Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Poór Brigitta a tereptriatlon sportágban már a világ legjobbjai között - interjú a további tervekről Kiemelt

  • Állapot: Archív

Poór Brigitta tereptriatlon versenyző 2015 után fantasztikus eredménylistát tudhat magáénak, hiszen U23 világbajnoki címe és több világkupa futam győzelme után a profi női mezőnyben is dobogón állhatott a világbajnokságon! Ez eddig magyar sportolónak még nem sikerült. Brigi folyamatosan fejlődik, még óriási energiák és lehetőségek vannak tartalékban. Az idei évről beszélgettünk vele.

22 jan. 2016 Hozzászólás: Hozzászólás  
Poór Brigitta tereptriatlon versenyző ritka pihenő pillanata Poór Brigitta tereptriatlon versenyző ritka pihenő pillanata Karafa Balázs

 

Terepsport: A terepsport követői közül sokan ismernek, de jó ha kicsit felfrissítjük az eddigi lexikális adatokat. Kérlek mutasd be magadat az olvasóknak - minden amit fontosnak tartasz magadról és a sportágadról!

Poór Brigitta: Triatlon versenyző vagyok, főleg terepversenyekre specializálódva. Az elmúlt 7 évben folyamatos fejlődés mellett elmondhatom, hogy az egyetlen professzionális magyar tereptriatlon versenyző, akit a világ legjobbjai közt tartanak számon. Ezzel együtt sajnos (nekem sajnos), külföldön sokkal jobban ismernek, és elismernek, mint idehaza! 26 éves koromra még mindig az egyik legfiatalabb vagyok a nemzetközi pro mezőnyben. 2015-ben Máltán megszereztem első World Tour győzelmem, 2. helyen zártam az European Tour összetettben, majd év végén feltéve az I-re a pontot, 3. helyen végeztem az ITU Tereptriatlon Világbajnokságon. Emellett a Maraton szakágban, 2-szeres Mountain Bike Magyar Bajnoknak mondhatom magam! 

Milyen tervekkel és fogadalmakkal indulsz neki a 2016-os évnek? Ebben az évben olimpia is lesz, Téged hogyan motivál vagy befolyásolja a munkádat?

Az idei évben nem kisebb célt tűztem ki magamnak, mint az XTERRA European Tour összetett győzelem. Ehhez nagyon sokat kell versenyeznem. A tavalyi évből kiindulva sajnos nem elég a konstans stabil dobogós helyezés a World Tour futamokon. Ahhoz hogy sikerüljön, futamokat kell nyernem, lehetőleg minél többet! Az év fő eseménye az XTERRA futamokon kívül az ITU Tereptriatlon Világbajnokság lesz számomra. Szeretném a tavalyi dobogós helyezésem minimum megismételni. Ez most számomra a legnagyobb kihívás, jelenleg úgy érzem, könnyebb falat lenne megnyerni a versenyt, mint, hogy egyáltalán kijussak a helyszínre. 2016-ban ugyan is, Ausztráliában rendezik a VB-t! Mindenképpen a Magyar Triatlon Szövetség segítségére lenne szükségem, hogy kijussak, mert önerőből ezt már nem tudom megoldani. Olimpia - mivel a tereptriatlon egyelőre nem szerepel az olimpia programjában, ezért különösebben nem érint a dolog, de bízom benne, hogy a magyar sportolókra büszkék lehetünk majd.

Ellenfeleid, versenytársaid közül ki az, akitől tanultál, akinek a stílusa vagy az edzései példaként szolgálnak? Mi az, amit el szoktál lesni másoktól?

Jellemzően nagyon jól ismerjük egymást a versenytársaimmal. Néhányukkal, nagyon jó, baráti viszonyban vagyunk. Mindenkinek megvannak a saját edzésmódszerei, így nekem is, és igyekszem csak arra összpontosítani az eseményt megelőző időszakban, hogy majd a versenyen minden a lehető legjobban menjen.

Többen érdeklődtek hogyan készül fel egy nő a téli időszakban. Te hogyan csinálod? Edzésben, pihenésben, táplálkozásban, felszerelésben? Mire figyelsz, mit veszel szigorúan és miben engedsz kis lazaságot? Tanácsaid biztosan sok nőnek segíthetnek, hiszen sportágad miatt a kerékpárosok, futók és triatlonisták is meríthetnek belőle.

Nem érzem úgy, hogy különösebben rá kellene készülni. Nekem ez már-már rutinszerűen megy a sokévi gyakorlat miatt. Persze, a jó ruházatot alaposan ki kell gondolni. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen kerékpáron a Bikefunnak köszönhetően a Northwave csúcs termékeit viselhetem, a futás esetében pedig az Amer Sports és a Salomon gondoskodik az öltözetemről. Ki kell tapasztalni, hogy kinek mi az igénye, hány réteg ruhát visel el. Ez sajnos máshogy nem megy, próbálkozni kell. Az se jó, ha túl melegen öltözünk, mert akkor nagyon kiizzadunk, és könnyen megfázunk. Ha túl kevés réteget veszünk fel, akkor pedig végig fázunk edzés közben, meg kell találni a középutat. Úgy gondolom a téli edzéseknél az intenzitásra azért figyelni kell, nem szabad túl nehéz edzéseket csinálni, úgy érzem ebben a hidegben, ezek sokkal jobban megviselnek. Amit ha én nem is, de párom nagyon szigorúan veszi, az az edzés közbeni kiemelt folyadékpótlás. Sajnos én hajlamos vagy megfeledkezni róla, pedig ilyenkor ugyanúgy izzadunk, és folyadékot vesztünk mint nyáron, csak éppen nem érezzük szomjasnak magunkat! Erre nagyon kell figyelni! 

Kicsit a pihenésről, hobbiról is beszéljünk, hiszen minden sportolónak szüksége van jó pihenésre. Te mivel pihened ki magadat, mi kapcsol ki?

Háát… Meglehetősen nehéz, a napi olykor 6-7 óra edzés mellett nem sok idő jut a pihenésre. Ami megmarad szabadidőm, az rendre elmegy az intézkedéssel, versenyekre való utazások szervezésével. Mivel párommal mindent magunk intézünk, így ez egy elég nagy feladat. Emellett egy kutyussal élünk együtt hármasban, ő igazán gondoskodik arról, hogy kizökkentsen a mindennapi rutinból! :-) Az elmúlt év végén lakásvásárlásra adtuk a fejünket, így ez is egy plusz. Még alakulófélben van, igyekszünk belakni, otthonossá tenni, ez is nagyon jó kikapcsolódás! :-)

poor brigitta tereptriatlon xterra 2015 4

Sportolóként sokat utazol, fiatalkorod ellenére már a világ majdnem minden sarkában jártál. Vannak a a kedvenc helyeid itthon és a nagyvilágban? Hova szeretnél eljutni? Akár voltál már ott, akár még nem.

Általában márciustól szeptember végéig úton vagyok, az idei évben ez még ki is tolódik. Január végén utazom egy versenyzéssel egybekötött edzőtáborozásra. Ezúttal Malaga lesz az úti cél, ahol egy 3 hetes felkészülés után 2016-ban is a 6 napos Andalucía Bike Race-el indítom a szezont. Tavaly mikor célba értünk Dósa Esztivel, úgy éreztem többet ilyet soha. De aztán jöttek az eredmények, és tudtam, hogy nagyon sokat dobott az erőnlétemen ez a viadal, így a szervezők meghívását habozás nélkül elfogadtam! Idehaza a Szilvásvárad, és a Mátra Maraton helyszínei nagyon tetszenek, de a legkedvesebb hely természetesen az otthonom, Sopron és környéke! :-) A nagyvilágban persze már más a helyzet, nagyon szeretnék egyszer már év elejétől XTERRA World Tour versenyeken indulni. Nagyon szeretnék eljutni Dél-Afrikába, Guam, Saipan szigetére. Nagyon jó lenne egyszer Ogden, Utah-ban, az XTERRA USA bajnokságon is versenyezni. És akkor még itt van Hawaii, Maui is. Már volt szerencsém kétszer is rajthoz állni az XTERRA Világbajnokságon, abszolút kedvenc! Remélem sikerül még eljutnom oda!

Mik a kedvenc ételeid? Te mit szeretsz, mit szoktál főzni? Nagy öröm lenne az olvasóknak, ha kedvenc receptedet (akár többet) megosztanád velünk!

Leginkább az olaszos kalóriabomba ételeket kedvelem, amit gyorsan, könnyen el lehet készíteni, de mégis kiadós! Igazán kedvencet azonban nem tudok kiemelni.

Mit tervezel a család, tanulmányok, munka kapcsán? Ez mind nagyon befolyásolja a sportolást az edzést, nálad most hogy van a fontossági sorrend?

Most a versenyzés köti le minden energiám, természetesen vannak tervek, célok utánra is, de az egyelőre legyen az én titkom! 

Technika sportot űzöl legalább részben. A felszerelésed kapcsán mi a nagy álmod, mit szeretnél beszerezni, kipróbálni, használni? Miért?

Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a Bikefun Kft. teljes mellszélességgel kiáll mellettem, és az általuk forgalmazott teljes palettával támogatnak, ami óriási! Merida kerékpárokat használok edzésre és versenyzésre egyaránt! Így elmondhatom, hogy különösebb lemaradásom az ellenfelekkel szemben a technika terén nincsen. A megállásról a Peppe Kerékpár gondoskodik, fantasztikus Hope fékekkel. A védelmemről és az éleslátásomról pedig a Rudy Project gondoskodik. Az edzéseimet pedig a Suuntonak köszönhetően tudom koordinálni. Amit viszont mindenképp szeretnék az egy wattmérő. Különösen fontosnak tartom haladni a korral. Wattmérő segítségével még pontosabb, még komolyabb edzésmunkát tudnék végezni. Jelenleg úgy érzem, ez most elengedhetetlen lenne a további fejlődéshez. Sajnos egy ilyen terméknek nagyon borsos az ára, így számomra ez egyelőre elérhetetlennek tűnik.

A Terepsport.hu nevében nagyon sok sikert és eredményt kívánunk, jó edzéseket, egészséget és tudatos versenyzést. Mint a tereptriatlon sportág képviselői a magyar médiában igyekszünk mindenben segíteni Téged és a versenyzésedet! Köszönjük az interjút!

 

Poótr Brigitta versenyzői információk

 

Poór Brigitta - Triathlete - Facebook

Index: 

Soha nem volt ilyen jó tereptriatlonosunk

Terepsport.hu

Poór Brigitta

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: péntek, 22 január 2016 15:29

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk