Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. május 16. Csütörtök  Ma Mózes és Botond napja van.  

Téli triatlon felkészülés 2.

XTERRA, Edzés, Téli, triatlon, felkészülés, winter triathlon, galyatető, sífutás, biatlonA cikk második részében a kerékpárhoz és a sífutáshoz tartozó hasznos ötleteket gyűjtöttük össze. Mint minden esetben, itt is személyre szabottan kell ezeket elfogadni, nem vonatkoznak mindenkire egyformán. De kiindulásnak mindenképpen elegendőek. Jövőre több tapasztalatunk lesz...
12 jan. 2008 Hozzászólás: Hozzászólás  

Kerékpár

1. Használj széles külső gumikat (nagy hóban a 2.3 tűnik ideálisnak). A szöges gumik csak jégen érnek valamit, egy téli triatlon versenyen inkább jelentenek hátrányt, mint előnyt. Főleg, ha esés közben nekimész valakinek. Ritka, nagy bütykök szintén fontosak.
2. A széles felnik mindenképpen jobbak, inkább legyen nehéz, de stabil, tartson jobban, biztosabban. A téli triatlonban a sebesség kisebb szerepet játszik, mint a hagyományosban, az elemek uralása sokkal hangsúlyosabb. A nemzetközi mezőnyben többen is freeride felnis kerekekkel versenyeznek (itt persze jelentkezik a különbség a 'normál' és az 'xterra' téli triatlon pályák között!) - Nat Ross vagy Mike Kloser.

{accesstext mode="level" level="registered:author:editor:publisher:manager:administrator:super administrator"} A tartalom további részének elérése csak regisztrált felhasználóknak!||

3. Ha lehet gyakoroljál hóban, sárban! A montizás sava-borsa amúgy is a saras-jeges-vizes-...és még ki tudja mivel nehezített pálya. Nem kell az össztelós bicaj - igaz nem is árt. Ugyanakkor több komoly versenyt nyertek teló nélküli kerékpárral - hiszen a súly ezen a versenyen még fontosabb, mint nyáron. De ez csak azoknak ajánlott, akik nagyon uralják a gépet bármilyen lejtőn és helyzetben!
4. Hagyjál elég távolságot a manőverezésre! Ez nem bolyozós verseny! Nincsen tiltva, de hatalmasakat lehet esni. Vagy kövess valakit normál távolságból, vagy előzzed meg - itt nem érdemes a szokásos taktikázással játszani.
5. Az alacsony keréknyomás szintén fontos, közel sem kell olyan kerekekkel menni, mint nyáron.

Image

1. A síválasztás és a vaxolás alapvető jelentőségű. Hacsak nem vagy gyakorlott sífutó, kérjed szakember tanácsát. Hacsak nem akarsz komoly eredményt elérni (ebben az esetben amúgy is jó sífutó vagy...), elég, ha lendületesen és biztonságosan végigmész a pályán.
2. Attól függően melyik stílust képviseled, keressed a megfelelő havat: a hagyományoshoz a keményebb hó-nyom a hatékonyabb, a modern stílushoz inkább a lazább, puhább hó. A lejtőkön általában klasszikus nyomok gyorsabbak, ezeken érdemes pihenni és nem hajtani, hogy a következő emelkedőre legyen elég erőd.
3. Mivel az elöző két szám a lábat vette igénybe, nyogodtan dolgozz felsőtestből - ugyanakkor vedd figyelembe, hogy ezzel hamarabb kimerülsz, elsavasodsz!
4. Mivel sífutás közben szinte lehetetlen frissíteni, ezért vagy a montin, vagy a váltásnál szánjál arra időt, hogy folyadékot és esetleg valami energikus ételt magadhoz veszel.

Egyéb

Örizzük meg ezt a sportot sportnak - akármilyen is lesz a fogadtatása hosszútávon! Ha valóban olimpiai sportágnak választják (erre hatalmas esélye van), akkor is a versenyeken maradjon meg a mosolygás, a sportszerőség, tünjön el a profi-amatőr között különbség!

Ha valaki elesik és ezzel téged akadályoz, ne szidjad,  hanem segíts neki! Ezzel mindenkinek jót teszel.

{/accesstext}

Ha valakit megközelítesz, próbáld figyelmeztetni, merről mész el mellette - ha Te vagy ebben a helyzetben, akko ne ilyenkor próbálj ügyeskedni! Mindenki menjen biztonságban és akiben több erő és lendület van, az fog elöbb beérni a célba. Mint szinte minden sportban...

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk