Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Buzsáki Virág MTB versenyző fiatalos tanácsai és meglátásai a sportról

  • Állapot: Aktuális

Buzsáki Virág 2018-ban az egyik legjobb és leggyorsabban fejlődő magyar hegyikerékpáros versenyző. A kerékpár sport több ágában is sikeres, hosszútávú tervei is a kerékpár köré szövődnek.

01 dec. 2018 Hozzászólás: Hozzászólás  
Buzsáki Virág MTB versenyző fiatalos tanácsai és meglátásai a sportról Foto: Buzsaki Virag archív

Bemutatkozás

Sportos gyereknek születtem, amióta csak az eszemet tudom hiperaktív voltam és mindig sportoltam valamit. 2009-ben egész sokáig úsztam, majd volt nevelőapám által rátaláltam a kerékpározásra. Rá egy évre már a Pilis Cross Country Clubnál (PCCC) tekertem a pedált. Onnantól engem nem lehetett elrettenteni ettől a sporttól. Idén (2018 január) a Pavé Cycling Academy-hez igazoltam, ez nem csak csapat, hanem edzőváltással is járt. Makács Gáborral - volt nevelőapámmal - elváltak útjaink és a Magyarországon élő, a kanadai válogatott technikai edzője Michael Joseph Garrigan kezébe kerültem, vele dolgozom már egy éve, a jövőt is vele tervezem. 

Mind emellett a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium padjait koptatom, idén 5. éve (egy év 0., német nyelvi előkészítő) és utoljára.

Miért pont az MTB sport?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Személy szerint nekem a nagybetűs SZABADSÁG. A kerékpár az éltem. Maga a cselekvés, hogy biciklizhetek, hajt előre az élet minden területén. Nem tudok arról nyilatkozni, hogy miben más ez, mint a többi sport hiszen nem próbáltam mindet :)

Én mindenkinek ajánlom, akinek csak kedve támad hozzá. 

Idén nagyon sok szép eredményt elértél. Mennyire viseled jól a sikerességet? 

2018-ban nagyjából minden történt csak az nem, amit elterveztem. Sikeres volnék? Ebben az esetben azt hiszem elég jól viselem. 

Mi az, amiben a legtöbbet kell fejlődnöd?

Pont ma (hétfő) kezdtem el az alapozásomat. Három hét “szabadfoglalkozást” beszéltünk meg az edzőmmel. Összeírtuk, hogy egy héten hány órát milyen tevékenységeket kell végeznem, azon belül már csak rajtam múlik, mit csinálok.

Szeretem az intenzív intervallokat, leginkább azokat, amiket terepen kell csinálni. A magas pedálfordulatos résztávoktól viszont feláll a szőr a hátamon. Nem ártana, ha kicsit robbanékonyabb lennék. Állóképességből pedig sosem elég.

Régóta bicajozol, bár még most is fiatal vagy. Hogyan látod a jövődet?

Az a baj, hogy az életem egy ideje kicsit sem stabil a jelenben. Éppen ezért nem gondolkozom a jövőn. Felesleges tervezni, mert semmi sem úgy alakul, ahogy azt az ember kigondolta az elején.

Jövőre beszállok a kvótafutásba a tokiói olimpiára. Mindenképp szeretném az általam nyújtott maximummal a lehető legjobb eredményt elérni az összes versenyen.  

A monti egy csodálatos és elég nagy részben technika sport. Neked mit jelent a "technika"?

buzsaki virag IMG 0865

Már két éve Ghost Lectort használok Srammal szerelve. IMÁDOM! Idén egy Rock Shox Reverbhez is szerencsém volt (dropper seatpost). Ugyan végig lehet menni a pályákon kihúzott nyeregcsővel és merev bicóval, de nagyban meg tudja könnyíteni az ember életét, ha nem kell minden lejtőn összeszorított fogakkal sziszegni akárhányszor mellbe vágja a nyereg vagy épp lilára varázsolja a combját. 

Tisztán látok magam alatt egy Specialized Epicet, egyedi, metálos fényű festéssel. 

Mi a véleményed a sportág hazai és nemzetközi helyzetéről?

A külföldi helyzetet még nagyon nem látom, ezért nem is szeretnék róla mondani semmit. Hazai viszonylatban, úgy látom, szép lassan, de javul a helyzet. Nem sürgetek én semmit. Anyukám mindig azt mondta, “Mindennek eljön a maga ideje!” Nagyon sokszor bebizonyosodott, igaza van. 

Suli, munka, edzés, család... hogyan telnek a napjaid?

Idéntől magántanuló vagyok. Eddig az Ifjúsági Olimpia és az XCO Világbajnokság miatt elég ritkán adtam számot magamról az iskolában, de most igyekszem ezt bepótolni.

Nem egyszerű összeegyeztetni az edzéssel, mert 30 kilométerre lakom tőle. Viszont sportiskola lévén még így is sokkal jobb dolgom van, mint sok más tanulótársamnak. Nem is tudom, hogyan raknám össze a napjaimat, ha egy erősebb gimibe vagy valamilyen szakközépbe járnék...

Kezdő edző vagyok a Superior MTB Team-nél :) 

Mi a Te MTB 10 parancsolatod, amit mindenképpen be kell tartani annak, aki eredményesen be akar jutni a célba?

  1. Szeresd az MTB-t!
  2. Szeresd nagyon!
  3. Szeresd annál is jobban!
  4. Szeresd, ha fáj!
  5. Szeresd, ha esik!
  6. Szeresd, a +40 és -10 fokot egyaránt!
  7. Szeresd a szembeszelet, mert az a barátod!
  8. Szeresd, mikor nincs rajtad bőr!
  9. Szeresd és élvezd a mérhetetlen adrenalint! 
  10. Szeress biciklizni! 

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: szerda, 05 december 2018 14:24

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk