Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

EDC 25 taktikai hátizsák teszt (+videó) Kiemelt

A GFC EDC 25 hátizsák a "5.11 RUSH12" alapján gyártott taktikai felszerelés. A videóban minden részletében bemutatom a zsákot, beszélek az előnyeiről - a hátrányairól csak azért nem, mert azok lényegében nincsenek! Tökéletesen használható a mindennapokban, egy napos outdoor tevékenységhez, de akár rövidebb, 2-3 napos minimál túrákhoz is. A kialakítása alkalmassá teszi gyors, dinamikus mozgásra teljesen megpakolt állapotban is, ezért airsofthoz és hátizsákoló edzésekhez is kiváló.

11 okt. 2020 Hozzászólás: Hozzászólás  

Első benyomások

Profi. Abszolút az első benyomás. Már a látvány is az, de amikor kézbe vettem, akkor a súlya, az anyaga, a stabilitása, a kiegyensúlyozottsága (ez később lesz lényeges szempont), a felfüggesztések kialakítása... mind abszolút felsőkategóriás zsákot mutattak.

Mivel az eredeti modell (az 5.11 RUSH12) volt a kezemben, az összehasonlítás sem volt nehéz. Igaz azt nem teszteltem hosszabb ideig, csak egy boltban jártam körül, de az első benyomások alapján alig volt különbség e kettő között. A GFC zsák anyaga kicsit durvább felületű, emiatt merevebb, nem hajlik olyan könnyen - de ez a terepen nem is feltétlenül probléma. A használat során ez is kiderült.

A szín ("Polish WZ.93 Woodland Pantrher") nagyon szép, kellemes, lekerekített terepminta, a német "flecktarn" és az US "woodland" keveréke, némileg módosított árnyalatokkal. Az első ilyen mintás felszerelésem, de rögtön szimpatikus volt.

GFC EDC 25 tactical backpack test main2

Adatok

Méret: 420x280x220 mm

Űrtartalom: 25 liter (én kicsit nagyobbnak mértem, 28-30 liter között)

Súly: 1205 gr

Anyag: 1000D nylon

Tervezés, anyagok

Minden részlet és apróság teljesen megfelel az eredeti 5.11 zsáknak. 1000D elég merev anyag, pontosan és erősen kivitelezett varrások, illesztések. A csatok, zippek, pántok mind magas kategóriás termékek, nincsen "elnyúlós" érzése az embernek, amikor kézbe veszi a GFC terméket!

A MOLLE rendszer megvalósítását külön kiemelném, mert nagyon erősen és jól használhatóan készítették el. Nem túl szoros, de nem is lifeg, amit az ember felszerel rá, az stabilan áll a helyén, nem lötyög, nem csúszkál. Mégsem túl merev ahhoz, hogy az átszerelés nehézkés lenne!

GFC EDC 25 tactical backpack test 20200916 174337

Részletek

A zsákot első pár alkalommal rövid túrákra vittem. Kényelmes és praktikus volt, nagyon jól feküdt a hátamra akármilyen terepen voltam. Szeretek gyors tempóban menni, néha belefutni a gyaloglásba (terepfutóként ez már "szakmai ártalom"), de a felfüggesztés és a párnázottság egyetlen alkalommal sem volt kellemetlen, kényelmetlen. A csatok, hevederek könnyű és gyors állítást tesznek lehetővé, akár menet közben is lehet finoman szorítani - lazítani, a sebességnek megfelelően a háthoz illeszteni.

Minden zsebe, rekesze könnyen elérhető, jól pakolható, az ivózsák elhelyezésének több módja is van.

A rövidebb, könnyebb használat után elvittem 3 napos túrára. Igaz hogy nyár volt, így nem kellett téli holmit és extra felszerelést hordozni, de a kis zsák a névleges 25 liter űrtartalmával (ami szerintem kicsit több) és 1-2 extra MOLLE zsebbel bőven elég volt minden szükséges felszerelés hordozására (ponyva, függőágy, meleg ruha, poncsó, EDC csomag, napelem,3 literes ivózsák, élelmiszer, elsősegély, szerszámok és egyéb apróságok). Ezzel a 10-12 kg súllyal is nagyon kényelmes volt, semmi problémát nem okozott a gyors tempó vagy akár a kocogás sem.

A derékpánt ebben az esetben viszont már hiányzott. Nem volt kényelmetlen a zsák, de nagyobb oldalirányú mozdulatok, ugrások esetében már nem tudott teljesen stabil maradni a hátamon. Ugyanakkor a zsákon két csatot biztosítottak ahhoz, hogy derékpántot lehessen hozzá csatlakoztatni. (Érdekes, hogy az 5.11 cég "RUSH72" zsákja rendelkezik derékpánttal, az ahhoz nagyon hasonló First Tactical cég "Specialist 3Day" zsákjának viszont külön lehet megvenni a derékpántot - ezek oka az eredeti katonai/taktikai felhasználás specialitás igényei).

GFC EDC 25 tactical backpack test 20200916 173516

Természetesen a kedvenc túrámmal is teszteltem a zsákot: több napos erdőjárás árkon-bokron át, toronyiránt. Bármilyen bozót, cserjés, sűrű aljnövényzet került elénk a zsáknak meg sem köttyant. Az elmúlt 5 hónapban, számos bozóttúra után sincsen rajta észrevehető sérülés!

Anyaga merev, ezt minden szempontból jól szolgálja a zsák felhasználási céljait, ugyanakkor városi zsáknak egyetlen szempont szerint nem tökéletes (noha én ott is használom, mert annyira kényelmes és praktikus): ez pedig a cipzárak nehezebb kezelhetősége a sarkoknál, ahol megtőrnek. Itt néha oda kell figyelni ahhoz, hogy át lehessen húzni őket a töréseken.

Nagyon tetszett a nagy rekeszben található 3 zseb: két hálós cipzáras a kisebb holmiknak, amelyekre ritkábban van szükség (azokat a kisebb külső zsebekbe tehetjük), illetve a hátnál lévő nagy tartó, ahol laposabb, szögletesebb dolgokat (ponyva, serpenyő, edény, ivózsák, füzet, laptop...) tarthatunk.

A hátnál lévő külső nagy kétirányú cipzáras zsebben szintén laposabb dolgokat tarthatunk, ha tele a zsák, akkor az ivózsáknak a tökéletes helye. A merevító műanyag lap kivehető és számtalan módon felhasználható szükség esetén! Csonttörés ellátásánál sín, tábori ásó, tűznél szélfogó,...

+ ami tetszett

  • MOLLE
  • gyorskioldós vállpánt
  • közepesen merev, de rugalmas belső szerkezet, amely kivehető és akár csonttörés esetén rögzítőként is használható (de a műanyag lapot számos más hasonló helyzetben fel lehet használni)
  • 16 kisebb-nagyobb rekesz, zseb - ebből a legnagyobb teljesen körbezippzárazható, ezért gyorsan és praktikusan pakolható, de még itt is van külön 2 cipzáras és egy nagy tároló zseb
  • a zsák hátánál lévő kétirányú cipzáras zsebben akár ivózsákot, akár laptopot, akár füzetet biztonságposan lehet tárolni
  • 2 lezárható ivózsák kivezetés

- ami nem tetszett

  • az anyag merevsége miatt a nagy rekesz és az elől lévő kis zseb kétutas cipzárjai a sarkoknál nehezebben húzhatóak
  • nincsen derékpánt (nem egyértelműen rossz pont, hiszen az eredeti felhasználás - taktikai mellénnyel vagy taktikai övvel együtt - miatt nem is szükséges, de két csatot beépítettek, ahova 1-2 pillanat alatt fel lehet szerelni egy derékpántot)

Ajánlás, összegzés

 

Technikai mátrix

Súly

         

a 1,2 kg önsúly a méret és az anyagok minősége miatt maximálisan elfogadható

Anyag

         

erős, jól megtervezett és mindenhol megfelelően alkalmazott anyagok

Kezelhetőség

          az anyag merevsége miatt a cipzárak nehezebben használhatóak azokon a részeken, ahol derékszögben megtörnek

Felfüggesztés

         

erős és kényelmes, minden mozgásnál jól testreszabható

Felső zseb

         

teljesen nyitható, könnyen és gyorsan pakolható

Kis zsebek

           mindennek megvan a helye - semminek sem sok, de pont elég

MOLLE

         

erős, stabil, jól kezelhető

Hordheveder

         

nem lehetett annyit pakolni a zsákba, hogy ne legyen kényelmes - még téglából sem

Külső pántok

         

simán, finom és pontosan működnek, pont ott vannak, ahol valóban hasznosan tehetik a dolgukat

Esővédelem

         

nincsen külön esővédő huzat

bár az anyag magában erősen vízálló, de telepakolva átszivároghat a víz egyes helyeken

Lelőhelyek (megbízhatóak, korrektek)

GUNFIRE (lengyel)

 

Utoljára frissítve: csütörtök, 17 december 2020 21:27

Média

í
GFC EDC 25 taktikai hátizsák teszt Outdoor Tactical Sport

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk