Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. április 28. Vasárnap  Ma Valéria és Nimród napja van.  

Héjja Bálint 8 óra 55 perc alatt mászta a Mont Blanc-t a völgyből oda-vissza

  • Állapot: Aktuális

A fiatal magyar hegyivezető szeptember ötödikén teljesítette a 33,4 km-es, 3778 méternyi szintemelkedést tartalmazó mászást az Alpok tetejére. Les Houches-ból indult, és a normál úton mászott, a Téte Rousse és a Nagy-kuloár, majd a Gouter ház érintésével. A Les Houches-ba való visszaérkezéskor 8 óra 55 perc 54 másodpercnél állt meg az óra.

14 szept. 2023 Hozzászólás: Hozzászólás   Hóhatár (Facebook)
Héjja Bálint 8 óra 55 perc alatt mászta a Mont Blanc-t a völgyből oda-vissza Foto: Héjja Bálint archívum


A magyar FKT-t ismereteim szerint még mindig kiváló terepfutónk, az UTMB-n anno második helyen végző Németh Csaba tartja ugyanezen az úton, 7 óra 30 perces idővel. A csúcsra 4 óra 20 perc alatt ért fel. Ő anno minimál terepfutó ruházatban és felszereléssel, a 2012-es UTMB-re való felkészülés részeként teljesítette a távot, nem rekorddöntési céllal.

Ismereteim szerint Bálint ideje a második leggyorsabb magyar idő ezen a távon. Győrffy Ákosnak volt egy 4 óra 53 perces mászása ugyanezen az úton a csúcsig, de ő siklóernyővel jött le.

(A történeti hűség kedvéért megjegyzendő, hogy a 8:55 a moving time, azaz Bálint nettó mozgásideje. A teljes idő 10:50, FKT számításnál ezt vennék figyelembe.)

Bálint ismereteim szerint a második IFMGA vizsgával rendelkező magyar hegyivezető Tóth László után. Hasonló szintű végzettséggel, illetve az IFMGA vizsga kapujában, aspiráns státuszban többen is vannak. Salamon Márk a dél-tiroli képzés elvégzésével teljes jogú Bergführer, Gombos "Charlie" Károly az IFMGA képzés utolsó vizsgája előtti aspiráns státuszban van, Lukács László pedig a svájci hegyivezető képzést végzi.

Forrás: Hóhatár 

Utoljára frissítve: csütörtök, 14 szeptember 2023 12:17

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk