Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Nyílt vízi úszás - látás és figyelem fejlesztés Kiemelt

A triatlonisták órákat gyakorolnak a medencében, hogy kifejlesszék a tökéletes karcsapást, de a versenyek során ugyanilyen fontos, hogy követni tudjuk a bólyákat és tartsuk az irányt. A látás egy olyan képesség, amit gyakorolni és tökéletesíteni kell a verseny előtt. Kövesd a következő tanácsokat a nyílt vízi úszásra való felkészülésnél.

01 ápr. 2015 Hozzászólás: Hozzászólás  
Triatlon / Ironman edzés - úszás Triatlon / Ironman edzés - úszás Michael Rauschendorfer

 

1. Csak annyira emeld fel a fejed, amennyire szükséges. Nyugodt vízfelszínen épp csak a szemeidet emeld ki a vízből.

2. Nagyobb hullámok esetén úgy időzíts, hogy egy hullám tetején nézz ki, így fogsz látni a legtöbbet. Érezd, ahogy a tested emelkedik és süllyed a hullámokkal, és ennek megfelelő ritmusban nézz ki.

3. Amikor a látásviszonyok bizonytalanok, emeld különösen magasra a fejed, de próbáld a kinézések számát minimalizálni. Igazodj tereptárgyakhoz és a többi úszóhoz, amikor oldalra nézve lélegzel.

4. Ne vegyél levegőt amikor előre nézel. Különítsd el a két cselekvést: nézz előre, aztán rögtön fordítsd oldalra a fejed a levegővételhez.

5. Amikor arra készülsz, hogy kinézel, nyomj lefelé a kézfejeddel és a karoddal a karcsapás fogás fázisánál. Ez enyhén meg fogja emelni a felsőtestedet, és könnyebb lesz felemelni a fejed.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

6. Hajltsd ívbe a hátad amíg a fejed kiemeled. A lábaid és lábfejeid így a vízfelszín közelében fognak maradni, minimalizálva a víz alatti ellenállást.

7. A kinézés pillanatában tempózz különösen erősen a lábaddal. Ez segíteni fogja, hogy tartsd a tempót, és megakadályozza hogy a lábfejeid lesüllyedjenek.

8. Nézz ki 2-3-szor egymás után (minden második karcsapásnál). Az első kinézésnél nézd meg, hol van a bólya, a másodiknál igazítsd hozzá az irányodat, a hatmadiknál pedig ellenőrizd, hogy jól helyezkedtél-e. 20-30 másodpercig ússz teljesen egyenesen, mielőtt megismételnéd ezt a módszert.

9. Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj! Tűzd ki célodul, hogy elvégzed ezeket a látást fejlesztő gyakorlatokat minden második vagy harmadik edzésednél.

A tájékozódás gyakorlása a medencében

"Tarzan"

Ússz végig egy hosszt úgy, hogy a fejed kiemeled. Ez a gyakorlat fejleszti azt a képességedet, hogy a hátad ívbe hajlítsd, extra erősen lábtempózz, és a testtartásod megfelelő legyen.

Hol van Lajos bácsi?

Használd a látásgyakorlatot arra, hogy meghatározod, hol áll az edző a medence szélén, amíg leúszol egy fordulót.

3 jobb, 3 bal, 6 szabályos

Nézz ki háromszor amíg a jobb karoddal tempózol, háromszor, amíg a ballal. Ezután tempózz 6-szor a szokásos módon, majd ismételd meg ugyanezt.

Vakúszás

Találj a medencében egy üres sávot, és ússz el a közepéig csukott szemmel. Az alapján, hogy melyik oldalon ütközöl többször másokba, tudni fogod, hogy nyílt vízi úszásnál melyik irányba kompenzálj.

Edzéstanácsok: triatlonedzo.hu

Labancz Emőke - Tóth Viktor

Utoljára frissítve: csütörtök, 21 július 2016 09:50

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk