Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Találkozás medvével futás, túrázás közben - mire kell figyelni?

  • Állapot: Aktuális

frissítve

Medvéket észleltek Észak-Magyarországon (Bükk, Mátra), így felmerül a kérdés, hogyan kell kezelni ezt a helyzetet túrázás, kirándulás, természetjárás, terepfutás alatt. Mit tegyünk, ha medvével találkozunk? Mennyire veszélyes? Tapasztalati és szakmai információ.

26 dec. 2019 Hozzászólás: Hozzászólás  
Találkozás medvével futás, túrázás közben - mire kell figyelni? Foto: Pixabay

Az első és legfontosabb: NEM KELL FÉLNI! Nem veszélyes a helyzet, legfeljebb jobban kell figyelni, amikor olyan területre megyünk, ahol medve él. De annak, aki az erdőben, a természetben jár, ez természetes (kellene legyen)! Igen ez a helyzet is válhat veszélyessé, ha a figyelem hiányzik - legalább úgy, mint ha az közelgő viharos időjárásra, az omladékos talajra egy szakadék szélén, vagy egy mocsaras talajra nem figyelünk. Akár komoly sérülés is lehet a vége. De nem kell, hogy az legyen!

Az erdő (vagy sivatag, hegy, tengerpart,...) pontosan annyira helye az embernek, mint az ott élőknek. Ameddig figyelünk egymásra, tiszteletben tartjuk egymást, addig nincsen baj. A medve nem olyan vadállat, aki emberre vadászik! Messzire kerüli, ha teheti.[1]

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Mivel szaglása, hallása sokkal jobb, mint nekünk, általában hamarabb eltűnik, mint hogy mi észrevennénk. Ha széllel szemben csendben haladunk (vagy más miatt a lépteink halkabbak, mint a háttérzaj), akkor megláthatjuk őt, mielőtt észrevenne minket. Ha figyelmesek vagyunk, akkor ez az idő és távolság bőven elég arra, hogy elkerüljük. Ha nem figyelünk és beleszaladunk egy medvébe... akkor érhet meglepetés. De ennek kisebb az esélye, mint annak, hogy elüssön minket egy traktor az szántóföldön.

A barna medve a legnagyobb termetű emlős fajunk: általában 100-340 kilót nyom, de ritkán elérheti a 450 kilogrammos súlyt is. A kifejlett egyedek hossza két méter körüli. Alapvetően magányos állat, és territoriális magatartást mutat. A bocsok az elválasztás után a következő tavaszig általában anyjukkal maradnak.Élőhelyének nagysága néhány ezer hektártól akár több ezer négyzetkilométerig is terjed. A hímek területe nagyjából háromszorosa a nőstényekének. (hu.wikipedia.org)

Tanácsok a medvével való találkozás esélyének csökkentéséhez

  • figyeljünk minden érzékszervünkkel (ne hallgassunk zenét, főleg ne fej/fülhallgatón)
  • haladjunk ismert útvonalakon (akár turista, akár erdészeti)
  • kerüljük a zárt és rejtett erdőrészeket (amennyiben valamilyen okból le kell térnünk az útról)
  • ne szemeteljünk (kell ezt külön mondani?)
  • erős illatú ételeket ne hagyjunk sokáig szabadon (együk meg, vagy csomagoljuk el)
  • ne játszunk elektronikus eszközön az erdőben (hosszú időre leköt, elvonja a figyelmet és ráadásul csendben vagyunk)
  • figyeljünk a velünk lévő gyerekekre
  • kutyát ne engedjünk szabadon
  • kerüljük az esti-éjszakai órákat az erdőben

Ahogy az embereknél, a medvéknél is nagyon nagy az egyéniség szerepe a viselkedésben, ezért 100%-ban működő módszert nem lehet mondani. A szlovák Roman Petruš vadász szerint, aki élete során számos alkalommal találkozott már medvével, nagyon nehéz olyan tanácsot adni, amely minden esetben védelmet jelent a medvével szemben.

Természetesen vannak bizonyos viselkedésminták, melyeket az adott pillanatban alkalmazni lehet, de a legfontosabb tanácsom az, hogy maradjunk nyugodtak, és ne essünk pánikba. Ez abban a pillanatban természetesen nem könnyű feladat, mert olyankor az ember csak arra gondol, hogyan mentse az életét.[3]

Medvével való találkozás esetén (a bocsokkal kapcsolatos emberi figyelmetlenség okozza a legtöbb problémát)

  • NE ESSÜNK PÁNIKBA!
  • NE FÉLJÜNK!
  • óvatos, lassú mozdulatokkal távolodjunk el tőle
  • ne akarjunk közelebbi ismeretséget kötni vele
  • ne készítsünk szelfit
  • ne etessük
  • ennivalót se hagyjunk ott neki
  • ne játszunk vele
  • ne nézzünk a szemébe (főleg ne tartósan, ne bámuljuk)
  • ne fordítsunk hátat neki
  • ha két lábra áll, még nem biztos, hogy támad

A barna medve mindenevő, táplálékának mintegy hetven százaléka növényi eredetű. Egyaránt kedveli az erdei gyümölcsöket, terméseket, fűféléket, gyökereket, a rovarokat, a kis- és nagyobb termetű emlősöket is, de a dögöt sem veti meg. A barna medve bármelyik napszakban aktív lehet, mégis leggyakrabban reggel és este táplálkozik. A nap fennmaradó részét vackában tölti. Naponta több tíz kilométeres távolságokat is megtesz. Téli nyugalmi időszakára jellemző, hogy nem alszik valódi téli álmot, gyakran felébred.(hu.wikipedia.org)

Amikor a medve támad vagy elkerülhetetlen a fizikai érintkezés, akkor a leggyakrabban használt és bevált módszer, hogy mozdulatlanul heverünk a földön, és halottnak tettetjük magunkat ("playing dead").

A cikk folytatódik a hirdetés után...

1970 óta követik nyomon a medvetámadásokat és a statisztikák szerint a megtámadottak 75%-a sérülés nélkül vagy kisebb sérülésekkel megúszta, ha mozdulatlan maradt a közvetlen találkozáskor. Súlyos sérülést (és halált) csak 3% szenvedett. Ezzel szemben a harcolni próbálók 80%-a súlyos sérülést (vagy halált) szenvedett.[2]

Azonban adódhat olyan helyzet, amikor egyszerűen csak védekezni kell a medve fizikai támadásával szemben és az életünkért kell harcolni – mondja a tapasztalt vadász.[3]

Személyes tapasztalatom a medvékkel kapcsolatban persze jóval kevesebb: Erdélyben, Szlovákiában és a Sziklás-hegységben találkoztam medvével, amikor 100 méternél közelebb kerültek. A fentiek közül a közvetlen támadás elkerülését nem próbáltam, de a többit tapasztalati szinten is meg tudom erősíteni.

Több alkalommal kerültem olyan helyzetbe, amikor a medvét észrevettük, de minden gond nélkül el lehetett kerülni, mert nem vett észre minket, nem törődött velünk. Előfordult, hogy felfigyelt ránk, de mivel halkan, óvatosan, nem kapkodva kerültük meg, nem különösebben érdekeltük. Találkoztam olyanokkal, akiket molesztált a medve, mert próbáltak kedvesek lenni vele. Nem kellett volna. El kell kerülni és kész. A medve nagyon kíváncsi állat, ha egyszer elkezdi érdekelni valami, akkor azt igyekszik megvizsgálni. Ez az emberre nézve legjobb esetben is nagyon kellemetlen.

Minden esetben többedmagammal voltam túrázni, futni.

Edzőként és sportolóként is kiemelném ezek közül a figyelmet és a tiszteletet - figyelni magunkra és a körülöttünk lévő világra, az emberekre mindig olyan alapvető életstratégia, amely nélkül nem lehet a nehéz helyzeteket megoldani. Szerencsénk persze lehet... A tisztelet pedig hasonlóan alapvető fontosságú: tiszteljük önmagunkat csakúgy, mint a természetet, az embereket... minden életet.

Ahogyan az "5. elem" című filmben is elhangzik: "az idő nem fontos, csak az Élet számít".

Mindehhez záró idézetként egy ismert ember tanácsát osztanám meg:

Ne kapkodj. A vak ösztön, ha valami rosszra fordul, pánikot jelent. Ilyenkor állj le. Lépj vissza egyet. Nyugodtan lélegezz. Minden fontos döntés megfelelő előkészítésére szánt idő megtérül. Néha nehéz az ilyen döntés, mert élesen elválik a két lehetőség. De ha az életed ettől függ, vegyél további öt másodpercet és nézzél rá alaposan, gondold át a dolgokat. (Bear Grylls)[4]

[1] az amúgy emberre veszélyes ragadozók többsége is kerüli az embert, ha van más lehetősége.

[2] National Geographic

[3] utazom.com

[4] backpacker.com

Vagyonvédelem

A) Állatállomány, méhkaptárak, mezőgazdasági termény védelme

  • Legelő állatok folyamatos őrzése, emberi felügyelettel és nagytestű őrzőkutyákkal
  • Az állatállomány éjszakai masszív védelme /zárt istálló/
  • Megfelelő villanypásztor alkalmazása

B) Megfelelő hulladékkezelés

  • Rögzített és zárt hulladékelhelyezés (normál kommunális hulladék)
  • Rendszeres, lehetőleg napi hulladékszállítás (közterületi hulladéktárolók)

A barna medve fokozottan védett, kiemelt közösségi jelentőségű faj, engedély nélküli kilövése bűncselekmény.

https://www.bnpi.hu/hu/hir/mit-tegyunk-ha-medvevel-talalkozunk

Forrás: triatlonedzo.hu 

Utoljára frissítve: szerda, 22 április 2020 19:36

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...