Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

A jó kenyér, amivel a hús is helyetesíthető

A mai emberek többsége hús és zsírfüggő, ha nem kapja meg a napi betevőt, akkor éhséget érez, pánikszerűen próbál megszerezni minden elérhető forrást. Mint egy ragadozó.

Vannak, akik egyenes azt állítják, hogy semmi más nem csillapítja az éhségüket. Ugyanakkor azt a legtöbben tudják, csak nem veszik figyelembe, hogy az emberi szervezet alaptápláléka nem a hús és a zsír. Ami őket hajtja és kényszeríti az a megszokás, a nevelés és a jól/rosszul beléjük égetett reklám.

Az eredmény pedig sok civilizációs betegség, az elhízás, meg az ezzel kapcsolatos magas vérnyomás, a rossz koleszterin értékekből következő szív-és érrendszeri elváltozások, a cukorbetegség és a daganatos betegségek. Ezek egy része persze nemcsak a húsevés miatt jelenhet meg az emberi szervezetben, de azt sem vitatja manapság senki (vagy csak nagyon kevesen), hogy a hús-zsír táplálkozásnak nagy szerepe van ezek kialakulásában.

18 febr. 2014 Hozzászólás: Hozzászólás  
Van akinek nem árt a hús - de nekik sem mindenáron szükséges Van akinek nem árt a hús - de nekik sem mindenáron szükséges Spartan Race

 

A történelemből (kultúrtörténet és Föld történet) könnyen ki lehet hámozni, hogy az emberiség akkor kényszerült a hús-zsír táplálkozás előterbe helyezésére, amikor a nagy lehűlés miatt kevesebb növényi táplálék állt rendelkezésére, a hőmérséklet sokkal alacsonyabb volt és a vadászat miatt mégis óriási energiára volt szüksége.

Hol vannak már ezek az idők? Jól fütött épületekben és közlekedési eszközökben töltjük életünk nagy részét, a táplálékért nem kell harcolni (a sorbanállást nem lehet összehasonlítani egy mammuttal való küzdelemmel) és a civilizáció még az időjárás egyéb "kellemetlen" hatásaitól is megvéd minket.

Akkor miért ez a nagy húsfüggés?

A választ több formában is meg lehet adni (üzlet, profit, szándékos félrevezetés, tudatlanság, hagyománynak álcázott rossz szokások, kényelem, önbecsapás), itt most csak arra koncetrálunk, hogy mivel lehet csökkenteni vagy akár kiváltani a hús-zsír fogyasztást.

A kenyér az egyik legalapvetőbb kiváltó táplálék - de nem mindegy melyik! nagyon sokféle kenyeret lehet kapni és van olyan, amelyiknek csak élvezeti értéke van, éllettani szempontból még káros is lehet!

A magas rosttartalmú ételek - zöldségek, gyümölcsök- rost tartalmánál jobb hatásúak a teljes kiőrlésű gabonából és a korpából (étkezési korpa) készült ételek, főleg az E-és B-vitaminok, valamint az ásványi anyag tartalmuk miatt.

Sportolóknak is különösen fontos tudni, hogy mivel ezek lassan szívódnak fel az emésztőrendszerben, így kevésbé emelik a vércukorszintet a finomított, a fehér lisztből készült kenyerekhez képest.

A jól tájékozott emberek egymásnak adják a címeket, hol kapható a legjobb sokmagos, barna, fekete kenyér - erre azért van szükség, mert sajnos az élelmiszeripar a kevésbé értékes kenyereket is el tudja adni drágán, megfelelő színezéssel. A jó barnakenyérben nem a maláta színezék adja a sötét szín!

A teljes kiörlésű kenyerek fogyasztása után órákig nem leszünk éhesek, mert a vércukorszintünk nem emelkedik és nem is zuhan hirtelen, a rostok és a magas tápanyagtartalom pedig valóban ellátja a szervezetet mindazzal, amire szüksége van. Kevesebbet eszünk, és szervezetünknek is sokkal jobbat teszünk, ha teljes kiőrlésű kenyérrel tesszük "teljessé" a mindennapokat! A fehér kenyér maradjon ünnepi nyalánkság, desszert!

A teljes kiőrlésű lisztből sült vagy búzakorpa-keverékes kenyér és a jó minőségű olívaolaj, zöldségekkel, salátákkal az alapja az elismerten is kiemelkedően egészséges mediterán étrendnek.

  Forrás:  

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk