Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Nyílt vizi úszás 1.

Nyílt vizi úszás 1., edzés, tréning, anaerob, aerob, izomláz, sprintAmikor már éveket töltöttél a medencében, kilométerek százait leúszva, akkor megérik benned, hogy nyílt vízben is kipróbáld a tudásodat. A triatlon és az 'átúszások' nagyon népszerűek lettek az utóbbi időben, de ahhoz, hogy egy (medencében) jó úszó a szabadban is megállja a helyét, többre van szüksége, mint erőre és gyorsaságra.
03 dec. 2008 Hozzászólás: Hozzászólás  

A kezdeti lépéseknél ne felejtsd el:

  1. Soha ne ússz egyedül! Egyetlen nyílt víz sem annyira biztonságos, hogy társ(ak) nékül próbálkozz. Nagyon sok hirtelen és váratlan esemény zavarhat meg és magányosan ezeket nagyon nehéz kivédeni. Csónak, hirtelen köd, eső, ismeretlen áramlatok, örvények stb. Akár a vízben, akár a parton kisér valaki, biztonságod többszörésére nő.
  2. Szokjál hozzá a hideg vízhez. Amennyiben a víz, ahol edzel hidegebb, mint 22 fok, készülj fel rá. Mindig legyen kéznél neoprén ruha. Melegebb vízben nem feltétlenül szükséges, de ez nagyon egyénfüggő! Próbáld ki óvatosan. További fontos kellék az úszósapka (melegíti a fejed és jól látható - mindig feltünő szinőben edzél) és a füldugó. Ez utóbbi szokatlan kellék, de szintén segít a hőmérsékleted megőrzésében. Lassan ereszkedj a vízbe és eleinte kevés ideig maradj bent (5-10 perc) , majd edzésenként növeljed az időtartamot.
  3. Amikor befejezed az edzést a hideg vízben, azonnal öltözz át meleg ruhába és igyál folyadékot, ha lehet, akkor meleget.

{accesstext mode="level" level="registered:author:editor:publisher:manager:administrator:super administrator"} A tartalom további részének elérése csak regisztrált felhasználóknak!||

Ezek után meg lehet nézni, hogy mit szükséges még tenni, hogy jól menjen az úszás. Vannak olyan gyakorlatok, amelyeket uszodában nem is lehet kipróbálni sem, nemhogy gyakorolni. Vannak olyanok, amelyekre ott is lehet készülni, de azért egészen más falak között, mint a szabadban.

Tájékozódás.

A medencében ez elég könnyű, még nagy tömegben is (akár a falakat, akár a köteleket, akár a medence alját lehet tájékozódási pontnak használni). Amennyiben ezek nélkül nem tudsz  egyenesen úszni, a versenyen felesleges energiát és időt pazarolsz el.

Általában az a probléma, hogy nem is lehet tisztán látni, hova is akarsz eljutni. Sokan nem is néznek előre, csak követik az előttük lévőket. Ez is egy ok arra, hogy ne bízz meg az előtted haladókban, ha te magad nem vagy tisztában az iránnyal!

Kezdőként inkább gyakran nézz ki a vízből. Ha ezt nem gyakorlod, akkor nagyon hamar el lehet benne fáradni! 6-8 karcsapásonként elegendő általában, de erősen hullámzó vízben ez lehet 3-4 csapás is. A levegővétel  kezdetekor emeld fel előre a fejedet, de nem jobban, hogy kapjál levegőt és a lássál is előre. Amint megvan a tájékozódási tereppont (ezt még a rajt előtt tisztázni kell magadban!), akkor a karmozdulat folztatásával a fejedet tedd vissza a vízbe, ahogyan egyébként is fordulna. A fej kiemelésére a legalkalmasabb idő, amikor a karmoydulat megkezdődik a víz felett és a másik karon meg lehet támaszkodni. Amint a kar elhalad a fej mellett, már a visszautat kell elkezdeni a fej elfordításával.

A fej kiemelését lehet a medencében gyakorolni, de magát a tájékozódást illetve az iránytartást kevésbé.

Bolyozás.

A szabadvízi úszásban engedélyezett és nagyon komolzyan érdemes kihasználni a lehetőségét, hiszen az előtted lévő szinte húz magával, ami a becslések szerint 10-12% megtakarítást jelent. Ráadásul sokkal kevesebbet kell kiemelned a fejedet a tájékozódás miatt - ugyanakkor figyelni kell arra, hogy ne tévedjél el, ha az előtted lévő rossz irányban úszik.

{/accesstext}

Társakkal ezt is lehet medencében gyakorolni. Figyelni kell arra, hogy minél közelebb tudjál úszni az előtted haladóhoz anélkül, hogy a lábát megérintenéd. Versenyeken sajnos arr afel kell készülni, hogy a lábadat állandóan rángatják, tolják - rossz esetben még húzzák is.

A nyílt vízi úszással kapcsolatban következik a rajt, a partraszállás, a felszerelés  részletezése.

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk