Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Rejtett, de fontos természetjáró kérdés: hogyan viseljük jól a zoknit túra, terepfutás, extrém erőpróbák során Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Terepfutás, ultrafutás, kalandtúrák, túlélő túrák, katonai kiképzés… sok-sok gyaloglás, súlyok cipelése, változó és néha nagyon szélsőséges időjárás. Szinte minden esetben a lábunk az, amely a terhelés nagy részét viszi, viseli. A cipő látszik, arra általában figyelünk. A zokni nem látszik, gyakran megfeledkezünk róla. Pedig a teljesítőképesség, a hatékonyság egyik kulcsa az, hogy a lábunk mennyit és meddig bírja! Rossz zokniviseléssel biztosan kevesebbet és rövidebb ideig. Ezért írtam erről egy átfogó cikket.

Az elemzésben a száraz tények mellé megkérdeztem néhány avatott szakembert, ők hogyan csinálják? Nem azért szakemberek, mert diplomájuk van a témáról, vagy sok követőjük van a közösségi oldalakon (bár ez sem kizárt), hanem azért, mert irdatlan mennyiségű kilométert tettek már meg a legnehezebb viszonyok között, hosszú évek alatt megélték a legnagyobb nehézségeket is. De a tapasztalatukat felhasználták és a következő alkalommal már nekik is jobban ment. Most az ő tanácsaikat gyűjtöttem egybe.

30 aug. 2023 Hozzászólás: Hozzászólás  

Mivel mindegyikük írása nagyon színes és értékes, nem tudtam sorba állítani őket, egyszerűen sorsoltam a sorrendet! Az olvasás megkönnyítésére egy rövid összefoglalóban (ABC sorrendben) bemutatom őket, majd egy linket (find read green 32) adok a saját írásukhoz, valamint a korábban velük készült interjúra is kattinthattok. Remélem minden tanácsot fel tudtok használni, én nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki közreműködött a cikk létrejöttében. Az alap, elemző cikk itt olvasható.

 

Csepin Péter – „Bakonyi Poroszkálók

find read green 32Igazi természetjáró, nemcsak gyalog, hiszen 7 nagy lovas expedíció vezetője, aki több mint 50.000 km-t tett meg eddig lóháton. Gyalogosan kifejezetten a hosszútávú teljesítménytúrák között is az extrémebbeket szereti, akár az 54-es több napos kihívást, akár az Elite Challenget tekintjük (igaz ezek mindegyike jóval több, mint túra, de ez már más kérdés).

Csutka István – „Camino Steve

find read green 32Hosszútávú túrázó, közel 45 országban túrázott, több mint 20 000 kilométert tett meg gyalogosan, amelyben a PCT, az Appalachian Trail és az El Camino mellett az Országos Kék-kör teljesítésének támogatás nélküli gyalogos gyorsasági csúcsa is kiemelt szerepet játszik.

Koltai Arnold – „Elite Challenge

find read green 32Nyugalmazott alezredes, a Magyar Honvédség legendás Rohamlövész tanfolyamának atyja, volt különleges műveleti főtiszt. Számos külföldi és hazai katonai iskolát és kiképzést végzett el sikeresen, többek között a brutális U.S. Army Ranger, és US Army Special Forces iskolákat, amelyek része a több hetes túlélő képzés. Alapítója a Magyar Honvédség Skorpió és Rohamlövész tanfolyamainak, emellett vezetője volt a Magyar Honvédség első és egyetlen Nemzetközi Különleges Műveleti Iskolájának (MH NKMA). Az Elite Challenge erőpróba alapítója.

Simon-Kámán Lilla

find read green 32A Pacific Crest Trail első magyar női teljesítője. Ez közel 4300 km nehéz túra, 128.29 km (!) szintkülönbséggel a Mexikói határtól Kanadáig végig a Sziklás-hegységben. Szenvedélye a túrázás, thru-hiking, futás, terepfutás, biciklizés és a jóga.

Takács Krisztián, „Csipi”

find read green 32Ultrafutó, terepfutó, a legőrültebb terepkihívások teljesítője, igazi bohóc a szó legjobb értelmében. Alig van olyan futóerőpróba, amin ne vett volna részt, a „legnemnormálisabb” teljesítése talán a Balaton körbefutása után pár óra pihenéssel teljesített „A Kör”, ami összesen több, mint 300 km, az első fele betonon, a második fele pedig a Börzsönyben. De futott már mindenhol és minden időben terepen nagyon hosszú távokat. Lehet szavazni, melyik a legőrültebb futása!

Weiler Virág

find read green 32Tájfutó világbajnok, hegymászó, a hegyek szerelmese. Ennek megfelelően megtalálható magashegyekben, a gerinctúrákon vagy vándortáborokban is.

 

Íme itt olvashatóak a tanácsok, amelyeket a sorsolás alapján szerkesztettem sorrendbe.

 

Takács Krisztián, Csipi

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a futás legfontosabb eszköze a cipő, pedig ez nem ilyen egyszerű, a legjobb cipő is csak megfelelő zoknival tud tökéletes társsá válni.

takacs krisztian csipi ultra terepfutas terepsport fa

A zokni a legutolsó védelmi bástya a testünk és a talaj közti csatában, ezért kiemelten fontos a minősége. Különösen igaz ez hosszabb, pláne ultra távokon.

Nekem a dupla zokni vált be. Először felhúzom a Compressport legpuhább, párnácskákkal ellátott zokniját, majd erre húzok egy sima kommersz, sprődebb anyagú, de szintén nem hártyavékony futózoknit.

Fontos, hogy mindkét zokni legyen jó szűk, nehezen tudd felhúzni őket, csúszkálni semmiképp ne tudjon a lábadon, így könnyebben elkerülheted a kidörzsölődést. Sose sajnáld azt a fél percet, amíg gondosan ellenőrzöd, hogy a zoknid jól álljon a lábadon, sehol ne legyen redős az anyaga, sehol ne lógjon. A dupla zokni nagy előnye, hogy komfortosabb lesz a talajfogás, a kényelmes cipőd még kényelmesebb lesz, a zokni a bőrödön szinte semmit nem fog mocorogni, illetve terepen a por, az apró kavicsok, de még a sár is nehezebben jut a bőrödhöz. Nem mellékes szempont, hogy a drágább belső zokni sokkal tovább fogja bírni a használatot, ha ráhúzod a második réteget. ?

Zoknitémához kapcsolódik még a kidörzsölődés elleni védelem is, erre én Sudocrem-et használok, más másra esküszik, nekem ez vált be a legjobban. A Sudocrem jó hatásfokkal akadályozza meg a kidörzsölődést, a felázást, a hólyagokat. Verseny előtti napon, főleg ha extra hosszú, várhatóan vizes terepről van szó bekenem a lábfejemet, majd estére zoknit húzok. Rajt előtt újra bekenem az egész lábfejemet, különös tekintettel a kritikusabb részekre, nem vastagon, de azért jusson mindenhova, a lábujjak közé is. Ezután húzom fel a zoknikat, ez nekem így 150 km vizes terepet is gond nélkül kibír.

Ha rám hallgattok soha nem hanyagoljátok el a zoknikérdést, a komfortban lévő lábfej közvetlenül segíti a jobb teljesítést.

14

Weiler Virág

Nem vagyok expert a témában és nincsenek is extra igényeim, sima merino zokni különböző vastagságokban mindenhol megteszi nekem.

weiler virag hegymaszas terepfutas terepsport uphill

Néhány évvel ezelőttig a legegyszerűbb decathlonos vagy aldis/lidls zoknikban futottam, túráztam és teljesen jól megvoltam velük. Aztán ahogy elkezdtem magasabb hegyek felé kacsintgatni és jobban utánanézni az ajánlott felszereléseknek, úgy találtam szembe magam a gyapjú termékekkel, amiből először egy vastag gyapjú zoknit vettem. Magashegyekbe azóta is a különböző vastagságú merinókat gyűröm.

Futáshoz nyáron továbbra is elvagyok a sima olcsó zoknikkal, viszont mióta egyszer egy két órás hóban futás után négy hónapig bajlódtam ínhüvelygyulladással, már ott is átgondolom télen a gyapjúra váltást.

14

Csepin Péter, Bakonyi Poroszkálók

Alapvetően a megtett kilométereimet lóháton hagytam magam mögött. Ott a zokni a csizmában nem annyira hangsúlyos, mint a nyereg. Azonban meleg nyári napokon kimondottan a cérnazokni amit viselek, viselünk, lehetőleg természetes alapanyagút, sőt a csizmában a talpbetét is bőr. Így nem fő meg a lábunk. Meleg, főleg sivatagos, félsivatagos területeken vált be.

Az ősz beköszöntével hosszúszárú, inkább gyapjú zokni kerül a lábamra, több órás lovaglásnál ugyanis úgy ki tud hűlni a láb a vaskengyelen keresztül, hogy ez nagyon elveszi a táj szépségéről a lovas szemét. Igazi ellenségünk gyalog is, lovon is, az eső.

Korábban annyira ortodox módon próbáltunk autentikusak lenni, hogy kapcát tekertünk a lábunkra, sokan esküdtek is rá, sőt volt olyan rendezvény, hogy szalmával is kiegészítettük a lábbelit. Ahhoz már csak egy eredeti sündisznőbőr alsónadrág kellett volna, hogy teljesen élvezhetetlen napokkal töltsük földi létünket.

csepin peter sivatagi lovas terepsport

Alig vártam a zokni feltalálásának időpontját. Abban az időben, esőben cuppogva csak arra tudtam gondolni, mit nem adnék érte, ha nem a huszárság megjelenítését, hanem valami nemesebb, például korabeli fürdő üzemeltető megjelenítését választottam volna. Ott még elvárt is a nedvesség.

Az idő múlásával azonban felfedeztük a technikai zoknik előnyeit, sőt már gore-texet is használunk, fittyet hányva az időjárás viszontagságainak.

Ez a gyalogos túráinkon is bevált, fő közlekedési eszközünk azonban maradt a ló, s bár már nem csak gyapjúdolmányban tesszük meg vállalt útjainkat, a csizmánk maradt bőr, s benne az évszaknak megfelelő zokni. 

14

Simon-Kámán Lilla

A megfelelő zokni megtalálásának célja az, hogy elkerüld a különböző problémákat: kidörzsölődés, izzadás, ami vízhólyagokhoz és akár elfertőződéshez vezet, és minden lépést fájdalmassá tesz. Ezeket persze nem lehet megelőzni csak a tökéletes zokni kiválasztásával, nagyon fontos az egész rendszer, ami a lábadat védi: a cipő, a zokni, kamásli, és a napi rutin, amit ezek tisztán tartására, szellőztetésére alkalmazol.

Először is, szeretném leszögezni, hogy nincs olyan, hogy "a tökéletes zokni". Meg lehet találni számodra a tökéletes megoldást adott körülmények között, de nem létezik olyan verzió, ami mindenki problémájára megoldást nyújt. Először is azt kell kitalálnod, mire szeretnéd használni: téli vagy nyári túrázás, esetleg futás, mennyire vagy fázós, mennyire izzadós a lábad, mik azok a problémák amik a te lábformádra jellemzőek.

A saját tapasztalataim főként a 3 évszakos túrázáshoz kapcsolódnak, extrém körülmények között: 40 fok feletti, sivatagi körülmények rengeteg porral, vagy napokig tartó esőzés fagypont közeli időjárási körülmények között.

kaman lilla ultralight terepsport sierra

Számomra ezekhez a körülményekhez a legmegfelelőbb választás a terepfutó cipő, gyorsan száradó, könnyű kamáslival. Az ilyen kamásli nem tartja kívül az összes por és sarat, de pont annyival kevesebb jut át a cipőn, hogy a zokni(k) már nagyobb eséllyel tudják megvédeni a lábadat. 

Nekem az vált be, hogy van egy vastagabb, jól párnázott, jól szellőző túrazoknim, ami intenzív használat mellett is megvédi a lábamat a kidörzsöléstől,  Ebből kell legalább 1 pár cserezokni.

Azt tanácsolom, a déli pihenőnél mindenképp vedd le a cipődet, és szellőztesd a lábadat (ha az időjárás engedi), ha izzadós a lábad, ilyenkor akár zoknit is cserélhetsz. A nap első felében használtat pedig kösd fel a táskádra kívülről, hogy tudjon száradni.

Tudom, nem néz ki jól a táskán lógó használt zokni, de az erdőben senkit nem érdekel, hogy nézel ki és a lábad meg fogja köszönni a következő hosszabb pihenőnél, vagy másnap a száraz zoknit. Szintén ha az időjárási és egyéb körülmények engedik, érdemes gyakran mosni a használt zoknikat (tehát ha van lehetőség mosni, és tudod, hogy meg is fog száradni), akár 1-2 nap használat után is. 

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Ha olyan helyen jársz, ami nagyon száraz, poros, érdemes 2 réteg zoknit hordani, akkor is, ha nagyon meleg van. Egy vékonyabb belső "liner" zoknit (ebből létezik 5 ujjas verzió is, ha az ujjaid közötti részen szoktak kialakulni vízhólyagok) és egy vastagabb, párnázott túrazoknit.  Természetesen a liner zokniból is szükség van egy cserére.

A két zokni, cipő és kamásli együtt már felfog annyi port, homokot, hogy a pihenőidők közötti szakaszon ne alakuljanak ki vízhólyagok. Délben és este pedig érdemes annyi port amennyit csak lehet, eltávolítani a zoknikból és a cipőből.

Számomra esős időben is ugyan ez a rendszer vált be, hozzáteszem, szeretek egy nap minél több km-t megtenni, nem szoktam egy helyben üldögélni, csak ha nagyon muszáj, az étkezések idejére. Így haladás közben még esőben is felmelegszik a lábam, és még több napos folyamatos esőzés után is néhány óra alatt megszárad a terepfutó cipővel együtt. Több napos esőzés esetén is fontos, hogy a zokni amennyire lehet, tiszta legyen.

Ilyenkor úgy is vizes lesz mindened, de nem mindegy, hogy csak vizes, vagy sáros és vizes.

Mennyi szánj a zoknikra?

Széles a skála, de őszinte leszek, a legdrágább darabok sem fognak megvédeni a kidörzsölődéstől és vízhólyagoktól, ha nem jó a cipőd, bakancsod, vagy nem figyelsz arra, hogy a lábad minél inkább száraz és tiszta maradjon. Ezen felül intenzív használat mellett a zokni sajnos fogyóeszköz, ki fog lyukadni, mindegy mennyire vigyázol rá.

A liner zoknikra ez fokozottan igaz, sokkal előbb fog tönkremenni mint a felette lévő vastagabb túrazokni. Ettől függetlenül érdemes sportboltban, kimondottan túrázáshoz ajánlott zoknik közül választani, mert ezek olyan speciális anyagok keverékéből készülnek, melyek jól szellőznek, emellett jól tartják a hőt, jól vezetik a nedvességet és könnyen száradnak.

Melyiket válaszd?

Attól függ: ha izzadós a lábad, léteznek ezüst iont tartalmazó antibakteriális hatású darabok. Ha tudod mely részeken szokott kidörzsölődni a lábad, figyelj a zokni kialakítására, olyat válassz, amely a kritikus pontokon vastagabb, párnázott részekkel rendelkezik. Ha nagyon intenzív, több hetes, hónapos folyamatos igénybevételnek szeretnéd kitenni, létezik olyan gyártó, aki élethosszig tartó garanciát vállal a termékeire, ha tönkremegy, ingyen cserélik.

Sajnos Magyarországon nem elérhető, de ha gyakran túrázol külföldön, érdemes lehet beruházni ilyen zoknikra.

14

Csutka István

Azt már elég jól megtanultuk túráink során, hogy a legfontosabbak egyike a lábunk védelme és miért fontos, hogy lábméretünknél nagyobb méretű túracipőt vagy bakancsot válasszunk. Arról azonban jóval kevesebbet beszélünk, hogy lábuk épségének megőrzésében legalább akkora szerepe van a helyes zokni választásnak. Pedig legalább akkora arányban segítheti a fájdalommentes túráinkat, mint a helyes lábbeli választása. 

No de milyen is a jó túra zokni, hiszen a minőség és az ár tekintetében is óriási a választék? Mindig fontos a vásárlást megelőzően eldönteni, hogy milyen terep, időjárási körülmény, hőmérséklet vár majd minket és ugyanígy fontos, hogy ismerjük testünk működését is, azaz mennyire izzadékony a lábunk, mennyire hajlamos bevizesedni, bedagadni, mennyire érzékeny a kidörzsölődésekre, vízhólyagokra. Ugyanis ezek a szempontok mind segítenek a legjobb zoknit kiválasztanunk.

Nézzük sorjában!

csutka istvan camino steve zoknik terepsport

Méret: 

Zokniban nem kell nagyobbat válasszunk, ahogy a cipőnél tesszük, viszont választhatunk a szárhosszból háromféle méretet.

Én az úgynevezett “custom”, azaz boka fölé érő zoknikat részesítem előnyben, mert a térdzokni zavar, melegnek találom, a bokazoknik pedig inkább kerékpározáshoz, futáshoz jobbak.

Vastagságra télen sem választok hideg időre való vastagabb anyagú zoknit, mert nem fázós a lábam és egy jó minőségű, merino túrazokni hidegben és melegben is egyaránt megállja a helyét. És itt jön az anyagválasztás kérdése. Az olcsó, Decethlonos, műszálas zoknik, nem csak hamar büdösödnek, hanem hosszabb használat során, mosás ellenére is keményedik az anyaguk és kényelmetlenebbeké válnak és elősegíthetik a “hot spotok”, azaz a vízhólyag kialakulásának kezdetét jelző égő foltok kialakulását. Ma már rengeteg márka elérhető itthon is, de zokniban érdemes a biztosra, azaz a nagy márkákra menni, még a magasabb áruk mellett is.

Ugyanis jó pár cég biztosít vízhólyag garanciát, de vannak gyártók, akik élettartam garanciát is adnak, amennyiben kilyukadna a zoknid. Nekem már cseréltek így zoknijaimat. Ilyen merino márkák a Smartwool, a Fitsok, az Icebreaker, a Darn Tough, Falke, Ortovox, Stoic, Devold, Uphillsport, Rewoolution, P.A.C. stb. 

Az Injinji, ötujjas zoknija azoknak a legjobb választás, akik lába nagyon érzékeny a vízhólyagok kialakulására. Ez a zokni olyan mint egy kesztyű, így nem engedi az ujjainkat egymáshoz dörzsölődni. Léteznek “Coolmax”-os zoknik is, amelyek azoknak ajánlott akiknek kimagaslóan izzad a lába, illetve ha nagy hőségben túrázunk, vagy zárt, Gore-tex membrános bakkancsban, túracipőben. A Gore-Tex membránnal ellátott cipőknek ugyanis gyengébb a szellőzése nyáron, mint a versenytársaié (pl. eVent membráné). Van olyan változat, ahol a zokni maga kétrétegű és a belseje egy Coolmax réteg, ami szorosabban fogja a lábat és a külső merino, vagy kevert szálú réteg csúszkál a cipőben és így segíti a lábat szárazon tartani és a kidörzsölődéstől is megvédeni. Lehetséges külön, vékony Coolmax-os zoknikat is vásárolni és akkor két zoknit veszünk egymásra. Én ezt a verziót sosem használom és mint említettem a vékony merino változatokkal küszöbölöm ki ezeket a problémákat.

No de mi történik masszívan, akár napokig tartó esős időjárás esetén, vagy olyan terepen, ahol előre tudjuk, hogy az lápos, mocsaras?

Ilyen terep többek közt Anglia, Skócia, Skandinávia és Grönland is. Ebben az esetben a legjobb választás egy vízálló zokni.

Az elmúlt évtizedben óriási fejlődésen esett át ez a piac és a technológiák is, így már nem sprőd anyagból készült zoknikat gyártanak, hanem puha, kényelmes, valóban vízálló, de közben lélegző típusokat is. Skóciában volt módom kipróbálni több gyártó vízálló termékét is, így a DexShell, a Shovers Pass és a Sealskinz márkákat mind bátran ajánlom. Tudom elsőre fura lehet egy ilyen vastagabb anyagú zoknit felvenni, de hidd el, nagyon kényelmes és a legfontosabb, nem puhul fel a bőr a lábadon úgy, mint egy sima zokniban, hiszen az megtöbbszörözné a vízhólyagok, berepedések, majd elfertőződések arányát.

Mint láthatod egy a lényeg, mikor, hova, milyen terepre, időjárási körülmények közé indulsz és ne feledkezz meg a lábfejed viselkedéséről sem!

14

Koltai Arnold

A zokni kiválasztása és helyes viselete alapvető fontosságú a nagytávolságú menetek, futások, s főleg a terheléses gyalogtúrák során, ahol saját súlyunk felett még felszerelésünk súlya is terheli testünket, s vele legfontosabb „járművünket”, a lábainkat. 

„Vigyázz a lábaidra, s a lábaid is vigyázni fognak rád.”

Hogy miként játszik szerepet a gyalogmenetek vagy futás során használt zokni a lábbelinkben, könnyen megérthető, ha ismerjük lábfejünk, valamint talpunk, mint a talajjal közvetett kölcsönhatásban lévő felület viselkedését a menet során fellépő fizikai hatások tükrében.

Fontos megértenünk, hogy bőrünk három rétegből épül fel: hám, irha, és bőralja.

A külvilágot a testünktől elzáró hámréteg tartalmazza az immunrendszerünk Langerhans-sejtjeit, melyek szerepet játszanak a külső kórokozók felismerésében és leküzdésében, míg a második rétegben, az irhában helyezkednek el a bőr verejték, faggyú és illatmirigyei. Az irhában, a bőralja határán található a bőrt tápláló érrendszer is. Feladata a bőr rugalmasságának biztosítása, energia elnyelés, a vízháztartás szabályzása és az immunrendszer támogatása. A legutolsó, s egyben legmélyebb réteg a bőralja, mely zömében zsír- és kötőszövet, s funkciója alapvetően a hőszigetelés, az energiatermelés és raktározás, valamint a nagy erejű mechanikai hatások csökkentése.

Huzamosabb ideig tartó folyamatos terhelés (gyaloglás, futás) esetén a bőrünk és a zokni között fellépő apró elmozdulások (ide-oda csúszkálás), valamint a súlyunk a talajra kifejtett nyomásának visszaható ereje által keletkezett súrlódás és a vele járó hőmérséklet növekedés miatt gyakran vízhólyag alakul ki. A vízhólyag nem víz, hanem a bőrrétegek közötti plazma, avagy szövetközi folyadék. A bőr rétegei a hő hatására elválnak egymástól, s ezekbe a zsebecskékbe (hólyagokba) plazma áramlik, hogy védje a bőrt a további sérüléstől és fertőzésektől. Vérhólyag pedig akkor keletkezik, ha az irha rétegben futó apró hajszálerek is megsérülnek és ezzel vér is kerül a folyadékgyülembe.

koltai arnold ranger terepsport

A legjobb védekezés a hólyagok kialakulás ellen, ha el tudjuk érni, hogy minél később alakuljanak ki vízhólyagjaink, melyet a lábfejünkhöz és lábboltozatunkhoz jól igazodó, puha, gyapjú anyagból, nagy nedvességszívó képességgel rendelkező zoknikat használunk. A gyapjú segít a láb hőmérsékletének regulálásában és igen jó nedvesség elvezető képessége miatt szárazon tartja a lábfejet. Fontos, hogy a zokni anyaga jól lélegző legyen, s ne gyűrődjön könnyedén, melyhez megfelelő vastagsága segíthet minket.

A gyapjúzoknik mellett alkalmasak lehetnek a hálós szövetű, szintetikus (pl. nylon-spandex), a bőrhöz jól illeszkedő, jó nedvességelvezető zoknik is, azonban minden ember más, így mindenkinek saját tapasztalatai alapján érdemes ezekből választani.

A zokni megválasztását mindig ajánlatos a használni kívánt lábbeli gondos kiválasztásával és a zoknival történő „házasításával” megtenni. A legjobb zokni sem véd eléggé, ha cipőnk, vagy bakancsunk nem kényelmes, vagy méretben nem optimális. Itt figyelmesen válasszuk meg a bakancsunk lábboltozati, tehát belső magasságát, és ne csak a lábbelink hosszára figyeljünk!

Hosszabb időn keresztül terhelt lábunk biztosan meg fog duzzadni, ami befolyásolja a komfort érzetünket és a hőtermelést is. Ezért is használtuk például a Ranger Iskolán az egyik pár bakancsunkat Regular, míg a tartalék párat Wide méretben, hogy amikor bakancsot kell cserélnünk bedagadt lábbal, a tartalék bakancsunk kényelmesebbé vált duzzadt talpunk és bokánk számára.

További jó védekezés, ha tapaszokkal, úgynevezett „Moleskin” vagy „KT Tape Pro” csíkokkal védjük a bőr azon felületeit, melyek igen kitettek és hajlamosak a hólyagosodásra (sarok, nagy és kis lábujjak, talp párna, talp élek, stb.).

Következő praktika lehet, hogy nem egy, hanem akár két-három pár zoknit is viselhetünk egyszerre menet közben, melyeket meghatározott időnként, vagy távolságonként cserélünk.

Kiemelten fontos, hogy a zoknik alkalmazása mellett adjunk lehetőséget lábunk szárazon tartására, melyet zokni cserével, finom réteg hintőporral, és szellőztetéssel, vagy ezek kombinációjával érhetünk el a rendelkezésünkre álló idő függvényében. A felvizesedett (kiázott) bőr sokkal gyorsabban fog hólyagosodni és leválni, így amikor csak tudjuk, szárítsuk a bőrfelületet.

Hólyagosodás esetén igyekezzünk minél hamarabb kiszúrni a vízhólyagot, de ügyeljünk a fertőzés és idegen anyag sebbe kerülésének megakadályozására, mert a később gyulladásban lévő lábunk további problémákat fog okozni. Használjunk steril tűt és fertőtlenítőt, majd s fent már említett tapasszal ragasszuk le a bőrt, alkalmazzunk minimális hintőport, ha szükséges, vegyünk fel egy tiszta és száraz pár zoknit és folytassuk az utunk.

Egyénileg változik, hogy ki mennyire izzad és mikor fog hólyagosodni, de a lábunk folyamatos edzésével, rövidebb, majd később hosszabb távok megtételével, a lábunk kitett bőrfelületeit meg tudjuk keményíteni, mely szintén kitolja és javítja a hólyagok kialakulási idejét. Az ilyen bőrkeményedések ellenállóbbak a menetek során fellépő hőterhelésnek.

Amennyiben nem lehetséges lábunk szárazon tartása (lápos, vizes környezet, szakadó eső, stb.), törekedni kell vízálló bakancs és víztaszító zokni alkalmazására. Ez akkor javasolt, ha a kinti víz mennyisége jóval meghaladja a saját izzadásunk mértékét, s így fontosabb a víz kint tartása, mint az izzadtság elvezetése a bőr felületéről. Ezzel csak időt nyerünk, de előbb vagy utóbb fel fog vizesedni a talpunk. Ha már kikecmeregtünk a vizes környezetből, cseréljük le vizes bakancsunkat, melyet igyekezzünk kiszárítani, hogy minél hamarabb ismét használhassuk primer lábbelinket. A tartalék cipó, vagy bakancs általában sosem olyan kényelmes, mint az elsődleges használatban lévő.

Kiemelten vigyázzunk a bőr ráncosodása és törékennyé válása miatti gombás fertőzések elkerülésére, melyet lábunk lemosásával, fertőtlenítésével és kiszárításával érhetünk el. Mint mindig, itt is a távolság-idő optimalizásálásra törekedjünk.

Mérlegeljük mennyi idő alatt kell mekkora távolságot megtennünk úgy, hogy legyen idő a lábaink ápolására, óvására. Nincs semmi gond, ha csak egyszeri terhelés hatásait kell majd orvosolnunk és nincs folytatása a terhelésnek, de amennyiben napokig, netán hetekig folyamatosan teljesítenünk kell, akkor jó stratégia és felszerelés nélkül jó eséllyel megtanuljuk a vízhólyagokkal és gyulladással járó fájdalom minden fajtáját.

14

Válogatás szerzőink fotóiból, képeiből

Free Joomla Lightbox Gallery
Utoljára frissítve: hétfő, 04 szeptember 2023 00:16

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk