Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Ispánki Zoltán ultrafutó javaslata a Szénás Kör

  • Állapot: Aktuális

"Ispi" - gyakran olvasható, hallható ez a becenév a futók között. Ez nem véletlen. Ispánki Zoltán legendás alakja a magyar futótársadalomnak, az ultrafutás hajnala óta rendszeresen és kitartóan részt vesz a versenyeken és közösségi kommunikációban. Kimagasló eredményekkel rendelkezik, de valahogy ezeket sohasem hangsúlyozza. Tőle a Szénás Kör ajánlása is valahogyan más.

20 nov. 2018 Hozzászólás: Hozzászólás  
Ispánki Zoltán ultrafutó javaslata a Szénás Kör Foto: Ispi, Szénás Kör

Már jó régóta ismerjük egymást, talán méga 90-es évekbeli Bécs-Budapestről... Kicsit frissítsed fel kérlek a biográfiádat!

Ispánki Zoltán a nevem (futókörökben Ispi). Az Államkincstárban hivatalnokként dolgozom, a "szürke" hétköznapokon vagy befutok reggel munkába, vagy haza munka után vagy mindkettőt, így ezek az edzések a lehető legkevesebb időt veszik el a családtól. Szabadidőmben próbálunk a feleségemmel minél több minőségi élményt gyűjteni, akár sportosan kirándulva, akár a szűkebb és tágabb világot közösen felfedezve. Még a leány/legénybúcsúnkat is közösen tartottuk, stílszerűen a Kinizsi Százast együtt teljesítve... Zsuzsa nagyon komoly segítséget és biztos hátteret jelent nekem mind a hétköznapokban, mind az erőpróbáknál, ahol legtöbbször ő kísér. A futásban/sportban az az elvem, hogy mindenki képes még többet kihozni magából. Érdekes kérdés számomra az egyéni határok kitolása, a motiváció fenntartása és a fejlődési utak keresgélése.

Mik a legszebb és legnehezebb futó és/vagy más sport élményeid?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

1980-ban kezdtem a versenyszerű sportot, atlétikával, majd volt egy néhány éves kitérőm az öttusához - gyakorlatilag azóta megvan a rendszeres sportolás. A maratoni távon 19 éves koromban (1989) indultam először, egy ideig még számoltam is a teljesítéseket, de az 50. után már ez sem tartottam fontosnak... Az első igazán hosszú futásom a Kinizsi Százas volt 1991 tavaszán, utána több aszfaltos (Bécs-Bp., 100 km-es,12 és 24 órás futások) verseny és jó néhány terepfutás. A Spartathlont kétszer teljesítettem, ezek nagyon szép emlékek. Terepen ami még számomra emlékezetes, az a Kinizsi 100 oda-vissza lefutása. Legnehezebb futásaim a Terep Ultra VB-khez köthetők, ahol a válogatott mez plusz motivációt jelentett abban, hogy mindent kihozzak magamból. No és igazából a könnyűnek tűnő versenyeket is meg tudja magának nehezíteni az ember, ha eléggé elszánt vagy elbizakodott :-)

Szénás Kör - neked talán általában rövid lehet, de tudom, hogy mindenféle távokon indulsz. Itt mi volt a motivációd?

A Szénás Köröket egy edzett futó/túrázó viszonylagos rákészülés nélkül teljesíteni tudja és mivel az útvonalak közepesen nehéz terepen vezetnek, nem túl megterhelőek, akár a mindennapos edzéstervbe is beilleszthetők, már csak ezért is szerettem volna kipróbálni, amikor először hallottam róla. No és a Budai-hegység és a Pilis is "hazai pálya" nekem, gyerekkorom óta itt futok.

Mit és hogyan frissítettél közben? Mennyire táplálkozol tudatosan egy  versenyen és a hétköznapokban?

Külön - fizikailag - nem készültem; mivel az érintett területeket elég jól ismerem, így a tájékozódással sem volt gond. Legfőképpen a pontok memorizálása volt a plusz feladat :-)

A frissítésem a lazább körteljesítéseknél víz/tea + kis szendvicsfalatkák voltak, míg a hajtós futáson Perpetuemet, vizet, illetve energiaszeletet fogyasztottam. Mind a hétköznapokban, mind futások/versenyek alatt igyekszem odafigyelni a táplálkozásomra/folyadékfogyasztásra, vegetáriánus vagyok.

Te milyen felszerelést használsz, mit javasolsz a hosszú futásokhoz?

Futásnál a minimalista gondolkodást követem általában. Én mindig a lehető legkevesebb, még szükséges felszerelést/futóruhát veszem föl, előre átgondolom, hogy kb. mennyi italra/ételre van futás közben szükségem, illetve azzal is számolok, hol van pótlási lehetőség és ennek megfelelően készülök a frissítéssel, itt is a minimumot célozva. Hosszú futásnál sem szoktam túlságosan változtatni, esetleg egy kissé párnázottabb cipőt húzok.

Régóta gyűjtöd a kilométereket. Nem unod még? Egyáltalán meg lehet unni a sok ultrát? Mik a további terveid a futásban, a sportban?

Az az elvem, hogy az embernek törekednie kell arra, hogy kihozza magából a legjobbat - más kérdés, hogy ez a legtöbb éppen egy pályacsúcsot jelentő szárnyalást jelent, vagy szintidőn belül egy perccel bevánszorgást. Adott pillanatban, adott állapotban, adott helyzetben kell a maximumot adni. Mindig kell valami megfogható, de kellő kihívást jelentő célt kitűzni, amiért rendesen megküzd az ember a mindennapok során. Tervben van még a Spartathlon teljesítése a jövőben, illetve ismét annyira megerősödni, hogy hosszú távon, terepen is tudjak 6 percen belüli átlagiramot menni.

Egy olyan tapasztalt futótól, mint Te vagy különösen értékesek a tanácsok. Mik a tanácsaid a Szénás Körrel kapcsolatban?

Aki még nem járt az útvonalon, annak azért ajánlom, mert csodaszép helyeket fűz fel és viszonylag rövid időn belül végig lehet járni a köröket. Aki meg ismeri ezt a tájat, annak azért ajánlom, mert van egy megfoghatatlan varázsa, amit csak ott lehet megérezni. Szerintem bárki, aki túrázott/gyalogolt már egyben 3-4 órát, nagy élményekkel gazdagodva teljesíteni tudja a kis kört, aki edzettebb, gyakorlottabb, annak a nagy kör az igazi csemege. És a táj, útvonal mellett az esemény lebonyolítása is egy olyan nyomós érv, amit meg kell, hogy említsek: a személyes kapcsolat a szervezőkkel, az ajándékok, az odafigyelés... Nekem ezek olyan fontos dolgok, amelyek manapság eléggé ritkák. "Brekasz" nagyon jól megalkotta ezt: a jelentkezés/pontok kialakítása/teljesítők fogadása mind szerves egésszé áll össze.

A célba érés nekem igazi ünneppé vált a kézfogással, éremmel, hűtőmágnessel, borral :-)

Köszönjük, további sok izgalmas és értékes kilométert!

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: kedd, 20 november 2018 23:03

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk