Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Miklovicz Gábor ultrafutó, OCR versenyző, aki szereti, ha egy kihívás minél hosszabb

  • Állapot: Aktuális

A Fighter's Run októberi versenyén találkoztam Gáborral, aki megnyerte az első magyar OCR maraton versenyt. Ennek kapcsán kértem tőle interjút, és rögtön kiderült, hogy sokkal több közös érdeklődési területünk van, mint az OCR versenyek. Rendszeresen jár az 54-es kihívásra, Spartan Ultra versenyekre és más hasonló őrültségekre. Erről mesél...

24 nov. 2023 Hozzászólás: Hozzászólás  
Miklovicz Gábor ultrafutó, OCR versenyző, aki szereti, ha egy kihívás minél hosszabb Foto: Miklovicz Gábor archívum

Gratulálok az első magyar OCR Maraton győzelemhez. Kemény verseny és pálya volt. Hogyan kezdődött az út, amin ide jutottál?

Megtisztelsz figyelmeddel.

Régóta járom a tájat, mert apum már akkor síelni vitt, amikor még járni sem tudtam. Nyáron meg gombázni. Néha annyit mentünk, hogy már nagyon fájt a lábam és a nyakában ülve zsibbadt lábakkal értünk a kocsihoz. Ez apum nélkül, de most is megtörténik. Monti vagy futás, túrázás.

Mindig mozogtam valamit, bicaj, gördeszka, hódeszka, túra, kertészkedés. 11 éve jóga órára mentem egy zenei fesztiválon.. Rádöbbentem, hogy ép lélek ép testben működik és vissza is igaz. Elkezdtem jógázni és most már oktatom is. Közben rájöttem, hogy elég szikkadt vagyok és jó lenne erősíteni. 2015-ben elmentem egy Spartan Sprintre a Hungaroringre. Megörültem neki mert olyannak tűnt, mint a Játék határok nélkül műsor volt és valahol olyan is. Aztán rajta maradtam a filmen azóta rohangálok, kipróbálok mindent ami kifacsarja a testem és közben megismerhetem önmagam. Ez is egyfajta jóga (kapcsolódás). Teljesítménytúrák szerencsére vannak a Bükkben. 2015 körül indultam is Bükki kihíváson (45 km), majd emeltem a tétet Tortúra Miskolc-Eger 65-tel. Azóta is az ilyen dolgok mennek, ami megtetszik valami miatt, elmegyek, aztán megcsinálom. Eger Csillaga 115-tel kirándultam 100 fölé és azóta az Azori szigeteken is mentem egy 100+osat. Vicces eddig soha semmit nem adtam fel, csak max. mikor a lódarazsak szétcsíptek SR ultrán, most meg a P85 volt a holtpont. Szóval jó a teljesítési listám. Néha el kell engedni. Sőt gyakorolni kell az elengedést!

miklovicz gabor spartan ocr ultra kaland terepsport azori ultra start

Azért jó kint, mert a természetben vagy. Jobb a kapcsolat és megannyi szép táj, jó időjárás és váratlan helyzet van kint. Kint lenni, felfedezni, menni kell. Ez a bolygó egy ajándék! Csak hülyék vagyunk. Nem hiszem el mit csinálunk vele. Mindig is zöld gerilla voltam. Szemetet szedek, beszólok, akár verseny közben is. De tovább vittem ezt és elvégeztem egy permakultúra tervezőit és egy Aranykalászos gazdaképzőt is. (Ezt amúgy egy biciklis Tisza-tó kerülő verseny fogadáson nyertem). Elkezdtem kertészkedni az önellátás és természet megőrzés jegyében. Save Soil, mentsük meg a talajt! Mi is azok vagyunk, legalább is fizikailag. A telken végzett munka jó edzés is, állóképesség, erő, fogáserö stb, - plusz a levegő és a nap.

Van két kutya az életemben ami szintén átmozgat. Séta és már is dolgozik / áthangol a test tudat. Sparco az idösebb staffi/foxi sokáig az edzőm volt. Hajnali Eged hegyi futások aktív támogatója. 2019-es Andorra ultra előtti laza futáson pedig ő gáncsolt el, hogy nincs lazsálás, lankadó figyelem. Szóval lett egy AG 2. Jó edző, de most már egy másfél éves staffi kislány is besegít.

Mik voltak a mostani maratoni győzelem előtti felkészülés kiemelkedő lépései?

Hosszú távú bicaj. Pl Eger- Bp - Duna és végig le Fekete teger - Konstanca. Heti két jóga. Spartan Ultrák és utána versenyről versenyre fejlődés, közben pedig szinten tartás. Az egri Spartan Gruppot csinálgatom szóval nincs lazsálás, jó példát kéne mutatni. Teljesítménytúrák meg terepfutkározás. Ilyesmikkel készülök.

Milyen érzés az OCR maraton első hazai győztesének lenni?

Jó dolog, hogy az elsőn az első lehetek. Plusz ez az első Maratonom is. Szinte minden más volt, de ez a táv így semmilyen formában nem. Örülök, mert úgy tűnt a többi rendezvény eredményeiből, hogy örökre a 2. helyet kaptam.

Milyen volt egy héttel az 54-es után teljesíteni? Mesélnél erről az idei próbáról? Miben volt nehezebb, könnyebb, más mint az eddigiek?

Az 54-es katonai kihívásra én csak úgy oda kerültem, mondjuk már negyedjére. De nem vagyok katona, csak lelkes Airsoftos, meg sokat "Call of Duty"-ztam. Egyszer nem volt meg az egyik csapat, szóval becsempésztek a katonák közé. Bár csak az én uniformisom volt más...  Azóta kettőt a csapatversenyen meg is nyertünk. Az idei nagyon szép volt, a Bakonyban mentünk ismét. Könnyebb volt mint a többi, jó idő, 40 fok, jó kedv, semmi hó, eső. Szinte jutalom utazás. Most 54, az erdőben elrejtett pontot kellett megtalálni.

miklovicz gabor spartan ocr ultra kaland terepsport 54es

Általában hogyan készülsz fel? Hogyan edzel? Milyen kiegészítő módszereket veszel igénybe?

Minden verseny edzés. Szabadtéren a stadionban saját testsúly és terem mindenféle eszközökkel. Egy kis jóga, séta, telek meló, fizikai munkák, pl. sitthordás, talicska, vagy éppen ács segédmunka, mikor mi jön szembe. Néha masszőr, de ilyen városi luxust csak néha engedek meg magamnak. Ha valami fáj, esetleg elmegyek kimasszíroztatom.

Hogyan készültél a maratonra?

Hát úgy készültem, mint az amatőrök vagy az idióták. Kimentem egyik délután egy laza futásra, amire nem vittem se vizet, se elektrolitot. 30 klikk és ezer szint. Elégettem a vádlit, a combot. Na és akkor ezt elvittem a Fighter's Runra. Előző este pedig degeszre ettem magam, mert ugye egyszer élünk és étterembe is ritkán járok. Ezeket ha nem csinálom egy picit biztos faragok a performanszból.

Volt-e különbség a korábbi hosszútávokhoz képest?

Rövidebb táv, hazai viszonylatok, akadályok másabbak - pl. az utolsó "mindenféle lógós" (OCR - a szerk.) akadályon most mentem először. 2-1 az állás oda.

Mik voltak a legnagyobb élményeid, megéléseid, eredményeid az ilyen hosszú erőpróbákon?

Élmény mindig a táj, természet. Meg pl. mikor Andorrában csomóan megvakultak, mások meg hánytak spontán. Feljöttek tengerszintről, nyilván még teremből is 2000 m-re futni. Hát hupsz, nem kaptak levegőt. De az is mókás, amikor vaddisznó, szarvas vagy épp egy pálmafa alatt kérődző tehén rád szól, hogy "mit rohangálsz"? Eredmény szinte mindig az, hogy végigmentem. Néha pódium, de az "csak" egy kellemes plusz fordulat a végén, mikor lejössz a hegyről.

miklovicz gabor spartan ocr ultra kaland terepsport spartan podium

Van edződ, segítőd vagy a magad feje után mész mindenben?

Magam járom az utat. Keresek kutatok ellesek tanulok tapasztalok. De szerintem kéne edző, ha igazán megakarok vadulni. 

A csoportos teljesítéshez milyen módszereket használtok, hogyan készültök együtt?

Nos, attól függ melyik csoport. Minden csoport más. Van akivel edzünk, és van akivel mulatunk.

Hogyan választasz általában felszerelést, mik a legfontosabb szempontjaid (terep, verseny, időjárás...)?

Nincs nagy felszerelési lista, illetve attól függ, mi a program. A terep az mindig adott, az aszfaltot, várost kerülöm. Időjárás egyértelműen befolyásol, és a kihívás is, de törekszem a legkevesebb súlyra. Közben pedig szeretek felkészült lenni, ha segítség adásról lenne szó vagy egy rögtönzött letáborozásról. Néha pedig semmit nem viszek, hogy megnézzem tudok e szabad lenni és vagy túlélni, ha azt hozza az élet.

miklovicz gabor spartan ocr ultra kaland terepsport spartan winter ultra

Hogyan táplálkozol, milyen módon tartod még magad jó erőben és egészségben?

Nincs különleges étkezésem. Anyum főz, tulképp magyaros parasztkonyha, főzelékek, rakottak, levesek, de vega módon. A saját kertből szeretném elérni a tiszta étkezést, és ez valamennyire meg is van, sőt mindig is volt. Az vagy, amit megeszel. "Mekit" meg a túlságosan feldolgozott kajákat kerülöm. Leszoktam a húsról és így csak simán jobb. Most pedig leszoktam a piálásról és, ámbár nehéz kilépni a kultúránkból, de ez is jobb egészséget hozott.

A mostani verseny előtt/alatt ezen változtattál-e valamit? Mik a legjobb és legrosszabb élményeid, kalandjaid, amiket a természetben átéltél?

Legrosszabb amikor leharaptak Vehecben a lódarazsak az ultrán, de tulképp az sem volt igazán rossz, csak nagyon új és furcsa. Legjobb az Eger - Fekete-tenger út és egy Tortúra, ami után a barátnőmmel együtt kocsival kellett hazavinni, mert nagyon lejártuk a lábunkat. A szerelem, na az tud fura dolgokat okozni.

miklovicz gabor spartan ocr ultra kaland terepsport bike paradise up

Jövőre és a közeljövőben mik a terveid? Verseny, túra, kihívás, ... ?

Nincsenek óriási tervek... azaz, de még is van. Spartan trail Patagoniaban, de azt még azelőtt láttam, hogy Spartan lett - Patagonia 100 meg az Annapurna 100. Aztán irány a kert. Nem tudom, mindig van valami - tiszta függőség ez.

Miben szeretnél fejlődni és hogyan (fizikailag, lelkileg, szellemileg)?

Többet kell jógáznom és most már nem kifelé, hanem befelé.

Mégis hogyan?

Leülök és csinálom.

Példakép?

Sok kortársam, versenyzőtársam jó példa kép. Nem tudom, hogy lehet ennyi edzeni, de szeretnék. Csepin Petit nagyon bírom, vele nyomjuk az 54-eseket, ö hívott. Egy lovas ember. Hazalovagolt Kazahsztánból, fel Skandináviába (Svédország, Finnország) és vissza. Micsoda kalandok, próba! Meg a srácok Egerből körbebicajozták a bolygót.

miklovicz gabor spartan ocr ultra kaland terepsport csepin 54es

Mik az "álmaid"?

Egy oázist, egy erdőt, életteret létrehozni. Meg aztán még többet.

Tanácsaid? Bármi érdekes lehet, ami tapasztalat és szívesen megosztod azokkal, akik nem feltétlenül extrém távokat teljesítenek, de sokat vannak a terepen, a természetben.

  • Menni menni menni. Az érdekesség kint van. A légzés kulcs.
  • Készüljetek becsülettel.
  • OCR: km, szint, fogáserö, készülés rossz körülmények között, akadály edzés.
  • 54-es, túlélős: hosszú túra, hátizsákolás, prepperkedés, jókedv, te akartad - élvezd!

 Köszönöm a beszélgetést!

Free Joomla Lightbox Gallery
Utoljára frissítve: péntek, 24 november 2023 13:27

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk