Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Huawei Watch GT2 okosóra teszt - terep vagy nem terep?

A téli szezon a tesztekről is szól, ilyenkor lehet sokkal több figyelmet szentelni egyes eszközöknek, kevesebb a verseny, több az alapozó edzés idő. Kivéve a téli sportokat űzőknak… A maga nemében a Huawei Watch GT2 igazán különleges óra. Nem szeretem az “okosóra” kifejezést, el is tekintek tőle a továbbiakban, de a mai szóhasználatban ez az óra igazán “okos”.

20 dec. 2019 Hozzászólás: Hozzászólás  
Huawei Watch GT2 okosóra teszt - terep vagy nem terep? Foto: Huawei és Tóth Viktor

(Az óra két változatban kapható a teszt a nagyobb méretű és ezzel nagyobb teljesítményről szól, a technikai adatok alapján a kisebb valóban kevesebbet is bír.)

Az első benyomás nagyon tiszta: elegáns, letisztult és szép dobozt kaptam kézhez. A csomagolás belseje is hasonló, semmi extra sallang, céltudatosan szép. Az óra maga ezeken túl funkcionálisan jól kialakított, ráugrik az ember kezére.

Persze előbb érdemes bekapcsolni, feltölteni, beállítani. Itt számomra volt egy kis bökkenő. Az óra beállításaihoz csak mobil applikáción keresztül lehet hozzáférni, amely telepítése egyszerű ugyan, de minden létező jogot elkér, az elutasítás esetén pedig nem is enged tovább a használathoz. Ez nekem túl erőszakos, nem szeretem. De aki ezen túlteszi magát, annak gyerekjáték a beállítás, telepítés, finomhangolás. A mobilos applikáció szintén korrekt, intuitív a kialakítása, elrendezése, jól használható már az első perctől fogva.

Hétköznapok

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Tökéletes. Néhány apró negatívumtól eltekintve nagyszerűen használható a mindennapi életben, ahol fontos a fittség, az egészségi állapot nyomon követése. Az alvás közbeni mérések nagyon hasznosak, kényelmesen kivitelezhetőek - egyszerűen nem kell csinálni semmit, az óra figyeli és kiszámolja az értékeket, ezekből pedig nagyon jó eredményt készít.

huawai watch gt2 teszt 20191119 162539

Normál aktív életmódhoz (teremben, otthon, “hétköznapi” körülmények között), könnyen és jól használható. Sokféleképpen mér, jók a sportóra funkciói, a GPS pontos, a pulzust megszakítás és mindenféle kényelmetlenség nélkül méri.

Jópofa funkció az óra számlap személyre szabhatósága, az elegánstól, a versenyzőin keresztül az expedíciós kinézet pillanat alatt cserélhető.

Ez a nagyobb 1,39” átmérőjű variáns (45,9 x 45,9 x 10,7 mm, 41 g, 455 mAh) 3D-s, szélein gravírozott védőüvege kiemelkedik a keretből, mintha „kiugrana” az AMOLED panel, és ez nagyon jól áll neki, ugyanakkor valószínűleg sérülékenyebbé teszi, tehát óvatosabban kell bánni vele (erre a terepen részben kitérek).

Ami nem tetszett a hétköznapokban sem (bár itt messze nem volt annyira zavaró, mint sportolás közben) az az, hogy gyakran kényelmetlen a képernyő bekapcsolása a csukló forgatásával. Ugyanis akkor hosszú munkaidejű egy feltöltéssel az óra, ha a képernyő 5 sec után kikapcsol és ezt vagy gombnyomással vagy csuklóforgatással oldjuk fel. Alapvetően jó ötlet és használható is, csak sportágtól és aktivitástól függően okoz kisebb-nagyobb kényelmetlenséget.

huawai watch gt2 teszt 4

A bölcső USB-A végét számítógépre csatlakoztatva se történik a töltésen kívül más. Pl. adatátvitel. Ez szomorú mert BT kapcsolaton az média állományok mozgatása fájlonként egy-két perc, albumonként pedig… hagyjuk. Igaz, ez a háttérben is működik, ott lehet hagyni, de WiFi-n keresztül jobb lenne. Mert az óra nagyszerűen működik zenelejátszóként is! Igaz nekem ez teljesen felesleges funkció, ahogyan azok a jól működő tulajdonságai is, hogy elmondja, amit szeretne, figyelmeztet és segít. Működik, szuper. Aki szereti, az örömét leli majd benne.

Az mondjuk tényleg jópofa, hogy az órával tökéletesen lehet telefonálni, igazi James Bond film érzést adva a hétköznapokhoz. Villamoson, metrón is tiszta és érthető volt a hangkapcsolat. Ehhez képest furcsa, hogy csak 10 névjegyet enged meg tárolni, hiszen mi értelme a kiváló telefonálási minőségnek, ha a minimális adattöbbletet nem engedi kezelni…?

Az óra megjeleníti az általunk kiválasztott alkalmazások értesítéseit, üzeneteket. Az NFC hiánya miatt viszont digitális pénztárcaként nem működik, pedig az eleganciája miatt ez illene hozzá. Saját wifi sincs,így a GT2 önálló netes működésre nincs felkészítve, csak mobillal együtt használható.

Sport

A sportos kérdésekben már nem volt ennyire rózsás a helyzet. Ami számomra fontos szempont - hiszen főleg terepen sportolok, terepfutás, terepkerékpár, tereptriaton és OCR akadályfutás -, hogy az eszköz vizesen, sárosan, szélsőséges viszonyok között is jól működjön.

A terepen is tűélesen látható és olvasható kijelző azonban a kiemelkedése miatt több alkalommal került kapcsolatba a természet elemeivel, mint jó lett volna. Eddig nem történt semmi baja, tehát erős és szilárd az anyag, de nem volt jó érzés hallani, érezni ezeket az ütődéseket.

huawai watch gt2 teszt 20191119 162242

Igaz, sehol nem említik, hogy a Huawei Watch GT2 ilyen outdoor óra lenne, így a tapasztaltak nem mondanak ellent az óra reklámjának - de terepen  a használhatósága nagymértékben romlik. Nem pontos, kihagy, nem megbízható. Igaz, ezt csak a nehezebb körülmények között teszi - sár, jeges eső, nagy szél, … 

A GPS tereptől függően néha kihagy, pontatlan. A pulzust sem méri rendesen, kihagy vagy rossz értékeket mér.

Az üzemidőben tapasztaltak némileg árnyalják a reklámot: ugyan 2 hetet nem bírt ki a 100%-ról 5%-ra csökkenéshez, ezt sikerült 8 nap alatt megtennem, de ebben volt 10 óra edzés (bicaj, futás) és alváskövetés, stresszmérés, zenehallgatás és telefonálás is. Így azt gondolom ez a része kiválóan vizsgázott az órának!

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Technika

Az új Kirin A1 processzor adja a működéséhez szükséges erőt, de a processzor tartalmazza az audio részt és a memóriát is. Kisebb energiafogyasztást és audio késleltetést tesz lehetővé és az adatok Bluetooth 5.1 / Bluetooth Low Energy (LE) 5.1-en közlekednek.

2GB méretű belső tárhelye van a zenéknek.

Összegzés

Elegáns és a mindennapi edzésmunkához, a hétköznapok egészséges életviteléhez kiváló eszköz. Sok olyan funkcióval, amit a legtöbben ki tudnak használni, ha figyelni akarnak az egészségükre. Ugyanakkor komolyabb sportolásra biztosan nem ezt ajánlanám (legfeljebb második hétköznapi órának), kezdve pontatlanságtól, az adatkezelés problémáin át a nem rugalmasan alakítható edzésképernyőkig.

Hivatalos weboldal: consumer.huawei.com

Utoljára frissítve: péntek, 20 december 2019 13:15

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk