Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Az utazások veszélyei az edzésekben - télből nyárba

A téli utazások igen népszerűek lettek az elmúlt években. Ami részint magyarázható a határok könnyebb átjárhatóságával, színvonalas szolgáltatók megjelenésével elérhetőbb áraival. A morózus télből szívetmelengető érzés kiszakadni és melegebb égtáj felé venni a tornazsákot. Ez azonban rejt magában nem várt meglepetéseket...

10 dec. 2008 Hozzászólás: Hozzászólás  


Egy-két-három hétre kinek mennyire rugalmas az időbeosztása illetve pénztárcája. Ezek az évszakon belüli klímaváltások számos akár rejtett, de konkrét veszélyeket is tartogathatnak az önfeledt utazónak. Igen emlékezetes lehet negatív értelemben is, ha valaki nyakló nélkül veti bele magát az idegenbe.

Itt most főleg a meleg égövi veszélyek velejáróira térnék ki először a következő részben, pedig a téli sportok veszélyeire világítanék rá.

Sportolói vonalon közelítve, a tél beállta egyet jelent a drága versenyfelszerelések szögre akasztásával. Elkezdődik az alapozás. Előtte azonban kivehető egy kis szabadság, kikapcsolódás, utazás. A fanatikusbbak ezt az időt már távoli országok napfényes helyein kilométer gyűjtésre használják.

Télből a nyárba utazók szervezetének a nagy megterhelést jelent a száraz meleg, de a magas páratartalom is. Melegre szervezetünk azonnali értágulattal reagál, mely által csökken a hasüregi szervek vérellátása és csökken a vizeletmennyiség is.

A folyadékvesztés ásványanyag tartalma és az akklimatizáció szoros összefüggésben van. Az akklimatizálódott szervezetből elpárolgó nátrium tartalma csupán 1 gramm, míg a még nem alkalmazkodott szervezet akár 3 gramm is lehet. Ezért fontos a megnövelt folyadék és ásványanyag pótlása az utazás kezdetén.

surf strandsport vilagjatek 600

  • Tartós hőhatás következménye lehet a keringési labilitás okozta hőájulás, ami tartós egy helyben állás következménye lehet, és a hőödéma, ami a vénás vér pangása miatt alakulhat ki, végtag dagadással jár.
  • Az erős, intenzív napsugárzás az egyik legveszélyesebb környezeti hatás, ami könnyen és nagyon hamar komoly égési sebeket okozhat. Trópusi országokban, a déli órákban merőlegesen süt a nap, ami ellen a magas faktorszámú naptejek sem nyújtanak kellő védelmet.
  • Hosszú, jól szellőző ruhadarabok viselete ajánlott. Sapka, UV szűrős napszemüveg is elengedhetetlen.
  • Leégésen kívül napszúrás és hőgutát is okozhat az erős napsugarak.
  • A hőguta a szervezet extrém hőterhelésének következménye, ami fejfájást, szédülést, mozgászavarokat okozhat. Ilyenkor a terhelés abbahagyása mellett, hűvös helyen kell pihenni.
  • Örökérvényű igazság, ami ide is helytálló, a fokozatosság elve. Hagyjunk kellő időt szervezetünknek az átállásra a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodásra.
  • Ne csak a folyadék bevitelre figyeljünk. Fontos a könnyű vegyes táplálkozás. Ne hagyjuk ki a rengeteg gyümölcsöt és tengeri herkentyűket, amiket ezek a napos országok kínálnak.
  • Amennyiben lehetséges mindegyik országban kerüljük az utcai árusoknál való étkezést.
  • Legyünk óvatosak, nem biztos, hogy a bélflóránk tolerálni fogja az ottani ínyencségeket.
  • A legtöbb ilyen országban nem iható a vezetékes víz. Palackozott vizek fogyasztása ajánlott még főzéshez is.



Sok kellemetlen kiadásoktól mentesíthetjük magunkat, ha még az utazási irodában kötünk magunknak utazási biztosítást, ami kiterjed a sportolás közben bekövetkezett balesetekre is. A biztosítás mindig jó "befektetés", a ráfordított összeg eltörpül a külföldi orvosi ellátás, kórházi ápolás, hazaszállítás és a gyógyszerek magas költségeihez viszonyítva!

Minden szerencsés sporttársnak hatékony edzést kívánok az élet naposabbik felén.

Forrás: Dr Ternák Gábor: Utazás-egészség utazóknak 

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: vasárnap, 27 december 2015 19:16

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk