Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Biztos, hogy a több edzés a jobb?

Már korábban is felvetették, hogy a testedzés olyan kompenzációs folyamatokat indít be, amelyek csökkentik a súlyvesztést. Egy új amerikai tanulmány kimutatta, hogy a kompenzáció mértéke növekszik a testedzés mennyiségével. Átlagosan csak minden negyedik ember nem reagál a fokozott fizikai igénybevételre a kalóriabevitel növelésével.
18 aug. 2009 Hozzászólás: Hozzászólás  

A feltevést miszerint a nagy mennyiségű edzés olyan kalóriabeviteli kompenzációt indít be, amely megakadályozza a várható fogyást, egyelőre csak nagy mennyiségű edzések hatásának vizsgálata sejteti. Az új tanulmány a fogyás aktuális és előre várható mértékét különböző mennyiségű edzésprogramok esetén kontrollált klinikai vizsgálatban ülő életmódot folytató, túlsúlyos illetve elhízott (BMI: 31,7), már nem menstruáló nők körében vizsgálta.

A vizsgált nők átlagéletkora 57,2 év volt, és minden résztvevő vérnyomása 120 és 160 Hgmm közé esett. A vizsgálatban természetesen nem vehettek részt olyanok, akik előzőleg stroke-on, vagy szívinfarktuson estek át, valamint azok sem, akik általános egészségügyi állapotuk miatt nem edzhettek volna biztonsággal. A kontrollcsoport tagjait - akik nem végeztek testmozgást - arra kérték, hogy a vizsgálat 6 hónapja alatt ne változtassanak étkezési szokásaikon és megszokott aktivitási szintjükön. Minden résztvevő lépésszámláló segítségével naponta beszámolt a megtett lépések számáról, és egy kérdőív kitöltésével havonta adott számot egészségügyi állapotának alakulásáról. A testedzésben résztvevőket három csoportra osztották, ők 6 hónapon keresztül heti 72, 136 illetve 196 percnyi közepes erősségű testedzést végeztek.

Az eredmények szerint nem volt különbség a fogyás várható és valós mértékében azokban a nőkben, akik 72 illetve 136 percnyi edzést végeztek hetente: mindkét csoport testsúlycsökkenése kis mértékben meg is haladta a várható mennyiséget. Ezzel szemben a 194 perces edzéstervet abszolválók csak az előre várható testsúlycsökkenés mintegy felét érték el.

"Az eredményeink azért kiemelkedően fontosak, mert a legtöbb útmutató a fogyni kívánóknak heti 200-300 perces testedzést javasol, mi pedig bebizonyítottuk, hogy ilyen mennyiségű testedzés kompenzációt indít be, aminek a következménye a várható mennyiségnél jóval kisebb mennyiségű fogyás lesz" - írják a kutatók. Ismert már néhány tanulmány, amely azt bizonyítja, hogy a megfigyelt kompenzációért az energiabevitel növekedése, nem pedig az anyagcsere megváltozása, és nem is az edzéseken kívüli aktivitás fokozódása felelős. Ezek a korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy vannak olyan egyének, akikben a kompenzáció nem indul be, az ő testsúlycsökkenésük megfelel a várható testsúlycsökkenésnek.

...

Érdekes, hogy mindhárom testedzést folytató csoport tagjainak derékbősége jelentősen csökkent, ez a változás független volt a testsúlycsökkenés mértékétől, sőt azokban is megfigyelhető volt, akiknek testsúlya nem csökkent. Ez azért is roppant fontos megfigyelés, mert a testmozgás alkaformáló hatására hívja fel a figyelmet, ha pedig annak is tudatában vagyunk, hogy sok súlyos betegség vezethető vissza a hasi típusú elhízásra, talán még könnyebben állunk neki egy kis mozgásnak.



Teljes cikk: egeszseg.origo.hu

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk