Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Bán Attila, spinning instruktor és elhivatott terepsportoló Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Bán Attila a magyar terepsport reneszánszától (90-es évek) kezdve aktív és elkötelezett résztvevője mindenféle "off-road" őrületnek. Aki Ateszt ismeri tudja, hogy terepen nem ismer tréfát... Ma elsősorban terepultrákon tűnik fel, de a kerékpározás több válfajában is szakértőnek számít. Kapcsolatunkat felfrissítve kértünk tőle egy interjút.

28 aug. 2018 Hozzászólás: Hozzászólás  
Bán Attila, spinning instruktor és elhivatott terepsportoló Foto: UTH

Régóta ismerlek, de mi is ritkán találkozunk. Kérlek mesélj magadról kicsit, főleg a sporttal kapcsolatos előéletedről! 

Soha nem voltam a fenekén csücsülő gyermek,mozgásban voltam folyamatosan. Mikor megkaptam életem első orosz kerékpárját ,na ott eldőlt a sorsom, csak a bringa reggeltől estig.....Általános iskolás éveimben eléggé szerteágazó voltam sport terén.Hosszú évekig súlyemelés, kis kitérővel úszás, és a küzdősportokat is kipróbáltam. Igazából nem lett nagy szerelem egyik sem, de az úszás szeretete az megmaradt bennem....és hát a bringa!!!

Az első hegyikerékpárom vásárlása után - kb. 19 éves lehettem - elkezdtem keresni az új kihívásokat, olimpiai ötpróba, hegyikerékpár maratonok. Innentől kezdve nem volt megállás, szerelem lett belőle. Aztán ahogy általában lenni szokott, szerelem házasság, megszületett Szabolcs és Tamara. Az élet úgy hozta hogy gyermekeim édesanyától külön vált az utam, de újra boldog házasságban élek! A kedvesem maximálisan támogat, amiért hálás vagyok Neki!!!

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A kerékpározás szeretetének magját sikerült beágyazni a gyerekeimben, megpróbálták magukat diákolimpián és XCO futamokon is.

Aztán elkezdtem gondolkozni azon, hogy jó lenne egy CSAPAT-hoz tartozni .....Ekkor 2005 -ben egy internetes  cikk kapcsán találkoztam Tóth Viktor bemutatkozó interjújával és az X2S TEAM alapelveivel. Ízig vérig Magyar csapat Magyar támogatókkal, a természettel összhangban egyensúlyban! Ebben az évben csatlakozhattam is a Cross To Save csapathoz, büszkén mondhatom alapító tagként, és ez a lelkesedés azóta is töretlen!!!! A csapatomat hegyikerékpár maratonokon, terepduatlon versenyeken képviseltem és néha egy egy kitérő erejéig országútikerékpár és terepfutó versenyeken is! Mostanában terepultrákon próbálom ki magam. Munkám a szerelmem is egyben, van egy kis kerékpárüzletem Hajdúszoboszlón. Edzősködöm  SPINNING vonalon és a helyi kis futóéleteben - ALFÖLDI FÖLDÖNFUTÓK - vállalok közösségformáló szakmai szerepet!

Mik voltak a legjobb és "legrosszabb" emlékeid a teljesített versenyeken?

Igazából nincs olyan hogy jó vagy rossz verseny, mindegyikre örömmel gondolok vissza.

De talán a legkeményebbek egyike a Mecsek Hegyikerékpár maraton 2002 körül..... több napja  folyamatosan esett az eső, hol inteziven hol kevésbé.... de nem maradt el a verseny és úgy gondoltam ha már itt vagyok indulok.Olyan szinten ragadó marasztaló sár volt ,hogy lehetetlen volt a bringára felülni és elindulni.Többet cipeltem a hátamon én a gépet mint ő engem.Láttam út szélén síró versenyzőt,és volt aki bedobta a bringát az erdőbe mérgében és ott hagyta.....aztán hogy tényleg ottmaradt e azt már nem tudom. De  a lényeg hogy nem adtam fel.

El is neveztem Mocsok maratonnak :) 

Erre én is emlékszem, ott küzdöttem nyakig sárosan, de végigmentem. Meghatározó élmény! Mire emlékszel még szívesen?

x2s team

Amire büszke vagyok:

Csillebérc 24 órás MTB váltóverseny 3.hely X2S team. Ez a verseny áll a szívemhez legközelebb 2007

Nagyvárad MTB maraton középtáv 2.hely 2011

NYKSE  országúti körverseny 2.hely.2013

Tokaj Disznókő terepfutás félmaraton 2. hely, 2013

Velence 24 órás MTB maraton váltóverseny kategória 1. hely, összetett 4 .hely 2015

UTH Szentendre trail 55 km 2017

Mátrabérc trail 55km 2018

UTH Szent László trail 85 km 2018

Vérkör 77km 2018

Multisportoló vagy, sokféle sportágban, sokféle intenzitás tartományban dolgozol. Hogyan készülsz, milyen szakmai segítséget veszel igénybe?

Elvileg saját magam készítem fel. Volt olyan egy évem, amikor Lőrincz Olivérrel készültem a szezonra online, szigorú pulzuskontroll segítségével. Meghatározó, nagyon hasznos volt a későbbiekben, örülök hogy vele dolgozhattam!

Időközben kedvet kaptam és elkezdtem autodidakta módon fejleszteni magam, edzés, pulzuskontroll, regeneráció témában. Majd elvégeztem egy középfokú sportedző iskolát (fitnesz testépítés), SPINNING (R)  edzői  és POLAR (pulzuskotrol )OwnZone personal trainer végzettséget is megszereztem, amiben azóta is folyamatosan dolgozom! Fejlődni csak megfelelő pihenés mellett lehet, minőségi étkezéssel tápanyagokkal és persze felszereléssel! Tudatosabb étkezésre törekszem, tisztább minőségi táplálékbevitelre. Nagy segítséget támogatást kapok a csapatomtól X2S TEAM SALOMON 2005-től és nem utolsó sorban a SALOMON magyarországi képviseletétől 2018-tól!

Ellenfeleid, versenytársaid közül ki az, akitől tanultál, akinek a stílusa vagy az edzései példaként szolgálnak? Mi az, amit el szoktál lesni másoktól?

ban attila x2s salomon team ars

Példa értékkel bíró csapattársaim, sporttársaim, edzők Tóth Viktor, Sikter Zsuzsa, Kirilla Laci. A fiatal tehetségek gondozása, utánpótlás és a sport iránti szeretet és szakmaiság .Akit még megemlítenék, Lőrincz Olivér edzőt, ultrafutásban elért munkája elévülhetetlen!

Nagyobb részt technika sportotokat űzöl. Mit használsz most technikában, kiegészítőkben, mik szükségesek ezekhez a versenyekhez? A felszerelésed kapcsán mi a nagy álmod, mit szeretnél beszerezni, kipróbálni, használni? Miért?

Az évek során kissé "átalakultam", mostanában csak a terepfutás, amire koncentrálok, ezen belül  is a terepultrákra. Ebben minden igényt kielégítően biztosítja a SALOMON a teljes felszerelésem ehhez a márkához kapcsolódik, hosszú évek óta maximális megelégedettséggel!

Számomra tökéletes minden téren, cipőben szerintem most magasra tették a lécet az S-LAB ULTRA szegmensben .....S-LAB SENSE ULTRA ,és S-LAB ULTRA a társaim terepfutásban (tökéletes csillapítással stabilitás), és a SONIC RA az aszfaltos edzéseimben. Szigorú pulzuskontroll SUUNTO technikai támogatással.

A pihenésről, a hobbiról is beszéljünk, hiszen minden sportolónak szüksége van a minőségi pihenésre. Milyen pihenéssel segíted az edzéseidet?

Aktív pihenés, örömbringázás, túrázás és ha sikerül horgászat. Szeretem a magányos órákat, futni is egyedül szoktam. Nekem ez adja meg a nyugalmat!

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Nem túl szakmai kérdés, de fontos és érdekes téma: mi a kedvenc könyved, filmed, zenéd?

Főként sportszakmai könyvek amik mostanában lekötnek, több idő kellene ....Fantázia filmek, sci-fi, lélektani drámák. Zeneileg nincs különösebb stílus....de  hazai vonalon: Ágnes, Havasi Balázs , Ákos.

Számodra mi a "Terepsport 10" parancsolat, amit mindenképpen be kell tartani annak, aki be akar jutni a célba.

Egy és legfontosabb ....SOHA NE ADD FEL!!!

Köszönjük, hamarosan összefutunk a terepen B-)

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

ban attila x2s salomon team 3

Utoljára frissítve: kedd, 28 augusztus 2018 15:11

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk