Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Direct Action Dragon Egg Enlarged taktikai hátizsák teszt Kiemelt

A Direct Action cég Dragon Egg hátizsákja korábban már bizonyított, most egy új, bővített verziót használtunk az erdőben, hegyen-völgyön át. Ez a Dragon Egg Enlarged zsák, amely nemcsak nagyobb a korábbinál, de több - részben a méretnövekedés miatti - újítással is segíti a használóját. A fejlesztések mindegyike jól átgondolt és praktikus, a teszt minden pillanata öröm volt.

10 febr. 2022 Hozzászólás: Hozzászólás  

Első benyomások

Robosztus, kényelmes és praktikus. Már a látvány is ezt sugallja. Kézbe véve ez tovább erősödik, az anyag érintése és a varrások, csatok, minősége pillanatok alatt közeli baráttá teszik a zsákot. Mintha azt mondaná, hogy "mikor indulunk?"

Több részlet is szembetűnő, hiszen olyanok, amelyek a gyakorllati tapasztalatok alapján szükségesnek és hasznosnak tűnnek. De majd a terepen kiderül... Melyek ezek? Az oldalsó zsebek kialakítása, a felső fogganytú, a lézervágott első panel, a derékpánt és a különböző hevederek a zsák oldalán, alján..

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A belső kialakítás is izgalmas, bár a magasabb kategóriás taktikai zsákoknál megszokott az aprólékosan megtervezett és elrendezett rendező rendszer.

A terepminta/szín ("PenCott Wildwood") jellegzetesen erdei, a telet kivéve minden évszakban használható. Kicsit talán harsány, én enyhíteném egy kicsit barnával, tompább árnyalatokkal. A zsák mintája amúgy a téli erdőbe is jól illeszkedik.

direct action dragon egg enlarged terepsport test rucking snow backside

Adatok

Méret: 420x280x220 mm

Űrtartalom: 30 liter (szerintem inkább 32-35 liter), de a külső felfüggesztési helyeken nagyszerűen bővíthető

Súly: 2050 g (saját mérés, a hivatalos 2200 g)

Anyag: CORDURA 500D

Tervezés, anyagok

Cordura: erős, mégis rugalmas, kellemes tapintású anyag, mivel magasabb kategóriás anyagról van szó, ezért nem merev, nem "páncél" érzetet kelt

Csatok: precíz, pontos, erős csatok és műanyag kiegészítők, erős és könnyen kezelhető cipzárak

Varrások: precíz, dupla, néhol tripa varrások

Számomra az első igazán nagy pozitív benyomást a hát párnázása, a derékpánt kialakítása jelentette. Speciálisan bordázott műanyag hab alkotja a merevítést, adja a tartást. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyon jól szellőzik, gyorsan szárad, nagyszerűen támasztja a hátat, a derekat még nagy súllyal megpakolt zsák esetén is. 25-30 kg-os terhet cipelni sem jelentett nagy nehézséget, a derékon-háton-vállon jól oszlik el a súly.

direct action dragon egg enlarged terepsport test rucking back details

A derékpánt kivehető és a mellékelt hevederekkel málhaövvé alakítható. Természetesen a derékpánt is lézervágott MOLLE hevederekkel borított, gyorsan felszerelhető különböző zsebekkel, rekeszekkel, tartókkal.

A zsák oldalán lébvő két zseb "egyszerű, de nagyszerű" megoldása az, hogy erős gumipánttal van leszorítva, így könnyen pakolható, mégsem libeg-lebeg a szélben. Ráadásul a behelyezett dolgokat stabilan rögzíti minden egyéb leszorítás nélkül is.

A lézervágott MOLLE rendszert külön kiemelném, mert nemcsak szép és praktikus, hanem átgondolt elhelyezésével az egészen nehéz külső felfüggesztéseket is bőven bírja!

direct action dragon egg enlarged terepsport test rucking new front

Részletek

A zsákot első pár alkalommal 15 km körüli  túrákra vittem. Többféle felszereléssel és súllyal próbáltam, minden esetben kényelmes maradt, nagyon jól feküdt a hátamon bármilyen terepen haladtam akár hóban vagy jégen. Szeretek gyors tempóban menni, néha belefutni a gyaloglásba (terepfutóként ez már "szakmai ártalom"), de a felfüggesztés és a párnázottság minden esetben magasan az elvárások felett teljesített. A csatok, hevederek abszolút profik, könnyű és gyors állítást tesznek lehetővé, akár menet közben is lehet finoman állítani, a sebességnek megfelelően a háthoz illeszteni a rendszert.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Minden zsebe, rekesze könnyen és gyorsan elérhető, jól pakolható, az ivózsák elhelyezésének több módja is van.

Télen kaptam kézhez, így nem volt kérdés, hogy elvittem 2 napos túrára is. A téli holmik miatt kiegészítettem 2 extra MOLLE zsebbel, amelyekkel bőven elég volt minden szükséges felszerelés hordozására (ponyva, matrac, hálózsák, meleg ruha, EDC csomag, napelem,3 literes ivózsák, élelmiszer, elsősegély, szerszámok és egyéb apróságok). Ezzel a 8-10 kg súllyal is nagyon kényelmes volt, semmi problémát nem okozott a gyors tempó vagy akár a kocogás sem.

direct action dragon egg enlarged terepsport test rucking snow run side

A derékpánt robosztus és mégis nagyon kényelmes, a terhet segít a lehető legjobban elosztani, gyors mozgásnál, futásnál sem engedi lötyögni a zsákot (persze ezt rossz pakolással el lehet rontani, de még ebben az esetben is stabil marad - persze az is lehet, hogy még a teszt kedvéért sem tudok rosszul pakolni...). A pánton lévő MOLLE pontokra további kis zsebek függeszthetőek, hogy minden menet közben szükséges holmink kéznél legyen.

direct action dragon egg enlarged terepsport test rucking hike takeon

Az elmúlt 2 hónapban, számos bozóttúra után sincsen rajta észrevehető sérülés, több esős, saras alkalom után sem látszik rajta a használat, pedig sáros terepen több esetben is a zsák segített tompítani az elcsúszásokat (egyik kedvenc teszt terepen a Kevélyek mellett, ahol a Mackó-barlang környékén a sáros ösvények igazi "élményparkot" varázsolnak a hegyoldalból esős, saras időben).

Anyaga merev, ezt minden szempontból jól szolgálja a zsák felhasználási céljait, robosztus, erős, jó tartású és mégis könnyen kezelhető, kényelmes.

direct action dragon egg enlarged terepsport test rucking rings

Nagyon tetszett a nagy rekeszben található 3 zseb: két hálós cipzáras a kisebb holmiknak, amelyekre ritkábban van szükség (azokat a kisebb külső zsebekbe tehetjük), illetve a hátnál lévő nagy tartó, ahol laposabb, szögletesebb dolgokat (ponyva, serpenyő, edény, ivózsák, füzet, laptop...) tarthatunk.

direct action dragon egg enlarged terepsport test rucking packed

A hátnál lévő külső nagy kétirányú cipzáras zsebben szintén laposabb dolgokat tarthatunk, ha tele a zsák, akkor az ivózsáknak a tökéletes helye. A merevító műanyag lap kivehető és számtalan módon felhasználható szükség esetén! Csonttörés ellátásánál sín, tábori ásó, tűznél szélfogó,...

+ ami tetszett

  • kiemelkedően jó hátrendszer - mind a súlyelosztás, a szellőzés, az állíthatóság, a kényelem és a robosztus kialakítás magasan kiemelkedik a legtöbb hasonló zsák közül
  • gyorskioldós vállpánt
  • lézervágott MOLLE panelek
  • jól pakolható főrekesz
  • számos kisebb-nagyobb rekesz, zseb, rendező 
  • a zsák hátánál lévő kétirányú cipzáras zsebben akár ivózsákot, akár laptopot, akár füzetet biztonságosan lehet tárolni
  • elegendően nagy, lezárható ivózsák kivezetés, amelyen át az egészen nagy csutorák is gond nélkül keresztül húzhatóak
  • extra a kivehető derékpánt, amelyhez még egy külön felcsatolható vállhevedert is mellékelnek, így a derékpánt használható málhaövként is
  • alacsony súlypont, ezáltal könnyebb mozgás nehéz terepen (a felhasználón nyilván sok múlik, mit és hova csomagol a zsákban)

- ami nem tetszett

  • nincsen esővédő huzat, de külön helye sincsen (alapvetően ezt nem érzem nagy problémának, mert könnyen orvosolható, ráadásul a zsák anyaga DWR kezelést kapott, ami növeli a vízállóságát)
  • a szervező zsebek anyaga furcsa, zörgős hangot ad pakolás közben (semmikor máskor nincsen hangja, csak ha ki-be teszünk valamit, benyúlunk a zsebbe)

Ajánlás, összegzés

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Szinte minden helyzetben jól használható, ahova erős, strapabíró, praktikus hátizsák kell. Akár többnapos túrákra is ajánlom, hiszen a bővíthetősége alkalmassá teszi nagyobb holmik hordozására is, miközben a felfüggesztő rendszere a zsák alapméretéhez képest jóval nagyobb súly esetén is kényelmes.

Technikai mátrix

Súly

         

a 2,2 kg önsúly a méret és az anyagok minősége miatt maximálisan elfogadható - nem kevés, de indokolt

Anyag

         

erős, jól megtervezett és mindenhol megfelelően alkalmazott anyagok

Kezelhetőség

          tökéletes...

Felfüggesztés

         

erős és kényelmes, minden mozgásnál jól testreszabható

Központi rekesz

         

félig nyitható kétutas cipzárral, könnyen és gyorsan pakolható

Kis zsebek

          mindennek megvan a helye - semminek sem sok, de pont elég

MOLLE

         

a front panelen a lézervágott MOLLE tökéletes, azonban a zsák kialakítása miatt az oldalán nincsen MOLLE pántozat, így oda csak nehezebben lehet felszerelést függeszteni

Hordheveder

         

nem lehetett annyit pakolni a zsákba, hogy ne legyen kényelmes - még téglából sem

Külső pántok

         

simán, finom és pontosan működnek, pont ott vannak, ahol valóban hasznosan tehetik a dolgukat

Esővédelem

         

nincsen külön esővédő huzat

bár az anyag magában erősen vízálló, de telepakolva átszivároghat a víz egyes helyeken

Lelőhelyek (megbízhatóak, korrektek)

katonaishop.hu

Dragon Egg

Direct Action

Utoljára frissítve: kedd, 23 április 2024 18:01

Média

í
GFC EDC 25 taktikai hátizsák teszt Outdoor Tactical Sport

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk