Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Túledzettség, edzés - ésszerűen

Nem csak az élsportban, hanem a szabadidő-sportolók körében is megfigyelhető az úgynevezett túledzettség állapota. A túledzettség olyan, mint a szél: nem látjuk, de jelenléte nyilvánvaló. Legegyszerűbben teljesítménycsökkenéssel lehet jellemezni.

27 júl. 2009 Hozzászólás: Hozzászólás  


A teljesítményt befolyásoló állapotok (például betegségek, sérülések, vérszegénység, alultápláltság, fertőzések) önmagukban nem jelentik azt, hogy valaki túledzett. Ebből adódik, hogy csak azt a sportteljesítmény-csökkenéssel járó állapotot nevezhetjük túledzettségnek, amely néhány nap alatt nem szüntethető meg, illetve nem valamely betegség vagy kórállapot eredménye. A túledzettséget egy hosszabb szakasz előzi meg, amely sejteti, hogy a sportoló a kimerülés felé tart; az angol szakirodalom  ezt over-reaching-nek nevezi. Ebben a stádiumban még mindössze néhány edzésmentes nappal orvosolható a kimerülés és a következményes teljesítményromlás.

A túledzettség szindróma – éppúgy, mint például a cukorbetegség esetében – két eltérő megjelenési formát takar. Az egyik főleg azokban a sportágakban fordul elő, amelyben az izomerő játssza a főszerepet. Ekkor a sportolóra túlzott ingerlékenység jellemző. A másik forma viszont az állóképességi sportokban (például úszás, futás, kerékpározás) fordul elő leginkább. Ekkor a sportoló kedvetlen és rezignált. Túledzettség akkor jöhet létre, ha az edzések és pihenések között az egyensúly felbomlik. Az alábbi tünetek kísérik: fizikai teljesítménycsökkenés, állandó fáradtságérzés, izommerevség, sérülékenység, étvágycsökkenés vagy fokozott étvágy, alvászavar, hangulatváltozás, hanyatló koncentráló-képesség, csökkent immunvédelem.


Elsősorban a helyesen megválasztott edzésprogrammal és az utána következő, megfelelő regenerációval előzhetjük meg a túledzettséget. Az sem kedvező, ha mennyiségileg visszük túlzásba (például mindennap három órát kerékpározunk vagy két órát úszunk, vagy meg sem állunk a félmaratoni távig). De mindemellett a túl erős intenzitású sorozatos edzések (nagy súlyokkal, több izomcsoporton végzett) sem megfelelőek. Az edzéseket úgy kell felépíteni, hogy legyen ideje szervezetünknek a megfelelő regenerációra. Általában az edzésintenzitás tízszeres növelése (a szabadidő sport szintjétől az élsport szintjéig) a teljesítmény 10 százalékos javulását eredményezi. Sokszor a verseny 1. és 10. helyezettje között kevesebb, mint 2 százaléknyi teljesítménybeli különbség van. Ezért érthető, hogy a sportoló miért akar egyre keményebben edzeni. 

Érdekes az a versenylovakon végzett megfigyelés, miszerint a túledzettség kialakulásában nagyobb szerepe van a pihenőnapok csökkentésének, mint a magas intenzitású edzésnapok növelésének. Gyakran olyan sportprogramot diktálunk magunknak, amelyben a magas intenzitású edzések dominálnak, és a pihenőnapok száma minimális vagy elő sem fordul. Egy német tudományos vizsgálat eredményei szerint sokkal jobban tolerálhatók a rövid időtartamú, magas intenzitású edzések, mint a hosszantartó, alacsonyabb intenzitású, monoton edzések. Ezért a túledzettség prevenciójában nagy jelentősége van a rövid időtartamú periodikus edzésprogramnak. 

A túledzettség megelőzése

- Ne emeljük az edzésintenzitást heti 10 százaléknál jobban
- Maximum heti háromszor végezzünk monoton tréninget
- Ügyeljünk a változatos, vitamindús táplálkozásra és a megfelelő mennyiségre
- Kövessük nyomon a sportteljesítményt

Mit tegyünk, ha már kialakult a túledzettség?


Első és legfontosabb, hogy menjünk el a háziorvoshoz, és kérjük az alábbi vizsgálatok elvégzését: nyugalmi EKG, fizikális vizsgálat, vér-és vizeletanalízis (teljes vérkép + ionok, különös tekintettel a vasra és a vaskötő kapacitásra). Ha nem csökkenő feszültséget érzünk és a pulzusszám is jóval szaporább, mint általában, akkor pajzsmirigy-hormonszintet is érdemes kontrolláltatni, mert sokszor a túlhajszoltság pajzsmirigy-hormoneltolódást eredményez. Ha a laborleletek és az EKG-, valamint a fizikális vizsgálat nem mutat ki eltérést, akkor semmi más teendő nincs, csak a pihenés. Általában a túledzettséget legalább három hónapos teljes edzésmegvonással kezelik, amelyet érdemes betartani az eredményes gyógyulás érdekében.

Forrás: X2S edzések | Tóth Viktor | medizona.hu

Utoljára frissítve: csütörtök, 17 szeptember 2015 12:25

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk