Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Haix Nepal Pro Desert bakancs teszt

Mi a különbség egy túra és egy katonai bakancs között? A Haix Nepal Pro segítségével ebben a tesztben erre a kérdésre is keresünk válaszokat, figyelembe véve, hogy mindkét kategóriában nagyon sokféle különböző igényre készülnek cipők, így nem lehet éles határt húzni közöttük. A túra célú felhasználás oldaláról kezdtük a tesztet...

(a HAIX Nepal Pro bakancs egyik változata félig-meddig a Magyar Honvédség hivatalos lábbelije, de a teszt ettől a ténytől függetlenül született)

29 máj. 2020 Hozzászólás: Hozzászólás  

Amikor katona voltam, még más világ volt, akkor a katonai bakancs (a „surranó”) alig néhány szempontnak kellett megfeleljen: olcsó előállíthatóság és tartósság. A kényelem, a hatékonyság, a használati értéket növelő apró, de fontos részletek nem játszottak szerepet. Az akkori turista bakancsok összehasonlíthatatlanul jobbak voltak, igaz árban és előállításban sem lehetett összemérni a két kategóriát.

Ez azóta nagymértékben változott, hiszen valószínűleg a katonai tervezők is rájöttek arra, hogy egy jól megtervezett és legyártott bakancs egy-egy pillanat előnyt is jelenthet egy harci szituációban, amin életek múlhatnak.

A Haix cég nemcsak katonai, hanem többféle különleges célra gyárt lábbeliket (tűzoltóknak, rendőröknek, hegyimentőknek, …). Ugyan a Haix Nepal Pro kifejezetten katonai célú bakancs, de mégis a legjobb túrabakancsokkal vetekszik több tulajdonságában.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A dobozt kinyitva az első élményem a „hű, ez mekkora cipő”! Nagy és robusztus. Kézbe véve a következő élmény a „mégis milyen könnyű” volt. Azonnal hihetetlenül komfortos, kényelmes, de az igazi erényeit a terepen, az első hátizsákos túrán mutatta meg. Azóta összenőttünk, alig várom, mikor indulhatunk új ösvényeken járni.

Kiemelt szempontok

  • stabil, merev, nagyon jól tartó felsőrész
  • kiemelkedően jó, praktikus fűzési rendszer
  • minden terepen jól teljesítő talp
  • merev, de mégis csillapító középtalp
  • vízálló és jól szellőző Gore-Tex membrán
  • extra orrvédelem
  • VIBRAM talp

Előnyök - Haix Nepal Pro

HAIX Nepal Pro test info 2

A szára elég magas és elsőre merevnek tűnik – de pár lépés után már elkezdődik az összeszokás. A sarok felett lépéskönnyítő betét van, ami a magas szár miatt indokolt, ez a túrabakancsoknál régóta megtalálható extra.

A színe miatt a kosz szinte egyáltalán nem látszik rajta! Persze a friss sár látszik, de amint megszárad, a cipő máris „elrejti” a szennyeződést. A homok, a por egyáltalán nem szúr szemet több napos túra után sem. Ilyen élményben még nem volt részem, soha túrabakancsot nem kellett ilyen keveset tisztítani! (ha nem túra szempontból nézzük, akkor az olajos, zsíros kosz persze ezen jobban látszik, mint egy fekete bakancson)

Gore-tex rétege tökéletesen működik, akár a szellőzést, akár a vízállóságot nézzük. Biztosan van különbség „gore és gore” membránok között, ebben a jobbfajta van! 27-28 fokos időben, 20-23 kg-os hátizsákos egész napos túra után sem izzadt be a lábam (na jó, csak minimálisan). Ami persze nemcsak a szagok, hanem a napközbeni lábkomfort miatt is fontos. A cipő reggelre mindig tökéletesen kiszáradt (nem volt külön szárítva!), akár szabadban, akár épített menedékben aludtam.

Fűzése ilyen bakancsnál egészen meglepő: olyan gyorsfűző rendszerről van szó, amelyet futó- és túracipőknél is ritkán lehet látni! Ráadásul tényleg mindig működött a teszt alatt: sárban, esőben, hidegben, melegben. A robusztus műanyag csat gyorsan, biztosan zárja és engedi a fűzőt, a cipőn található ringlik közül egy-egy pár pedig külön „fékkel” rendelkezik, hogy ne kelljen minden alkalommal az egész fűzőt kioldani, megszorítani. Briliáns!

A fűzőhöz egy kis gumis zseb tartozik, amelyik mint egy bölcső elrejti a hosszú zsinórt. Ez is ritka megoldás.

haix nepal pro boots test 1

A bakancs orrán egy extra erős, műanyag kopó réteg plusz egy merevítő található, amely megóvja a cipőt és a lábunkat, ha kőbe, fába… rúgnánk menet közben.

Hibák, problémák – Haix Nepal Pro

Talán egyetlen kisebb „kérésem” lenne, ha ilyet lehetne mondani, küldeni valakinek: egy ugyanilyen, de alacsonyabb szárú bakancs a túrázáshoz tökéletesen elegendő lenne, ennek a bakancsnak minden pozitív tulajdonságával.

Ár… semmiképpen nem hiba, probléma azonban lehet: ezt a bakancsot nem adják olcsón, elég mélyen a zsebbe kell nyúlni a beszerzéséhez. Ugyanakkor akinek ezekre az értékekre van szüksége, annak biztosan meg fogja érni, mert – a Haix bakancsokról hallottak, olvasottak alapján – hosszútávra lehet vele tervezni, nem fog egyhamar cserben hagyni senkit.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Igazából arra, amire használtam, tökéletesen elég, nem tudtam hibát találni benne.

Túrabakancs vs. Haix Nepal Pro: érdekes köztes helyezést adnék ennek a bakancsnak, hiszen az átlagos túrabakancsoknál nehezebb, robusztusabb, ugyanakkor a magashegyi bakancsokhoz képest dinamikusabb, könnyedebb. Ez nem is meglepő, hiszen a cipő eredeti felhasználási körében benne van a nagy teherrel végzett gyors mozgás is.

A külső VIBRAM talpa szinte egy az egyben megegyezik a legjobb túrabakancsokéval, a középtalp csillapítása pedig elég kemény a hosszú távú használathoz, ugyanakkor érezhetően csillapít futáskor vagy lejtőn gyors lefelé haladáskor.

haix nepal pro boots test 3

40 év túratapasztalata, egy aktív sorkatonai szolgálat és számos kalandtúra után nyugodtan kijelenthetem, hogy ez a katonai bakancs szinte tökéletes túrabakancs is egyben – amennyiben eltekintünk azoktól a „kellemetlenségektől” amelyek a nagyobb biztonságot, robusztusságot jelentik egy csekély súlytöbblet árán.

 

 

Talán a felsőrészt emelném ki, ahol több funkció is kiemelkedő: kezdve a merev és mégis könnyű szártól, az extra szellőzésen, a nagyszerű fűzési rendszeren és a bokavédelmen át a cipő megerősített orráig.

HAIX Nepal Pro test info 1

Technikai mátrix - Haix Nepal Pro

Súly

         

Árnyalatnyival nehezebb, mint egy átlag túrabakancs.

Anyag

         

Erős, tartós, színe pedig extra kényelmet jelent a tisztíthatóság miatt.

Kezelhetőség

         

Gyorsan és könnyen felvehető, a ki- és befűzés pedig elfáradt, elgémberedett kézzel is egyszerű.

Talp

         

 Sárban, hóban, homokban és sziklákon is stabil, biztonságos. Kicsit talán merev.

Fűzés

         

 Extra piros pont (tartósságáról egyelőre még nem tudok semmit mondani).

 Középtalp

         

 Merev és mégis jól csillapít.

Gore-tex

         

A cipő egyébként kialakított szellőzésével együtt tökéletes meleg, tavaszi időben is (nyári kánikulában még nem teszteltem).

             

Összegzés - Haix Nepal Pro

A „kis súly vs. stabilitás” összehasonlításban egyértelműen a stabilitás javára billen a mérleg nyelve, így azoknak, akik könnyű, kényelmes, futkározós bakancsot keresnek semmiképpen nem ajánlható. Robusztus, merev, erős – ehhez képest azonban meglepően könnyű.

Minden részletében aprólékosan és precízen tervezett és kivitelezett lábbeli, amit elsősorban nehéz terepre és/vagy nehéz terhek cipeléséhez ajánlunk. Talpa minden körülmények között (ahol tesztelni tudtuk december és június között) stabil és csúszásmentes talajfogást biztosít, a sarat nem gyűjti össze, könnyen tisztul.

haix nepal pro boots test trek 3

Aki szeretne nagyobb szabadságot élvezni a terepen végzett mozgásban, az biztosan élvezni fogja a bakancs robusztusságát, ami mégis biztosítja a nagy mozgásszabadságot.

Felszabadító érzés minden terepen, minden körülmények között biztonságban érezni a lábamat, a bokámat. Akkor is, amikor nagy hátizsákkal úttalan utakon, sziklás, meredek helyeken haladok. Az ezért cserében cipelt plusz súly és merevség annyira elenyészően csekély ár, hogy néha még városban is szívesen hordanám. De az is igaz, hogy a hátizsák és a felszerelés súlya nélkül, vagy túl könnyű terepen aránytalan érzés ebben a cipőben gyalogolni.

fotó

Gyártó/termék weboldala: haix.com

Partner, beszerzési hely: www.freskazone.net/

Utoljára frissítve: csütörtök, 01 október 2020 22:35

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk