Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Téli triatlon felkészülés 1.

XTERRA, Edzés, triatlon, felkészülés, extrém, terep, coolmax, cipőMivel nagyon sokan jelentkeztek, akik még nem indultak triatlon versenyen, ezért Josiah Middaugh cikkéhez néhány hasznos tanácsot hozzáfűzünk.
12 jan. 2008 Hozzászólás: Hozzászólás  


Általános tanácsok

1. Ne cserélj kesztyűt. Ha lehet válassz olyat meleg és széllálló kesztyűt, amiben mindhárom számot teljesíteni tudod. A távok rövidek és intenzívek, általában nincsen szükség a nagyon meleg felszerelésre. Tapasztalat szerint a futásban megizzad kéznek nagyon nehéz a kesztyűcsere, ráadásul az még egz darabig melegít is. Ha nagyon izzad a kezed, akkor mégis jobb cserélni, mert könnyen átfagyhat a végére.

2. Óvatosan bánj a tépőzárral a kesztyűdön: könnyen okozhat nehéz pillanatokat a síbot felvételénél és a cipőcseréknél. Talán a legjobb, nincsen tépőzár, vagy olyan lazán hagyod, hogy ne kelljen kapcsolgatni.

3. Ne meleg gyapjúzoknit válassz, hanem inkább vékonyabb, de az izzadságot nagyon jól elvezető lábravalót. Coolmax, Gore-tex,...

4. Hacsak nincsen nagyon hideg, válassz vékony sapkát, aminek van a homlokán szélvédő (windstopper) anyag. Esetleg a sífutáshoz jól jöhet egy váltósapka, hogy a végén meg ne fázz.

5. Ne öltözz túl melegen. A meleg ruháidat a rajt előtt vedd le, a versenyen legyél inkább nagyon aktív.

6. Lassaban kezd, mint egy nyári versenyen és fokozatosan lendülj bele - ez még akkor is igaz, ha legalább 30 percet melegítettél és a rajt is pontosan indul. Ebben az esetben jobban gyorsulhatsz.

Váltás

{accesstext mode="level" level="registered:author:editor:publisher:manager:administrator:super administrator"} A tartalom további részének elérése csak regisztrált felhasználóknak!||

1. Válassz jó poziciót a depóban. Ha egy depóban van a monti és a sí váltás is, akkor nagyon fontos, hogy jól megjegyezzed az irányokat. Sokkal könnyebb összeakadni, mint a nyári versenyeken. FONTOS: a depóban csak futni szabad, akár monti van a kezedben, akár a sílécek! És sífutó cipőben futni síléc nélkül nem mindig egyszerű...

2. Kamásli: ugyan nagyon komfortos és sokat segít a sífutáshoz, de körülményes felvenni. Vagy gyakorold a felvételt, vagy válassz más melegítő eszközt. A téli MTB cipő a legjobb, de az elég nagy beruházás.

3. Használj rugalmas cipőfűzőt a futócipőben (ez nyáron is igaz). Egy gyorszárral kiegészítve nagyon sok időt nyerhetsz és kényelmesebb is.

4. Ellenőrizd a felszerelésedet a váltáshoz:
a. MTB váltók legyenek a megfelelő fokozatban (nagyon kellemetlen rögtön eséssel indulni a depóból)
b. síkötések legyenk nyitva
c. cipők legyenek kilazítva, irányba állítva a megfelelő sorrendben

5. Jelöld meg a síbotjaidat: pl. a jobb kezere tegyél egy feltünő kis szalagot, mivel a legtöbb botnál nem mindegy, hogy melyik kezedbe fogod.


Futás

1. Ne becsüld túl a sebességedet - télen egészen másképpen érezzük a sebességet és másképpen fáradunk ki. Azonban ha futásban jobb vagy és montiban kevésbé jó, akkor érdemes kockáztatnod és inkább a futásnál jobb poziciót kiharcolni - főleg, ha a kerékpáros pályán sok a szűk, egynyomos szakasz, ahol nehéz előzni.

2. Ha lehet ellnőrizd a pályát a verseny előtt, mert sokszor nem mindegy, hogy a futásnál vagy a kerékpárnál melyik nyomot választod. A téli triatlon versenyeken a legtöbb ösvényen van sífutónyom, amiben lehet futni, mert keményebb a talaj és gyorsabb haladást tesz lehetővé, de sokkal nagyobb figyelmet igényel.

3. Fémszöges cipőt csaka teljesen jeges pályán érdemes használni, hóban nem sokat érsz vele. Sokkal jobb egy mélybarazdás terepfutó cipő.

{/accesstext}

 

XTERRA, Edzés, triatlon, felkészülés, extrém, terep, coolmax, cipő, sí, futás

4. Folyamatosan figyeld a hófoltokat futás közben - ahol keményebb a hó, ott gyorsabban lehet haladni. Ha nem az első vagy, akkor általában a többiek nyomát érdemes követni. Olyan területen, ahol láthatólag még nem járt senki, nagyon kell figyelni, mert gödrök, buckák, ágak rejtőzhetnek a hó alatt.

5. Fuss lazán, hogy a hirtelen megcsúszások, megsiklások, ne húzzanak meg izmokat, inakat. Inkább essél el, mintsem kificamodjon a bokád vagy más izületed. A legjobb, ha terepen előre felkészülsz a boka és az izmok különleges terhelésére.

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk