorakat szerezzek, mert ahogy fejlődöm egyre nagyobb "igényeim" vannak, számít, hogy milyen cipő van rajtam, milyen táplálék kiegészítőt szedek és, hogy milyen versenyeken tudok elindulni, ami mind költség. Szerencsére cipőben és tápanyagokban vannak támogatóim, amiért nagyon hálás vagyok a Hokának és a Nutri8-nak, de az utazás és a kijutási költségek terén még mindig nagy segítségre lenne szükségem, így ez az egyik nagy cél a jövőben.

Ami nagy célom a jövőben, az pedig nem más, minthogy szeretnék egyszer egy hegyifutó/ sport akadémiát létrehozni és segíteni a fiatalokat, illetve azokat a sportolókat, akiket magába szippantott a sport.

Rengeteg mindent kaptam a futás által, elmondani nem tudom, hogy mennyire hálás vagyok az élményeknek, emlékeknek, barátoknak, lehetőségeknek és életleckéknek, így kötelességemnek tartom, hogy valamit visszaadjak a sportnak.

juhasz patrik hoka running team smile

A hosszabb távok felé nyitás mit jelent?

Szeretnék később hosszabb távokon, főleg Ultra távokon is elindulni, viszont ehhez még rendkívül fiatal vagyok, és inkább nem elhamarkodottan, hanem fokozatosan vezetem rá magam a hosszabb távokra.

Említetted a táplálékok fontosságát. Mi a kedvenc ételed, ami inkább a hétköznapokhoz tartozik, nem a versenyzéshez?

Kedvenc étel egyértelműen a mákosguba, de a krumplistészta, carbonara spagetti, grízes tészta, eperkrém leves is a toppon van! Kedvenc sportitalom, pedig a Nutri8-nak az elektrolit italja, mangós-maracujás ízben, élek-halok érte!

Milyen hobbival, kikapcsolódással pihensz vagy segíted a felkészülésedet?

Sajnos muszáj vagyok már zenét hallgatni futásoknál, mert nagyon nehéz egyedül edzeni, így zenével szoktam futni elég gyakran. Általában rapp-et és pop zenét hallgatok, de a 2010-es évek klasszikusait is imádom. Versenyek előtt nekem kell egy kis ráhangolódás, hogy bekerüljek a zónába és sokan láttak már bemelegíteni úgy, hogy közbe énekelgetek, lehet, hogy furcsa, de elengedhetetlen nekem.

Mivel foglalkozol most és mik a terveid a sporton kívül?

Jelenleg a Miskolci Egyetem jogi karán tanulok és szeretnék majd tovább szakosodni sportjogra. Egyelőre ez a tervezett cél, de nyitott vagyok más lehetőségekre, rendkívül érdekel a sport közigazgatás.

Ezenkívül, nagyon távoli cél és nagy álmom pedig egy Sportegyesület/ Hegyisport akadémia létrehozása lenne.

Még nem tudom, hogy ez hogyan fogom tudni megvalósítani, de úgy érzem, hogy a szép eredmények és a folyamatos tanulás, tudás elsajátítása hozzásegít ennek az álomnak a valóra váltására.  Egyetem mellett pedig elvégeztem egy atlétika edzőit és online edzéstervezéssel is foglalkozom, segítek a hozzám jelentkezőknek céljaik elérésében!

Mi a legnagyobb álmod/célod, melyik verseny amire leginkább szeretnél eljutni? Miért?

A legnagyobb álmomat csak a szűk családi köröm tudja, de őszintén annak örülnék a legjobban, hogyha a lehető legtovább tudnám csinálni ezt a gyönyörű sportágat.

Nincs konkrét verseny, ahová álmodozom, inkább helyek vannak, ahol szeretnék futni, mint például a Fuji hegy Japánban, a Kilimanjaro, a Mont Blanc, a Dolomitok, Skócia stb.

juhasz patrik hoka running team podium

Mindig megkérdezem, téged sem hagylak ki! Mik a tanácsaid a terepfutóknak, terepen sportolóknak?

Top 5 tanácsom

1. az első, hogy sose lépj rá a nedves fára, nem tűnik csúszósnak, de a vizes fán a legkönnyebb hanyatt vágódni!

2. második tanács, pedig, hogy ne arra törekedj, hogy minden edzéseden elfáradj, nem szabad minden edzést megfutni, próbálj az edzéseid nagy részében könnyen edzeni.

3. a rendszeresség fontosabb, mint a km szám, ne arra törekedj, hogy nagy km számú heteid legyenek, de közben kimaradnak edzések, hanem legyen egy kialakult rendszer és rutin az edzések terén.

4. nagy meredekségű emelkedőm, ne próbálj nagyokat lépni, kis és rövid, viszont gyakori futóléptekkel fusd meg azt!

5. tiszteld a hegyet, nagyon fontos, hogy amikor terepen/ hegyen futsz, sose becsüld alá a hegyet, bármikor meglephet, konkrétan bármivel. A szemetelést pedig nem is részletezem, amennyi dologgal a természetbe érkezel, annyival és kell azt elhagynod.

Köszönöm a beszélgetést, jó futást!

Free Joomla Lightbox Gallery
Utoljára frissítve: péntek, 03 május 2024 09:46

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk