Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Triatlon, ami nem Ironman - 9 különleges multisport kaland Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Az Ironman az egyik legnagyszerűbb sportesemény, de mégis van, ami hiányzik belőle. Néhány sportoló, triatlonista máshol keres élményt, kalandot, kihívást – kilenc rendkívüli versenyt ajánlunk nekik.

21 febr. 2024 Hozzászólás: Hozzászólás  
Triatlon, ami nem Ironman - 9 különleges multisport kaland Foto: Event archives

Sok triatlonista számára mindig az Ironman világbajnokságra való kvalifikáció lesz a végső cél – még akkor is, ha az új, COVID utáni időkben ez Nizzába kerül Kona helyett. Tekintettel a közelmúltbeli változásokra, sokan most olyan versenyt keresnek, amely nem Ironman, hanem valami más. Ha azt fontolgatod, hogy tovább mész az úton, de mégsem akarsz a normák között maradni, akkor íme a kilenc legnagyobb olyan multisport esemény, amely mára már legendássá vált – igaz még csak szűkebb körben. 

Isklar Norseman Xtreme Triathlon

Norseman2019 swim start

Norway
Augusztus 3.
nxtri.com

Ez a extrém triatlon verseny sokáig úgy volt ismert, mint „az az őrület Norvégiában”. Az utóbbi években azonban a Norseman egyre népszerűbb lett, mint az extrém kihívást kereső sportolók bakancslistás versenye. Egyúttal katalizátorként szolgált egy egész sor mazochista eseményhez (XTRI World Tour). Kevesebb, mint 300 versenyző kap lehetőséget leugrani egy kompról a pár fokos jeges vízbe, több mint 3000 m szintemelkedéssel kerékpározni a néha 29 % emelkedőkkel, és végül felmászni egy hegyre, amelynek a végén a utolsó pár kilométer lényegében sziklamászás. A legendás norvég időjárás már csak hab a tortán.

Survival of the Shawangunks

Survival of the Shawangunks

New Paltz, New York
Szeptember 8.
sostriathlon.com

Egy igazi kuriózum: "SOS." röviden, ez a nyolc szakaszból álló, pont-pont verseny a New York-i Shawangunk-hegység körül azoknak a triatlonosoknak, akik nyitottak az klasszikus sorrend megváltoztatására. A verseny egy kerékpáros szakasszal indul – dombos, 30 mérföldes útvonalon –, amelyet négy terepfutás (összesen 18,7 mérföld) és három nyíltvízi úszás (összesen 2 mérföld) követ, "swimrun" jelleggel.

Egy tapasztalt Ironman számára ezek a távok nem ijesztőek, de a 18 mérföld lefutása közben az úszás és a cipők cipelése egy új nehézségi szintet jelent. A sportolóknak fél- vagy teljes távon kell kvalifikálniuk erre a versenyre, és csak 150 ember állhat rajthoz – az esemény pillanatok alatt betelik.

The Dirty Mitten Dirty Double

Dirty Mitten 4 Credit StellaflyTris4Health

Middleville, Michigan
Szeptember 21-22.
thedirtymitten.com

Gravel. Egy nagyszerű kerékpáros szakág, ami az utóbbi években lett nagyon népszerű. Az ehhez tartozó triatlonban mind a kerékpár, mind a futás murvás-föld úton halad. A verseny érdekessége, hogy első nap egy 50 mérföldes gravel verseny, majd másnap egy (közel) féltávú gravel triatlon. 

A felkészüléshez ajánlott olvasmány: How to Train for Gravel Triathlon

T24 Xtreme Triathlon

T24 Xtreme Triathlon

Paris-Plage, France
Szeptember 7-8.
t24-xtremtriathlon.com

Milyen messzire tudsz menni 24 óra alatt? Menj Franciaországba, és versenyezz egy T24 futamon, hogy kiderítsd! Egyedül vagy váltóban tesztelheted határaidat, mindhárom számban a lehető legtöbb kört megtenni egy meghatározott időkereten belül. A Paris-Plage esemény alatt – a három T24-es verseny egyike, amelyek mindegyike Franciaországban zajlik – szombat délután a lehető leghosszabb úszással kezded el az első négy órát. Ezután a 12 órás kerékpározás nagy része éjszaka zajlik majd, végül a nyolc órás, többfelületes (beton, murva, ösvény, homok) futás pedig vasárnap reggel veszi kezdetét. A váltócsapatok kidolgozhatják saját stratégiájukat azzal a kikötéssel, hogy mindenkinek meg kell tenni legalább egy kört minden egyes számban.

Formosa Xtreme Triathlon

Formosa Xtreme Triathlon

Taiwan
- dátum még nem végleges
formosaxtri.com

Ha valaki szereti a hegyeket és a szemkápráztató látványt, valamint nem fél az izzó izmoktól, akkor ez az extrém triatlon neki való. Nem véletlen a verseny mottója: "see you on the top"! A kerékpáros és a futó pálya összes emelkedése több, mint 6700 m! Igen, 6700 m!

A futás végén jellemzően 10%-os az emelkedő, de a legmeredekebb részeken 27% kaptatóval kell megbirkózni! Ki ne szeretné ezt az érzést...?

The Brutal Extreme Triathlon

The Brutal Extreme Triathlon

Llanberis, North Wales
Szeptember 7.
brutalevents.co.uk

Igazi brit/welszi őrület: indulhatsz fél, teljes, dupla és tripla távokon! A terep és a körülmények epikusak, ezt jelzi az is, hogy a kötelező felszerelés tartalmazza a vízálló ruházatot, az életmentő fóliát, térképet, tájolót és saját eü csomagot is. A futás során meg kell mászni (akár nem is csak egyszer) a legmagasabb welszi hegyet. Vagy dombot... (aki még nem látta a klasszikus filmet, annak javaslom, hogy nézze meg: Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le )

Ötillö Orcas Island

Ötillö Orcas Island

Orcas Island, Washington
Szeptember 15.
otilloswimrun.com

Az "úszófutás" ("swimrun") versenyek továbbra is egyre népszerűbbek szerte a világon, rengeteg úticélt kínálnak a kalandkereső sportolóknak. Ez az Ötillö verseny egy idilli sziget körül zajlik Washington partjainál, és összesen 25 mérföldet kell futni, többnyire erdei ösvényeken, valamint 3,4 mérföldet úszni a kristálytiszta belső tavakban. Van egy sprintverseny azoknak, akik ismerkednek a sporttal.

A kihívás része a 14 futás és 13 úszás közötti átmenet logisztikájának kitalálása. Ráadásul mi lehet szuperebb egy olyan pályánál, amelyen választható sziklaugrás is van? 

Ajánlott olvasmány:  What to Expect At Your First Swimrun Race

Ultraman Canada

Ultraman Canada

Penticton, British Columbia
July TBD, 2024
officialultramancanada.com

Kicsit más, kicsit extrémebb, mint az Ironman. De lehet, hogy inkább "nagyon"... 3 nap alatt 320 mérföldet kell teljesíteni, azoknak, akik egy közelmúltbeli Ironmanen vagy egy ötnapos intenzív felkészülési edzőtáborban kvalifikálták magukat, és 2-4 fős legénységet is hoznak magukkal. Az első nap egy 6,2 mérföldes úszás és 90 mérföld kerékpározás, a második nap 171,4 mérföldes kerékpározás, az utolsó nap pedig egy 52,4 mérföldes futás. A pálya ugyanazokat az ikonikus területeken halad, mint az Ironman Canada: úszhatsz a gyönyörű Okanagan-tóban, és kerékpározhatsz a Pentictont körülvevő hegyeken és szőlőültetvényeken.

Ehhez és hasonló versenyekhez ajánlott irodalom: Your Ultimate Guide to Ultra Triathlon

Patagonman Xtreme Triathlon

Patagonman Xtreme Triathlon

Patagonia
December 3.
patagonman.com

Közel Ironman távú verseny (139 mérföld), fantasztikus tájon és nehézségek közepette. Az úszás hasonlóan indul, mint a Norseman, a terep változatos és nehéz. De a legnehezebb az időjárás, ami a verseny alatt akár többször is változhat a kánikula és a jeges, havas vihar között. Jellemzően 200 körüli indulóval lehet számolni a rajtnál. Hogy mennyien fejezik be...?

Forrás: triathlete.com 

Utoljára frissítve: csütörtök, 22 február 2024 22:31

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk