Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Schmidel Regina útja a kerti ugratótól a MTB világkupáig Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Fiatal kerékpáros tehetségeket felsorakoztató interjú sorozatunkban ezúttal az egész országban otthonosan mozgó soproni, Pécsett tanuló, Csömörön edző Schmidel Reginával beszélgettünk a sportról, az életről, az edzésekről és a kerékpározásról.

17 dec. 2020 Hozzászólás: Hozzászólás  
Schmidel Regina útja a kerti ugratótól a MTB világkupáig Foto: Schmidel Regina archívum

Bemutatkozás

Schmidel Regina vagyok 21 éves kerékpárversenyező. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán vagyok harmadéves gyógytornász hallgató. Ha éppen nem egyetemen, vagy versenyen vagyok, akkor Sopronban vagyok a családommal, vagy Csömörön a barátommal. Van két testvérem, egy nővérem és egy bátyám. Utóbbinak igen nagy szerepe volt abban, hogy én mostanra versenyszerűen kerékpározom, mivel egész gyerekkorunkban a helyi downhill vagy BMX pályára jártunk. Vagy a kertünkben építettünk ugratót.

Hogyan indult a kerékpáros karriered, mik az első emlékeid?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

2 évesen már rollereztem, 3 évesen pedig már le sem lehetett szedni a kerékpárról. Nálunk a bringázás mindig is egy családi program volt. Tízen éven keresztül, minden nyáron hagyományból körbetekertük a Fertő-tavat 3 nap alatt. Mindenki vitte csomagtartón a saját kis csomagját. Persze a sátrat meg a nehezét apukánk cipelte… Volt egy tandemünk is, úgyhogy már egészen kis korunkban is mentünk. Nagyon sok sportot kipróbáltam, mire eljutottam a bringázáshoz. Síeléssel kezdtem, majd egy sítáborban elszakadt az elülső térd keresztszalagom. Innentől sok idő és vizsgálat kellet, ahhoz, hogy újra sportolni tudjak. Úsztam, atletizáltam, kosaraztam és végül utóbbit abba hagytam, emiatt a sérülés miatt. Azt hiszem 2013-ban Sopronban rendezték meg az XCO országos bajnokságot. Elindultam hobby kategóriában, nagyon élveztem. A helyi csapat edzője megkeresett, hogy nem szeretnék-e elkezdeni edzésre járni. Rögtön rávágtam, hogy dehogynem! Így kezdődött, és a mai napig is tart. Nagyon örülök, hogy ide sodort az élet, sok mindent kaptam és tanultam ettől a sporttól.

Hogyan élted meg az idei évet - a karantént és a nemzetközi sikereket? Hogyan reagált a baráti köröd erre? Számítottatok rá?

Őszintén bevallom, hogy bár a vírusnak nem örülök és annak sem, hogy emiatt sok verseny elmaradt és minden bizonytalan volt, de nekem sokkal könnyebb évem volt így az egyetemen például, mint előtte. Sokkal több időm volt edzeni, ha órám volt, akkor is fogtam magam bedugtam a fülemet, elindítottam az órát, és mentem. Ezen kívül sokkal több időt tudtam a barátommal és családommal tölteni, amire az utóbbi években nem nagyon volt időm.

Nemzetközi sikernek leginkább Vas Kata Blank (interjú)  és Valter Ati szereplését mondanám. Blanka eredményeinek szerintem legalább annyira örültem, mint Ő maga. Nagyon jó barátnőm volt, és régebben sok időt töltöttünk együtt és edzettünk is közösen. Már akkor is lehetett érezni, hogy nem az átlagos kategóriába tartozik. És lesznek azok az ezüstérmek még fényesebbek is...

Mik voltak az idei év legnehezebb és legszebb pillanatai?

Schmidel Regina mtb bike kerekpar ts relax

Talán a legnehezebb pillanatok azok voltak, amikor újra és újra töröltek egy-egy versenyt, amire az ember készült és kitűzte célnak. Nehéz volt úgy edzeni, hogy nem tudtad pontosan mire és mikorra kell formában lenned. Ennek ellenére a motivációmat szerintem sosem vesztettem el. Örülök, hogy volt mellettem valaki, aki ezeket a dolgokat koordinálta és mindig újra tervezte az évet és az edzésmunkát. Az év fő célja sosem változott igazán. Végig a Nove Mestoi világkupán való jó eredmény elérése volt a célom. Ez egyben válogató is volt a Világbajnokságra, amit végül sajnos megváltoztattak, de ez egy ilyen év. Amit még a nehéz pillanatok közé sorolnék, az a július közepén történt Tótvázsonyi tömeg bukás. Mind az emléket, mind a sérülést nehezen ment feldolgozni, vagy elfogadni, mivel nagyon jó formában voltam, amikor történt, és így a maraton OB-n való jó szereplés nem igazán volt adott. Szerencsére jóval előbb el tudtam kezdeni az edzésmunkát, mint azt a kórházban mondták, és így legalább rajthoz tudtam állni.

Az év legszebb pillanatai? Hát, őszintén... Nem könnyű választani, szerencsére akadt belőle bőven! A vírusnak köszönhetően elég jól megismertem kis hazánkat, rengeteg új helyet jártam be bringával, és rájöttem ismét, hogy nagyon jó Magyarországon lakni! Gyönyörű helyeink vannak, millió lehetőséggel. Megjártuk a Bükköt, Mátrát, Pilist és a Börzsönyt is jó párszor, nem is tudnék választani, mindegyiket imádtam. Még akkor is, ha általában ronggyá áztunk...

Schmidel Regina mtb bike kerekpar ts depo

Szülinapom alkalmából Söldenbe is eljutottam. Ez egy osztrák bringás paradicsom a hegyekben, jóval Innsbruck után. Félig edzőtábor volt, de iszonyatosan élveztem minden percét. Mindenkinek csak ajánlani tudom! Ide sorolnám még azt is, hogy ebben a nehéz évben is sikerült kitartani és elérni a kitűzött célokat, vágyakat. Ez egyedül nem sikerült volna, barátomnak/edzőmnek óriási szerepe volt benne. Augusztus végén eljutottunk egy Brnoban rendezett C1-es versenyre, ami egészen jól sikerült a körülményekhez képest. Akkoriban az egész hétet Budapesten töltöttem a Honvéd Kórházban gyakorlaton, így nem voltam túl kipihent. A verseny után rögtön tovább álltunk és pár napot Nove Mestoban töltöttünk, hogy felkészülhessek a közeli világkupákra. Úgy gondolom, hogy nagyon jó húzás volt, sokat tanultam, és nagy előny volt úgy érkezni a versenyre, hogy a pálya minden méterét ismertem, és már csak finom hangolni kellett, nem pedig akkor megismerni a pályát. Aztán jött a szeptember és újra elkezdődött az egyetem kontakt oktatásban Pécsett, aminek részben örültem, hiszen ez egy olyan szakma, amit táv oktatva nem lehet megtanulni. Végül sikerült véghez vinni az idei fő célt. Szeptember végén, október elején rendeztek két Világkupát Csehországban, ahol csapatszínekben rajthoz állhattam. Mondhatni, hogy elégedetten távoztunk, 24. lettem, ami a legjobb U23-as világkupa eredményem.

Úgy gondolom, hogy ezek voltak a legjobb pillanatok idén.

Elég szép lista az idei évre, a nehézségek ellenére! A sport mellett milyen egy átlagos napod?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Hét közben általában 7-8 között felkelek, megeszem a szokásos joghurt-müzli-gyümölcs-mogyoróvaj kombót egy kávé kíséretében és indulhat a nap. Ha iskola van, akkor gyorsan ruhába ugrom és elsétálok órára, majd rohanok haza és indulok edzeni. Jó esetben előző nap/este megfőzöm az ebédet és akkor edzés után máris tudok enni. Ha nem, akkor gyorsan főzök valamit. Gyors fürdés, hajmosás, jó esetben 20-30 perc pihenés, és jöhet a tanulás egy délutáni kávé és étcsoki kíséretében. Hétvégén 8-9 körül kelek, megeszem a szokásos reggelim, és 9.30-10.00 között edzés. Hétvégén sem maradhat el a tanulás, úgyhogy a nap többi része kb. ugyan úgy telik, mint hét közben.

Kivel és hogyan edzel?

Attól függ épp hol vagyok... Sopronban Édesapámmal, Csömörön barátommal/edzőmmel, Pécsett pedig egyedül. Leginkább kerékpáros edzéseim vannak, core edzéssel kiegészítve télen, pedig egy kis kondit is tartalmaz.

A bringások gyakran szeretnek sokféle edzést, programot kipróbálni. Neked mik a kedvenc edzéseid, és miket nem szeretsz?

Schmidel Regina mtb bike kerekpar ts mtb uphill

Jó kérdés... Amit nem szeretek, azok a rövid (2-3-perces) VO2max edzések. Vagy az úgy nevezett HIIT (hard intervall training), amikor mondjuk 20 másodperc terhelés és 20 másodperc pihenő váltakozik úgy 10x.... A kedvencek közé, pedig talán a hosszabb, kevésbé intenzív intervallos edzéseket szeretem. De a hétvégi hosszú edzéseket is jók tudnak lenni jó társaság és szép környék kíséretében.

Mivel "extrákkal" segíted a kerékpáros karrieredet? Ha nincsen ilyen, akkor mit tervezel, mit szeretnél hozzátenni a felkészüléshez?

Ez az a pont, amire jóval nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni a jövőben. Néha járok masszőrhöz, illetve héba-hóba egy hengerezés és nyújtás is becsúszik. Illetve szeretnék pszichológushoz járni, hogy a fejemben lévő korlátokat fel tudjam oldani. Ezen kívül még egy erőnléti edzőhöz szeretnék járni, főleg télen. Utóbbi kettő legfőbb akadálya, hogy Sopron-Budapest-Pécs háromszögben ingázom, és így nehéz, hogy most akkor hol is keressek szakembert.

Hogyan táplálkozol, milyen módon tartod még magad jó erőben és egészségben? Egy verseny előtt/alatt ezen változtatsz valamit?

Az utóbbi 2 évben hatalmas fejlődésen ment át az étkezési szokásom. Egyre több zöldséget és gyümölcsöm eszem, míg egyre kevesebb nem hasznos kalóriát. Illetve megtanultam, hogy mindent lehet enni csak nem mindegy a mérték és az, hogy mikor eszi az ember. Ha szénhidrát ’zabáló’ edzés van még gumicukrot is ehetek!!!

Nálam igazából nem igazán különbözik a verseny előtti étkezés a szokásostól, maximum nutellát eszem mogyoróvaj helyett és zabot a joghurt helyett. Illetve egy gélt szoktam enni még a rajtban és verseny közben.

Kivel és hogyan tervezed az edzéseidet?

Az edzés technikámat teljesen az edzőmre bízom, hiszen tudom, hogy nagyon tájékozott. Mindig változatos az edzésmunka. Idén például teljesen más a felkészülésem, mint eddig bármikor. Már most is csinálok intervallokat, így sokkal intenzívebb az egész, nem olyan egyhangú. Néhány cyclocross versenyen is szeretnék elindulni, ami szintén újdonság.

Hogyan naplózod a felkészülésedet, hogyan használod a naplót?

A TrainingPeaks nevezetű fórumot használom. Nagyon szeretem, igazából mindent itt naplózok. Az összes teendőmet, vizsgámat, programomat...

Kik a példaképeid?

Példaképem Annika Langvad, mert megmutatta, hogy a legmagasabb szinten kerékpározva is el lehet végezni az egyetemet, akkor is, ha 1-2 évvel tovább tart. Példaképem Jenny Rissveds és Pauline Ferrand Prevot, mert megmutatták, hogy a legmélyebb gödörből is fel lehet állni, majd VB-t és Világkupát nyerni. Illetve ide írnám még Vas Kata Blankát és Valter Atit is, hiszen megmutatták, hogy Magyarországon születve is oda lehet érni, amiről eddig csak álmodtunk.

Melyik versenyhelyszín a kedvencet, hol érezted magad a legjobban?

Örök kedvencem Nove Mesto és Cairns. Előbbi, mert nagyon nagyon élvezetes a pálya, utóbbiról pedig jó emlékeim vannak. Itthon Csömört és Nagykanizsát szeretem nagyon.

Álomverseny, sport cél?

Szeretnék világkupán és világbajnokságon top15-ben végezni, és valamikor egy bajnoki mezt szerezni.

Terveid idén és a közeljövőben?

Szeretném elvégezni az egyetemet csúszás nélkül, közben pedig a sportot nem abba hagyni. Nem lesz könnyű, de remélem sikerülni fog. Egyetem után szeretnék megtanulni németül, mert fontosnak tartom. Utazás? Nem is tudom mit mondjak. Bármikor, bárhova.

Schmidel Regina mtb bike kerekpar ts kekes

Kedvenc filmed, zenéd, könyved?

Ez egy igazán egyszerű kérdésnek tűnik, valójában pedig az egyik legnehezebb. Nem is tudok mit válaszolni. Bevallom őszintén, hogy az utóbbi 2-3 évben tankönyvön kívül nem sok mást volt szerencsém olvasni sajnos, de van pár, amit már várok, hogy elolvashassam. Filmek közül néhány örök kedvenc például a Pearl Harbor, vagy a Bridget Jones. Attól függ, milyen a hangulatom.

Zenéből nagyon változatos az ízlésem és attól is függ, hogy edzem-e vagy nem. Drum and Basstől kezdve Bye Alexen át minden jöhet.

Kedvenc ételed, helyed, kikapcsolódásod?

Enni szeretek, úgyhogy kedvenc étel sok van. Pizza, hamburger, rántott sajt, rántott husi, májgaluska leves, vagy minden, amit anya főz... és süt.

Kedvenc helyem Sölden, Livigno... Minden, ahol hegy, nap és víz van. Persze a bicajom is legyen ott!

Kikapcsolódásnak egy jó sétát, kávézást+sütizést mondanék. A kikapcsolódásban sokszor segít, ha a barátnőimmel vagyok, akik nem tartoznak a bringás közeghez és így kicsit kiszakadok belőle.

Köszönjük a beszélgetést, eredményes és sikeres 2021-t!

 

Utoljára frissítve: csütörtök, 17 december 2020 18:05

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk