Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. május 19. Vasárnap  Ma Ivó és Milán napja van.  

Hogyan fogyasszuk egészségesebben a gyümölcsöket, mire érdemes figyelni?

Szerencsések vagyunk, hogy szédítően sok gyümölcs áll rendelkezésre, amelyek egész évben megtöltik élelmiszerboltjainkat. Mindenféle méretben, formában és színben kaphatók, és mindannyian hallottunk a napi öt adag gyümölcsről és zöldségről. Miért is esszük őket? Hogyan változik a tápérték a gyümölcsök között? Van különbség a teljes gyümölcs és a gyümölcslé, a friss és a szárított gyümölcs között? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

29 szept. 2023 Hozzászólás: Hozzászólás  
Hogyan fogyasszuk egészségesebben a gyümölcsöket, mire érdemes figyelni? Foto: pixabay.com

Gyümölcsök közötti különbségek

Csakúgy, mint más élelmiszerek, a különböző gyümölcsök tápanyagértékei eltérőek. Általában az egész gyümölcsök jó rostforrások, míg a gyümölcslevek nem. Egy csésze gyümölcslében – még a 100%-os gyümölcslében is –, sokkal több a cukor, mint egy darab vagy egy adag egész gyümölcsben. Ráadásul az egész gyümölcsök laktatóbbak, mint a gyümölcslevek. Az ajánlott zöldség-gyümölcs bevitel érdekében jobb, ha egészben fogyasztod őket, mint ha csak a levét iszod. Nem kell azonban teljesen elkerülnöd a gyümölcslé ivását – ha az 100%-os gyümölcslé –, de a fogyasztást napi 2-5 dl értéknél érdemes korlátoznod. Ezzel nemcsak az egészségedet segíted, de a csomagolóanyagok környezeti terhelését is csökkented.

Az élelmiszerboltok tele vannak különféle fagyasztott gyümölcsökkel. Ezeket gyakran meghámozzák és már vágják (mint a mangó), ami kényelmes és gyakran olcsóbb, mint a friss gyümölcs. A fagyasztott gyümölcsöket általában a teljes érettség közelében szedik és gyorsfagyasztják, így a tápanyagok jól megőrződnek. Ezenkívül néhány szezonális gyümölcs, mint például az áfonya, könnyen elérhető fagyasztott formában. Sima fagyasztott gyümölcsöt válasszál hozzáadott cukor nélkül.

Számos gyümölcs kapható szárított formában, mint például a mazsola, a sárgabarack, a szilva és az ananász – csak hogy néhányat említsünk. Tápanyagértékük is jó, sokáig eltartható, kényelmesen hordozható, magas a kalóriatartalmuk, így a kirándulók és táborozók kedvence. Néhányukhoz azonban gyakran hozzáadnak cukrot a szárítási folyamat során, különösen a mangót és az ananászt. A szárított áfonya szinte mindig hozzáadott cukrot, mivel természetesen nagyon fanyar. A kompakt térfogat és édes íz miatt nagyon könnyű sokat enned ezekből, és a kalóriák gyorsan összeadódnak még azok esetében is, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot!

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Néhány szárított gyümölcsöt, például a mazsolát és a sárgabarackot kén-dioxiddal kezelik a frissesség és a szín megőrzése érdekében. A legtöbb ember számára ez nem aggaszt; néhány személy azonban érzékeny, különösen az asztmában szenvedők . A kén-dioxidos kezelés a csomagoláson fel van tüntetve, így szükség esetén nem nehéz elkerülni.

Mi a helyzet a bio vásárlással?

Sok választási lehetőséged van, ha bio- és hagyományosan termesztett gyümölcsökről van szó, legyen az friss, fagyasztott vagy szárított. Táplálkozási szempontból sok esetben nincs jelentős különbség köztük ahhoz, hogy az egyiket a másikkal szemben válasszad, más esetekben azonban a bio termesztés sokkal több előnnyel jár, magasabb tápérték, tisztább termesztés, kevesebb szennyező és méreganyag. A legnagyobb probléma az, hogy a "bio" divattá vált és sok esetben a címke csak üres frázis, mert sokkal magasabb áron adja el ugyanazt.

Ha igazán jó bio termékeket szeretnél vásárolni, akkor nem elég levenned az első boltit, ami szembe jön, hanem kis kutató munkát kell végezned a termelőről, a cégről, a termék hátteréről. Hidd el, megéri! Így kis plusz munkával, de kevesebb pénzért sokkal jobb minőségű gyümölcsöket tudsz beszerezni!

Részben jó, részben rossz az, hogy a vásárlók a gazdálkodási gyakorlatok és a környezeti hatások alapján választhatnak a termékek közül. Sok országban szigorú szabályozások vonatkoznak a permetező szerek, peszticidek használatára, de egyes gyümölcsökben általában több a maradék rovarirtó szer, mint másokban , ezért az ismeretlen vagy nehezen ellenőrizhető helyről származó gyümölcsöket mindig ajánlatos alaposan megmosni evés előtt. Az ismert helyi termelők termékei esetében ezt sokszor elhagyhatod, így értékes nyomelemeket és vitaminokat kapsz cserébe.

Különbségek a tápértékben

A különböző gyümölcsök a tápanyagok nagyszerű forrásai. A citrusfélék magas C-vitamin-tartalmúak, és más gyümölcsök is jó tápanyagforrások. Néhány példa alább:

Tápanyag

Főbb funkciók

Jó gyümölcsforrások

kálium

folyadék és elektrolit egyensúly, az egészséges vérnyomás fenntartása

narancs, málna, banán, cseresznye, gránátalma, mézharmat dinnye, avokádó

Vas

vörösvértestek képződése, idegrendszer fejlődés, főleg gyermekeknél

szárított sárgabarack, mazsola

C vitamin

egészséges immunrendszer fenntartása, sebgyógyulás, antioxidáns

citrusfélék, eper, kivi

folsav

DNS szintézis, vörösvérsejtek képződése, magzati idegrendszer fejlődés

narancs, mangó, avokádó

A vitamin

éjszakai látás, sejtnövekedés, immunfunkciók

kantalup dinnye

A fenti tápanyagokon kívül bizonyos gyümölcsök flavonoidokban is gazdagok. Ez a vegyületek sokrétű csoportja, amelyek közül néhány erős antioxidáns, amely megvéd az oxidatív károsodástól, és csökkentheti bizonyos betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát. 

A citrusfélék különösen a flavonoidok flavanonok osztályában, a szeder, áfonya, áfonya és cseresznye pedig a flavonoidok antocianidinek osztályában magasak.

Akkor milyen gyümölcsöt együnk?

Amint látod, nincs olyan gyümölcs, amely minden tápanyagot tartalmazna, így a változatos étkezés a jó egészség kulcsa. Ne félj kipróbálni valami újat! 

  • A legtöbb felnőttnek naponta körülbelül 2 csészével különféle színű gyümölcsöket kellene fogyasztania. 
  • Részesítsd előnyben az egész gyümölcsöket a gyümölcslevekkel szemben. 
  • Egyél, ami szezonban van, mert olcsóbb lesz. 
  • Élvezd a gyümölcsöket: étkezz figyelmesen, hogy teljes mértékben értékelhessed az illatát, az állagát és az ízét. Hidd el, megéri!

Forrás: health.harvard.edu | snaped.fns.usda.gov 

Utoljára frissítve: csütörtök, 05 október 2023 10:16

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk