Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Burpee világcsúcs - Habtamu Franke megdöntötte az egy óra alatti legtöbb burpee rekordját (+videó) Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Habtamu Franke két világrekordot döntött meg egy nap alatt, először 3 perc alatt hajtotta végre a legtöbb (mellkas a földig) burpee-t (81), megelőzve az előzőt 77-es rekordot, majd egy óra alatt a legtöbb (mellkas a földig) burpee-t teljesített (1010), megdöntve a korábbi 1002-es rekordot.

18 dec. 2023 Hozzászólás: Hozzászólás  
Burpee világcsúcs - Habtamu Franke megdöntötte az egy óra alatti legtöbb burpee rekordját (+videó) Foto: Guinness/Facebook

Habtamu Franke egyedülálló anyától született a háború sújtotta Etiópiában. Élete első két évét szegénységben élte. Édesanyja nem sokkal születése után meghalt, majd nevelőszülőkhöz került, mert tágabb családja nem tudta befogadni. Szerencsére egy szerető holland család örökbe fogadta, és azóta a legtöbbet hozta ki életéből Hollandiában: személyi edző, táplálkozási szakértő és mentális edző lett. 

Világcsúcs beállítását barátja, Stan Brownney – egy YouTuber hárommillió feliratkozóval – támogatásával érte el, aki segített megszervezni Habtamu rekordkísérleteit.

Habtamu azért döntött úgy, hogy megpróbálja megdönteni a burpee rekordokat, mert úgy találja, hogy ez a gyakorlat rendkívül nagy kihívást jelent.

„A burpee a létező leghatékonyabb fitnesz gyakorlat” – mondta. "Amikor tudok burpee-t csinálni, bármi mást is tudok csinálni."

A "mellkas a földig" burpee a szokásos burpee nehezebb változata, mivel lenti helyzetben a karok kinyújtását jelenti azért, hogy a mellkas teljesen érintkezzen a talajjal, mielőtt fekvőtámaszban kinyomná magát, majd a lábakat előre kell lendíteni, végül felugrást kell végrehajtani, mielőtt visszatérne a mellkas-föld helyzetbe.

Habtamu önbizalma megnőtt, miután sikeresen elérte a háromperces rekordot. Ezután azonban két kísérlete is kudarcot vallott az egyperces rekord megdöntésére, ami után „szörnyen érezte magát”, hiszen ez a rekord döntés nem sikerült.

„Annyira csalódott voltam magamban, annyira dühös voltam, annyira ideges voltam. A harmadik Guinness-rekord kísérletemre kellett összpontosítanom, ami néhány perccel azután kezdődött, így az érzéseimet a feldúltból és a csalódottból magabiztossá és boldoggá kellett változtatnom, és ez nagyon nehéz volt. De enélkül nem is lett volna értelme elkezdeni.”

Míg az első két rekordkísérlet (1 perc és 3 perc) a sebességről szólt, az egyórás rekordkísérlet monotóniatűrést, állóképességet és kitartást igényelt. Habtamu tavaly állította be ezt a rekordot összesen 986-tal, de utána kétszer sem sikerült javítania.

Elárulta, hogy az első 10 perc volt a legnehezebb:

„Tudod, hogy elbuktál az utolsó Guinness-rekord kísérleten. A pulzusod 0-ról 180-ra megy talán egy perc alatt. Gyakran az volt az érzésem, hogy hánynom kell.”

Habtamu önbizalmat nyert, amikor elérte a 30 perces határt, és látta, hogy a 549 burpee-t teljesítette – ez jóval több, mint a fele a szükséges számnak.

A rekordkísérlet végéhez közeledve Habtamu felidézi, hogy teste „iszonyatosan sok fájdalmat” szenvedett.

„Minden ismétlés szörnyűbb, fájdalmasabb lett” – mondta. "Az utolsó 10 ismétlésbe mindent bele kellett adnom."

Amikor a rekordkísérlet ideje lejárt, Habtamu örömmel látta a kijelzőn, hogy 1053 burpee-t teljesített. Jack Brockbank Guinness bíró azonban arról tájékoztatta, hogy nem minden burpee-t hajtott végre a szükséges színvonalon, így a lassított felvételen kellett egyenként átnézni, miközben Habtamu idegesen várta az ítéletet.

Szerencsére csak 43 burpee-t vontak le a végső végösszegből, vagyis sikeresen elérte a rekordot.

„Most két Guinness-rekordot döntöttem meg, de három miatt jöttem, tehát a következő évben meg fogom dönteni az egy perc alatti burpee rekordot is!”

 Forrástriatlonedzo.hu 

Utoljára frissítve: hétfő, 18 december 2023 11:49

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk