Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

A legjobb futás a hóban futás

frissítve

A hatékony mozgásformák közül a futás jótékonyan befolyásolja a légzési és keringési rendszer működését, egyes tanulmányok szerint csökkenti a csontritkulás, a cukorbetegség, sőt még a mellrák esélyét is, emellett a szívrohamok gyakoriságát is ritkítja. Stresszoldó hatású, fiatalon tart, a fogyókúrák ideális kiegészítője. Rugalmas edzésforma, javítja az állóképességet. Harmincpercnyi szaladás után a felszabaduló hormonok euforikus állapotot eredményeznek. Ezt csak fokozza, ha hóban tesszük.

16 jan. 2009 Hozzászólás: Hozzászólás  
A legjobb futás a hóban futás Foto:X2S TEAM
 

Tévhit, hogy a télen nem ajánlott a szabad ég alatt sportolni. Az áldásos séta mellett a csípős friss levegőn valódi élvezet a kilométerek taposása, s ha már végképp meguntuk a futópadot vagy a pályaköröket, edzéstervünket új elemmel gazdagíthatjuk: a friss hóban futás élményével. A hóban futás nagyobb igénybevétellel jár, mint hagyományos változata, ellenben számos előnye is van.

Szinte minden állóképességi sportoló erősítőprogramjának egyik közkedvelt eleme. A harmatban és a hóban futás, valamint a vízben gyaloglás is részét képezi a szervezet ellenállóerejét természetes módon erősítő Kneipp-kúrának.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Az ízületeket gyilkoló beton, és a szürke edzőtermek helyett tehát irány a természet! Az alkalmas öltözék és lábbeli kiválasztása után, majd a megfelelő bemelegítést követően, a helyes légzéstechnika alkalmazásával érhetjük el a legjobb hatást. A természet lágy ölén jobban telik az idő, másrészt az egyhangú sík terep helyett az izommunkát fokozó változatos talaj és hó nyújtotta különleges közeg mind pezsdítő hatású testnek és léleknek.

A téli futásnál fokozottan kell figyelni, mert a hideg levegő a torkot és légcsövet jobban igénybe veszi. Ezen kivül a nehezebb terepviszonyok miatt az óvatosabb és lassabb futás ajánlott - de ez az az időszak az 'alapozás' nevet viseli szinte minden edzéselméleti szakkönyvben: cél az állóképesség növelése, a keringés és a légzés fejlesztése. Az erő és a gyorsaság megszerzése erre az alapra épülhet rá.

A téli futásoknál legalább annyira fontos a folyadékpótlás, mint a nyári melegben: talán kevésbé feltünő a folyadékvesztés, a kellemes közérzet és az állandó futásra figyelés miatt, de a melegebb öltözet alatt könnyebben is izzadunk, amit a ruha felfog és így nem vesszük észre.

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: kedd, 03 december 2019 12:06

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk